Yhteisvastuukeräys

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

60 % tuotosta menee Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun. 20 % käytetään vuosittain valittavaan kohteeseen Suomessa ja 20 % kirkon ja seurakuntien tekemään avustustyöhön. 

Joka kevät Yhteisvastuun reilut 35 000 vapaaehtoista arkienkeliä lähtevät liikenteeseen keräyslistojen ja -lippaiden kanssa. Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev. lut. seurakunnat. Keräys järjestetään helmi-huhtikuussa, mutta keräyslupa on voimassa ympäri vuoden. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

www.yhteisvastuu.fi

Seinäjoelta eniten Yhteisvastuulle

Seinäjoen seurakunnassa kerättiin vuonna 2017 Yhteisvastuulle koko maassa eniten euroja, yhteensä 78 701,11, mikä on 1,53 € / seurakunnan jäsen. Suomalaiset lahjoittivat Yhteisvastuukeräykselle tänä vuonna yhteensä 3 058 808,95 euroa. Varoilla torjutaan ihmiskauppaa Suomessa ja maailman konfliktialueilla.

- Yhteisvastuun kymmenet tuhannet vapaaehtoiset ovat jälleen tehneet hienoa työtä. Auttamistyöhön kerättyjen eurojen lisäksi tärkeä tulos on piilossa olevan hädän näkyväksi tekeminen. Yhteisvastuuvaroin ihmiskaupan uhrien tunnistamista pystytään vahvistamaan ja ohjaamaan heitä avun ja tuen piiriin nopeammin, Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen sanoo.

Keräystilitys luovutettiin 14.11. keräyksen suojelijalle, tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Tuotto jaetaan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyön ja katastrofiavun (60 %), Monika-Naiset liitto ry:n, Pakolaisneuvonta ry:n, Pro-tukipiste ry:n ja Rikosuhripäivystyksen (yhteensä 20 %), Kirkon diakoniarahaston (10 %) sekä seurakuntien diakoniatyön (10 %) kesken.

Seinäjoen hyvän keräystuloksen syynä on hyvin hoidettu ovelta ovelle -listakeräys. Sen tuotto oli keväällä yli 44 600 €. Myyjäiset ja tapahtumat tuottivat yli 12 300 €. Seinäjoella keräykseen osallistui satoja vapaaehtoisia joko lista- tai lipaskerääjinä, kolehdinkantajina tai myyjäisten ja tapahtumien työntekijöinä.

Toiseksi eniten Yhteisvastuulle lahjoitettiin Jyväskylässä, 40 487,45 €.

Yhteisvastuu 2017 auttaa ihmiskaupan uhreja

Suomessa vuoden 2017 keräysvaroin autetaan ihmiskaupan uhreja yhteistyössä Pro-tukipiste ry:n, Rikosuhripäivystyksen, Pakolaisneuvonta ry:n ja Monika-Naiset liitto ry:n kanssa.

Keräysvaroin muun muassa kehitetään tukihenkilötoimintaa sekä etsivää työtä ympäristöissä, joissa haavoittuvuus on suurta ja hyväksikäytön riskit merkittäviä, vahvistetaan työntekijöiden osaamista tunnistaa ja tavoittaa ihmiskaupan uhreja, tarjotaan kriisiapua majoituksen, ruoan, hygienian ja vaatetuksen järjestämiseen, mahdollisuus tulkin käyttöön sekä matalan kynnyksen oikeudellista neuvontaa.

Keräysvaroilla tuettava kansainvälinen työ keskittyy erityisesti konfliktien keskellä asuvien nuorten auttamiseen, jotta he pystyisivät rakentamaan kohtuullisen elämän, eivätkä joutuisi ihmissalakuljettajien ja ihmiskaupan uhreiksi.

Vuoden 2018 keräys

Vuoden 2018 keräys alkaa helmikuussa. Silloin koko Seinäjoen seurakunnan alueella n. 400 vapaaehtoista listakerääjää lähtee liikkeelle ja keräysaika jatkuu toukokuun loppuun asti. Älä siis säikähdä, jos kerääjä kolkuttelee ovellasi. Hän on hyvällä asialla.

Perjantaina 9.2. ilmestyvässä Lakeuden Risti-lehdessä on tarkempaa tietoa keräyksestä. Luetteloa kerääjistä ei tänä vuonna julkaista lehdessä.