Uutislistaukseen

Tilinpäätöksestä ja henkilöstötilinpäätösestä runsaat kiitokset kirkkovaltuustolta

Kirkkovaltuuston kokouksessa 13.6. esiteltiin tilinpäätös 2017 ja henkilöstötilinpäätös. Molemmat saivat valtuutetuilta runsaasti kiitosta ja virittivät vilkkaan keskustelun. Myös uusi viestintäjohtaja ja kiinteistöpäällikkö esittäytyivät.

Viestintäjohtaja Kirsi Poltto ja kiinteistöpäällikkö Timo Mäki

Uusi viestintäjohtaja, KTM Kirsi Poltto ja uusi kiinteistöpäällikkö, rakennusmestari (AMK) Timo Mäki esittäytyivät kokouksen aluksi. Molemmat ovat syntyisin Alahärmästä, mutta toimineet monissa eri tehtävissä muuallakin Suomessa ennen Seinäjoen seurakuntaan tuloaan. Mäki on jo aloittanut tehtävässään, Poltto aloittaa 1.8.2018.

Henkilöstötilinpäätös

Henkilöstöjohtaja Heli Kivimäki esitteli henkilöstötilinpäätöksen. Se merkittiin tiedoksi ja siitä käytiin vilkas keskustelu. Henkilöstötilinpäätös sai valtuutetuilta runsaasti kiitosta. 

Vuoden 2017 lopussa Seinäjoen seurakunnassa oli 183 vakituista ja 32 määräaikaista työntekijää. Yhteensä työntekijöitä oli 215, saman verran kuin vuoden 2016 lopussa. - Kehitys vastaa henkilöstösuunnitelmaa, ja tällä hetkellä ei ole erityisiä vähennystarpeita, kertoi henkilöstöpäällikkö.

Vakituisten työntekijöiden määrä nousi viime vuonna jonkin verran ja määräaikaisten laski. Henkilötyövuosia seurakunnassa kertyi vuonna 2017 202.

Vapaaehtoistyötä tekevien määrä kasvoi myös verrattuna edellisvuoteen. Seurakunnassa työskenteli vuonna 2017 yhteensä 3 536 vapaaehtoistyöntekijää, suurin osa heistä diakoniatyössä, mm. Yhteisvastuu-kerääjinä, Ystävän tuvalla, Hyllykamarissa sekä lähimmäis- ja asiointiapuna. Vuonna 2016 vapaaehtoisia oli 3 468. -Kehityssuunta on oikea ja vastaa suunnitelmaa, totesi Heli Kivimäki.

Seinäjoen seurakunnan henkilöstöstä suurin ikäryhmä (20 %) ovat 35–39-vuotiaat. 60–64-vuotiaita on 17 % ja 55–59-vuotiaita 14 %.

Henkilöstökulut olivat Seinäjoen seurakunnassa vuonna 2017 yhteensä 8 417 573,38 euroa ja ne alittuivat budjetoidusta yli 400 000 eurolla, mikä selittyy mm. osittain kilpailukykysopimuksen mukaisella lomarahojen leikkauksella.

Lopuksi henkilöstöjohtaja Heli Kivimäki totesi, että ennaltaehkäisevään työterveyshuoltoon on seurakunnassa panostettu erityisesti ja tämä on kannattanut. Vuonna 2017 sairauspoissaolot vähenivät melkein tuhannella kalenteripäivällä ollen 2 823 (vuonna 2016 3 792). Myös henkilöstön koulutukseen ja kehittämiseen halutaan panostaa.

Valtuutetut kiittelivät henkilöstötilinpäätöstä. Mikael Luotola käytti ensimmäisen puheenvuoron ja totesi suunnan olevan erinomainen mm. sairaspoissaolojen määrässä ja ennaltaehkäisevässä työssä.

Johanna Keski-Jyrä kiteytti, että henkilöstötilinpäätöksestä näkee, että ”on menty eteenpäin ratkaisukeskeisyyden, suunnitelmallisuuden ja positiivisuuden kautta, mikä on oikea tapa työelämässä.” Mutta hän muistutti, että työntekijöiden jäädessä eläkkeelle on tärkeää, että pystytään takaamaan ihmisille ne seurakunnan palvelut, joita he tarvitsevat.

Tarja Tenkula muistutti uusien vapaaehtoistyöntekijöiden mukaan saamisen tärkeydestä.

Tilinpäätös 2017

Kirkkoherra Jukka Salo ja hallintojohtaja Paula Perälampi esittelivät tasekirjan 2017. Se hyväksyttiin esityksen mukaisesti.

Vuosi 2017 oli seurakunnassakin monella tapaa juhlavuosi, sillä silloin vietettiin Reformaation merkkivuotta ja Suomi 100 -juhlavuotta. Seurakunta näkyi myös kaupungin suurtapahtumissa: -6 000 ihmistä Kalevan kisoissa ja Farmarissa pysähtyi seurakunnan punaiseen messumökkiin. Se yhdisti myös työntekijöitä ja vapaaehtoisia, kertoi Jukka Salo.

Vuonna 2017 tehtiin strategista ristikkotyöskentelyä Jäsen360 -työkalun avulla. Hallinnon kehittämishanke jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka. Kirkkoherra totesikin, että ”kyseessä on merkittävä projekti, joka kantaa toivottavasti pitkälle eteenpäinkin.”

Huolensa kirkkoherra ilmaisi siitä, että 644 henkilöä erosi vuoden aikana seurakunnasta. -Toisaalta seurakuntaan liittyi saman vuonna 231 ihmistä eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin, totesi Jukka Salo. - Toiminnot ja työt ovat tulleet tehdyksi hyvin. Seurakunta luonnollinen osa Seinäjokea ja sitä kutsutaan mukaan eri tapahtumiin ja projekteihin eri tahojen toimesta. Kiitokset siitä kuuluvat luottamushenkilöille, vapaaehtoisille ja työntekijöille, Salo kiteytti.

Paula Perälampi kertoi tilinpäätöksen olevan melkein puoli miljoonaa ylijäämäinen. -Tämä on huomattavasti enemmän kuin talousarviossa, jossa se oli vielä 200 000 miinuksella, Perälampi totesi. Satunnaisia myyntituottoja tuli 155 000 euroa. Verotulot vähenivät 65 000 euroa, mutta se oli paljon vähemmän kuin oletettiin. - Hyvään tulokseen vaikutti paitsi työalojen säästäväisyys, myös se, että sijoitukset tuottivat hyvin ja investoinnit olivat suhteellisen pienet, sillä osa hankkeista siirtyi vuodelle 2018. Jäätiin 2017 puolen miljoonan investointeihin, sanoi Perälampi.  

Vuosikate oli 1,3 miljoonaa ja poistot 800 000 euroa. Taseeseen kertynyt yhteensä 10 miljoonaa euroa ylijäämää, joka antaa puskuria tuleville vuosille. -Ennusteen mukaan verotuloissa nyt aallonpohja, odotettavissa on, että ne kääntyisivät nyt ainakin muutamaksi vuodeksi nousuun, päätti Perälampi puheenvuoronsa.

Tasekirjastakin virisi pitkä keskustelu ja sitä kiiteltiin.

Esa Perttu totesi toiminnan olevan seurakunnassa vireää ja talouden hyvällä mallilla. Hän myös viittasi Jäsen 360 -strategiatyöskentelyyn ja totesi, että ”on hyvä miettiä, ovatko kaikki toiminnan volyymit suunnattu oikein. Pitäisikö tarjota jotain uutta, joka tavoittaisi ihmisiä, jotka eivät tällä hetkellä aktiivisia seurakunnassa, mutta suhtautuvat myönteisesti kirkkoon.”

Valtuutetut ilmaisivat myös huolensa verotulojen kehityksestä tulevaisuudessa, vaikkakin seuraavien vuosien kehitys olisikin positiivista. -Tiukkaa budjettia täytyy noudattaa, sanoi Matti Kuvaja.

Myös kirkosta eroaminen ja seurakuntien eriarvoistuminen huolettaa kirkkovaltuutettuja. -Huolena on polarisaatio isojen ja pienten seurakuntien kesken. Kuinka hoidamme pienet seurakunnat? Kaikilla seurakunnilla ei ole sellaisia resursseja kuin meillä, totesi Jouko Ylinen.

Lisää määrärahoja ja tontin myynti

Lisäksi kokouksessa käsiteltiin seurakunnan päivitettyjä ohjesääntöjä ja ne hyväksyttiin esitysten mukaisesti.

Kirkkovaltuusto päätti myös hankkia esityksen mukaisesti Halkosaaren seurakuntakodin kiinteistöksi kaupungilta Kitinojalla sijaitsevan tontin rakennuksineen. Vaihtokiinteistönä on seurakunnan omistama rakentamaton tontti Kitinojalla. Välirahana seurakunta maksaa kaupungille 50 000 euroa. Kirkkovaltuusto hyväksyi 50 000 investointimäärärahan lisäämisen vuoden 2018 talousarvioon. Päätös esitetään kirkkohallituksen vahvistettavaksi. Kirkkoneuvosto päätti myös lisätä 170 000 euron investointimäärärahan vuoden 2018 talousarvioon Lankarin leirikeskuksen päärakennuksen korjausta varten.

Kirkkovaltuusto päätti myydä tilat Korpela 743-404-5-277 ja Korpela II 743-404-5-278 Nurmossa korkeimman tarjouksen mukaisesti Johanna Latikalle hintaan 20 600 euroa sisältäen tilatukioikeudet. Päätös esitetään kirkkohallituksen vahvistettavaksi. 

Kuvateksti: Uusi viestintäjohtaja Kirsi Poltto ja uusi kiinteistöpäällikkö Timo Mäki esittäytyivät kokouksen aluksi. Heidät kukitettiin sekä toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi seurakunnan työntekijöiksi.

Thu Jun 14 09:03:00 EEST 2018