Ristiäiset eli kastejuhla

Kaste on Jumalan lahja, joka kantaa läpi koko elämän. Kaste on Kristuksen asettama sakramentti ja kristittynä olemisen perusta. Kasteessa ihmisestä tulee sekä kotiseurakuntansa että maailmanlaajuisen kirkon jäsen. Kasteen perustana on Jeesuksen antama kastekäsky. -Matt. 28:18-20.

Kastepaikkana voi olla koti, kirkko tai jokin muu seurakunnan tila.

Ristiäisten ajankohdan, kastepaikan ja papin voitte varata Seinäjoen alueseurakunnassa kirkkoherranvirastosta ja kappeliseurakuntien alueella seurakuntatoimistosta. Seinäjoen seurakunnan jäsenet voivat järjestään kastetilaisuuden seurakunnan tiloissa ilman tilavuokraa, mikäli tilaisuuden tarjoilut tilataan seurakunnan keittiöltä (Soukkajoella Alitar Oy:ltä).

Poikkeus: Seuraavissa tiloissa voi järjestää omaehtoisia juhlia omin tarjoiluin tilavuokraa vastaan.

  • Eljaanhovin kerhotilat: 50 €
  • Kertunlaakson seurakuntakoti: 50 €
  • Kasperin seurakuntakoti: 50 €
  • Katajalaakson seurakuntakoti: 50 €
  • Kivistön seurakuntakoti: 50 €
  • Peräseinäjoen Koppi: 22,50 €
  • Halkosaaren seurakuntakoti: 50 € (22,50 mikäli vapaaehtoinen hoitaa vahtimestarityön)
  • Ylistaron viraston kokoustila: 22,50 €

Vuokrat sisältävät tilojen välineiden ja astioiden käytön. Liinojen vuokraus on mahdollista erikseen. Liinojen puhdistuskulut alle 20 henkilön tilaisuuksissa 21,25 € ja yli 20 henkilön tilaisuuksissa 37,45 €.

Seurakunnalta voi myös lainata kastemekon, jos sellaista ei ole.

On hyvä, että vanhemmat ja kasteen toimittava pappi tapaavat ennen kastepäivää. Kastava pappi ottaa ennalta kastekotiin yhteyttä ja sopii tapaamisesta papin kanssa. Tällöin sovitaan kastejuhlan käytännön kulusta ja täytetään lasta koskeva rekisteröimislomake.

Kastepäivä on tavallisimmin lauantai tai sunnuntai, mutta kaikki muutkin päivät käyvät. Kotiseurakunta lahjoittaa lapselle kastekynttilän ja kastetodistuksen sekä kummeille annettavat kummitodistukset. Vuodesta 2015 alkaen kastettavat ja heidän perheensä saavat myös kastelahjan.

Kastejuhlan jälkeen kastettua ja hänen perhettään sekä kummeja ja isovanhempia kutsutaan jumalanpalvelukseen, jolloin luetaan kastettujen nimet ja rukoillaan kastettujen puolesta.

Lakeuden Ristissä ja Peräseinäjoen kirkossa on otettu tammikuussa ja Ylistaron kirkossa marraskuussa 2015 käyttöön ns. kastepuu. Ideana on se, että lehdet asetetaan puuhun, kun kastettujen nimet luetaan ja heidän puolestaan rukoillaan. Lehdessä lukee kastetun lapsen nimi.