Apua ja tukea

Rikos

Rikoksen uhrina

Jouduitko rikoksen uhriksi tai todistajaksi ja tarvitset käytännön tai henkistä tukea? Ota yhteys rikosuhripäivystykseen tai seurakuntaasi.

Rikosuhripäivystys on valtakunnallinen palvelu rikoksen uhreille, heidän läheisilleen ja rikoksen todistajille. Kirkko on yksi palvelun perustajajäsenistä.


Tekijän tai uhrin läheinen

Jos olet rikoksen tekijän tai uhrin läheinen, voit hakea apua ja tukea omasta paikallisesta seurakunnastasi.

Lähipiirissä tapahtuva rikos herättää voimakkaita tunteita: pelkoa, ahdistusta, huolta tai syyllisyyttä. Jos läheisesi on vankilassa, voit ottaa myös yhteyttä vankilan pastoriin tai diakoniatyöntekijään, joiden yhteystiedot saat rikosseuraamusvirastosta. Tekijöiden omaisia varten on myös vertaistukiryhmiä, joista voi kysellä esimerkiksi Kriminaalihuollon tukisäätiöstä.


Rikoksen tekijä

Rikoksen tekijöitä pidetään helposti pahoina ja paatuneina. Kirkon vankilatyössä näkyvä henkinen ja hengellinen hätä kertovat kuitenkin muuta.

Jos tavalliset riviseurakuntalaiset hakeutuisivat kirkkoon ja papin puheille yhtä kiihkeästi kuin vankiloiden asukkaat, kirkkojen seinät pullistelisivat joka sunnuntai.

Mikä on väärin, on väärin. Se ei muuksi muutu. Se on myös ihmisten edessä sovitettava ja hyvitettävä. Jumalan laki on kuitenkin toinen, sillä syntinsä tunnustava ja katuva saa anteeksi. Ja hänen syntinsä on jo sovitettu.

Ole siis rohkealla mielellä. Teoistasi huolimatta olet Jumalan ja ihmisten rakkauden arvoinen. Hae apua, tukea ja seuraa – myös kirkolla on palveluita juuri sinua varten.


Vapautuessasi

Monet seurakunnat ja kristilliset järjestöt auttavat vapautumassa olevia tai vapautuneita vankeja uuden arjen alkuun pääsemisessä.

Apu voi olla sekä käytännöllistä että henkistä. Apua voi saada esimerkiksi tukiasunnon etsimiseen.

"Kävin lomalla kotona. Lomalla, jota olin odottanut niin kauan. Siellä oli synkkää. Synkkää ja mykkää. Vaimo hyvä kun puhui pari sanaa. Oli siivonnut tavarani pahvilaatikkoon. Hyvä Jumala kun pelottaa. Pelkäsin joutua vankilaan, sitten jouduin. Ei se niin paha ollutkaan, päivät sujuvat, ei tapahdu paljon mitään. Mutta miten minä selviän sitten, kun pääsen ulos?"

Seurakunnasta Sinut voidaan myös ohjata erityispalveluiden pariin. Kirkolla on joillain paikkakunnilla esimerkiksi asuntoja, joita voidaan antaa lomalla olevien vankien käyttöön tai vaikka lasten tapaamisiin. Nuoret rikoksentekijät voivat saada apua seurakuntien nuorisoryhmistä tai erityisnuorisotyöstä.

Kristilliset järjestöt tarjoavat mm. päihdekuntoutusta, katso lisää esimerkiksi Sininauhaliiton sivuilta. Jos rangaistuksesi on jokin muu kuin vankilatuomio, voit hakea tukea seurakunnastasi.
 


Vapaaehtoiseksi auttajaksi?

Rikoksen uhrien ja tekijöiden parissa työskentelee satoja vapaaehtoisia tukihenkilöitä.

Jos sinulla on kokemusta rikoksen uhrin tai tekijän omaisen näkökulmasta, sinulla voisi olla paljon annettavaa muille samassa tilanteessa oleville.

Jos olet kiinnostunut tällaisesta työstä, ota yhteyttä rikosuhripäivystykseen (yhteystiedot alla olevasta linkistä) tai kristillisen vankila- ja kriminaalityön yhteistyöverkoston puheenjohtaja Sami Puumalaan, puh. (09) 1802 316 tai sihteeri Jouni Widelliin, puh. (09) 605 576.
 


Rikos koskettaa monia

Rikos järkyttää tekijän, uhrin ja näiden läheisten mieliä. Se horjuttaa perusturvallisuutta hajottaa luottamukseen perustuvaa yhteiskuntaa.

Rikollinen teko on usein vain jäävuoren huippu, joka kätkee alleen suuren määrän pahaa oloa, yksinäisyyttä ja sairautta. Tähän jäävuoreen sisältyy myös paljon yhteisöllistä pahaa – sellaista jonka juuret ovat syvällä menneisyydessä. Syyttäminen, rankaiseminen ja sovittaminen eivät riitä, kaikki rikoksen koskettamat tarvitsevat myös hoitoa haavoihinsa.

Tekijöiden, uhrien ja omaisten eristäytyminen ja käpertyminen omaan kipuun ja häpeään tuottaa vain lisää pahaa oloa. Jos rikos on koskettanut elämääsi, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi oman paikallisseurakuntasi pappiin tai diakoniatyöntekijään, luottamuksella. He voivat tarpeen vaatiessa ohjata sinut eteenpäin. Myös näillä sivuilla voit tutustua eri tukimuotoihin.

Työtä rikoksen osapuolten hyväksi tehdään yli hallinnollisten ja kirkollisten rajojen. Kirkko toimii saumattomasti yhdessä viranomaisten, järjestöjen, muiden kirkkokuntien ja vapaiden suuntien kanssa. Avun tarvitsijalta ei kysytä kirkon jäsenyyttä eikä uskon asioita, perusteeksi riittää avun ja tuen tarve.