Vanhan musiikin tapahtuma
”Varjon ja valon maassa”

Seinäjoella 16.18.11.2018

Vanhan musiikin tapahtumaa vietetään tänä vuonna teemalla "Varjon ja valon maassa". Monipuolisessa ohjelmassa on musiikkia eri aikakausilta: keskiaikaista kirkkolaulua, renessanssiajan laulumusiikkia, barokkimusiikkia sekä myös eteläpohjalaista kansanmusiikkia.

Perjantaina lauluyhtye Vox Silentii konsertoi yhdessä jazzmuusikkona tunnetun, huilisti Juhani ”Junnu” Aaltosen kanssa. Lauantain seminaarissa esitelmöivät suosittu Yleisradion musiikkitoimittaja Risto Nordell sekä tutkija Maarit Hytönen. Hytösen esityksen aiheena on ”Martti Lindqvistin ajatuksia kuolemasta”. Lauantai-iltana konsertoimaan saapuvat mm. syntyjään eteläpohjalainen, Sveitsissä asuva barokkiviulisti Liisa Tamminen: Seinäjoki Baroque Ensemble ja sopraano Kajsa Dahlbäck esittävät tuolloin barokin ajan saksalaista kirkkomusiikkia.

Päätöskonsertissa sunnuntai-iltana kuullaan oululaista vanhaan musiikkiin erikoistunutta lauluyhtye Cappella pro Vocalea. Konsertissa Lux Aeterna – Ikuinen valo kuullaan maailman kauneimmaksikin musiikiksi luonnehdittua renessanssiajan vokaali- eli laulumusiikkia.

Tapahtuma kokonaisuudessaan haluaa antaa tilaisuuden pysähtymiselle ja syväluotaamiselle meditatiivisen musiikin ja aihepiirien kautta. Tapahtumaa tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Avaa ohjelma tästä >>  Päivitetty 19.10.2018

 

Friikoolin messun levytys myynnissä

Friikoolin messun levytys on myytävänä Vanhan musiikin tapahtumassa. Messu on ainutlaatuinen osa eteläpohjalaista kansanmusiikkia. Tänä vuonna Jaakko Frigårdin syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta.

Friikoolin elämän viime vaiheessa syntyneet polskat ovat syvästi koetussa hengellisessä tunnetilassa sepitettyjä. Musiikista välittyy harras ja syvällinen tunnelma. Messun sanallinen sisältö rakentuu Psalmien kirjan sanomaan.

Friikoolin messun ja eteläpohjalaisia virsiä ja poslkasävelmiä sisältävän levyn ”Taivaasta maan yli tuulee” on tehnyt Lakeuden Ristin kamarikuoro ja soitinyhtye. Levyn kannen kuvan ”Taivaasta maan yli tuulee” on maalannut graafikko Riitta Ylinen.

Katso levyn myyntipaikat tästä >>

Enkeli, Vanhan musiikin tapahtuma

Ohjelma

Pe 16.11.

Klo 19 "Veni Sancte Spiritus" – Tule Pyhä Henki
Keskiajan hymnistä virreksi

Lauluyhtye Vox Silentii ja Juhani Aaltonen, huilu
Lakeuden Risti

Konsertti on matkantekoa meidän omassa historiassamme, mukana on keskiaikaisia virsikirjamme virsiä suomeksi ja niiden latinankielisiä esikuvia. Kyseessä on omien liturgisten juuriemme kunnioittaminen, mikä tulee kauniisti esille tässä hymnien ja virsien jatkumossa. Keskiaikaiset virsikirjamme virret tuovat esille vanhan musiikin levollisuuden ja virtaavuuden. Juhani Aaltosen huilu on silta uuden ja vanhan välillä. Huilun hengitys on rukousta, ääni muistuttaa tuulesta, joka puhaltaa missä tahtoo.


La 17.11.

Klo 10-14 Gregoriaanisen laulun kurssi
Musiikin tohtori Hilkka-Liisa Vuori
Kurssimaksu 20 € käteisellä (sis. ruokailun)
Ilmoittautuminen viim. 8.11. puh. (06) 418 4901
Lakeuden Risti

Tule tutustumaan keskiaikaiseen, gregoriaaniseen kirkkolauluun. Ihmisen oma ääni on hyvä lepopaikka. Äänellä huokaaminen rauhoittaa mieltä, rentouttaa lihaksia ja syventää hengitystä.  Pienet vokaaliharjoitukset myös lisäävät kehon tuntemusta ja vahvistavat omaa äänenkäyttöä. Äänellä rentoutumiseen johdattavat harjoitukset ovat helppoja ja yksinkertaisia. Ennen kaikkea sinulla ei tarvitse olla vahvaa kokemusta laulamisesta.

Kurssilla opettaa gregoriaanisen laulun ja rukouslaulun asiantuntija, musiikin tohtori, pedagogi Hilkka-Liisa Vuori.

La 17.11.

Klo 15 Seminaari ”Uusi taivas, uusi maa”
Maarit Hytönen: ”Kaikki muuttuu, mutta mikään ei häviä – Martti Lindqvistin ajatuksia kuolemasta”
Risto Nordell: ”Taivasnäkyjä – renessanssin ja barokin kirkkomusiikkia”
Seurakuntasali

Neljättä kertaa järjestettävän Seinäjoen Vanhan musiikin tapahtuman jokavuotiseksi vakiintunessa seminaarissa on tarjolla musiikkiin ja teologiaan keskittyviä syvällisiä aiheita. Tänä vuonna esitelmöimään saapuvat suosittu Yleisradion musiikkitoimittaja Risto Nordell sekä tutkija Maarit Hytönen. Hytösen aiheena on Martti Lindqvistin ajatuksia kuolemasta: ”Kaikki muuttuu, mutta mikään ei häviä.” Äskettäin kirjan (”Parasta mahdollista musiikkia vuoden matkalle”) julkaissut Risto Nordell luennoi ja kuunteluttaa näytteitä innostavasti renessanssin ja keskiajan musiikista teemalla ”Taivasnäkyjä”. Ohjelmamaksu 10 € (sis. välipalan ennen illan konserttia).

La 17.11.

Klo 18 Barokin valoa ja varjoja – 1700-luvun musiikkia Saksasta
Telemann – Heinichen – Graupner
Kajsa Dahlbäck, sopraano
Aira Maria Lehtipuu ja Siiri Virkkala, barokkiviulu
Liisa Tamminen, barokkialttoviulu
Maija Lampela, viola da gamba
Tea Polso, cembalo
Lakeuden Ristin kamarikuoron kvartetti
Lakeuden Risti

Seinäjoen Vanhan musiikin tapahtuman pääkonsertissa lauantai-iltana virittäydytään 1700-luvun saksalaisen barokkimusiikin maailmaan. Barokin valoa ja varjoja -konsertissa Telemannin, Graupnerin, Bachin ja Heinichenin helposti lähestyttävien sonaattien ja kantaattien sävelmät heijastavat vuoroin erilaisia ihmiselämän tunnetiloja, iloa ja surua, valoa ja varjoja. Konsertin muusikot käyttävät barokkisoittimia, joista etenkin kaunisäänistä viola da gambaa pääsee harvoin kuulemaan. Seinäjoki Baroque Ensemble -yhtyeessä soittavat Aira Maria Lehtipuu ja Siiri Virkkala, barokkiviulu, Liisa Tamminen barokkialttoviulu, Maija Lampela, viola da gamba sekä Tea Polso, cembalo.

Illan solistina on vaasalainen, Euroopassa laajemminkin tunnustettu vanhaan musiikkiin erikoistunut sopraano Kajsa Dahlbäck. Hän esittää kaksi kantaattia, joiden sävelmät perustuvat kirkkovuoden ajankohdan virsisävelmiin. Mukana laulamassa on Lakeuden Ristin kamarikuoron kvartetti.


Su 18.11.

Klo 10 Jumalanpalvelus eteläpohjalaiseen tapaan – Friikoolin messu
Lakeuden Ristin kamarikuoro ja soitinyhtye
Lakeuden Risti

Jumalanpalveluksen musiikki perustuu Friikoolin messuun, josta vastaa Lakeuden Ristin kamarikuoro ja soitinyhtye Johanna Ojalan johdolla. Friikoolin messu on jaettu jumalanpalveluksen sisälle. Alkumusiikki, synnintunnustus, kiitosvirsi ja loppumusiikki ovat Friikoolin messusta. Lisäksi mukana on eteläpohjalisia virsiä. Musiikki pohjautuu jalasjärveläisen sepän Jaakko Frigårdin soittamaan kansanmusiikkiin. Frikoolin messu on harras teos, jonka sisältö nousee Psalmien kirjasta. Jumalanpalveluksen jälkeen on keittoruokailu Yläsalissa.

Su 18.11.

Klo 12.30 "RindaNickola ja Hannelius" – eteläpohjalaista vanhaa musiikkia
Piia Kleemola, Hilkka Rauhala, Tea Polso
Kaupungintalon valtuustosali

Vanhan musiikin tapahtuman päätöspäivänä Jumalanpalveluksen jälkeen on tarjolla myös kahvikonsertti juuri valmistuneessa, peruskorjatussa kaupungintalon valtuustosalissa. Siellä kuullaan paikallista vanhaa musiikkia 1700-1800 -lukujen vaihteesta. Kiehtovaa yhdistelmää imajokelaisista Salomon Hanneliuksen nuottikirjan säätyläissävelmistä ja Samuel Rinda-Nickolan polskasävelmistä esittävät Piia Kleemola ja Hilkka Rauhala, viulu, sekä Tea Polso, cembalo.