Herran syntymä on lähellä - Viikon sana

Viime pyhänä valmistuttiin Jeesuksen syntymään, joka on on jo aivan lähellä. Nurmon kappeliseurakunnan kappalainen Antti Maunumaa kertoo Viikon sanassa Jeesuksen perheestä ja toteaa, että perhe syntyy rakkauden ympärille. Perheen koossa pitävä voima on rakkaus riippumatta siitä ketä perheeseen kuuluu. Rakkaus tuo yhteen ja pitää yhdessä.

Neljännen adventtisunnuntain evankeliumissa on vakavan inhimillisen draaman ainekset. Joosef on kihloissa Marian kanssa. He eivät vielä asu yhdessä. Sitten paljastuu, että Maria odottaa lasta. Voimme vain kuvitella millaiseen sisäiseen myllerrykseen Joosef joutuu. Lapsi ei ole hänen – eihän siihen voi olla muuta selitystä kuin, että Maria on pettänyt häntä. Joosef päättää hylätä Marian. Sen verran hienotunteisuutta häneltä löytyy, että hän ei tee asiasta julkista:

”Hän aikoi purkaa avioliittosopimuksen kaikessa hiljaisuudessa.”

Sitten tapahtuu jotakin, joka saa Joosefin pyörtämään päätöksensä. Yksi yö muuttaa kaiken, sillä hän näkee unen. Unessa enkeli ei suinkaan käske mitään, ei vaadi, eikä pakota, vaan rohkaisee:

”Älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi.”

Unen rohkaisemana Joosef tekee päätöksensä, joka on Marian ja syntyvän lapsen edun mukainen. Totinen päätös ryhtyä isäksi lapselle, joka ei ole hänen. Se on rakkauden teko ja näin muotoutuu Jumalan Pojan perhe. Se on perhe, joka haastaa meitä miettimään tarkemmin perhesuhteita.

Lapsi tarvitsee sylin ja turvalliset vanhemmat.

Peruskäsitystä perheestä kuvataan sanalla ydinperhe. Se on lapsiperhe, jossa vanhempina ovat lapsien biologiset vanhemmat. Tällainen perhe on monelle ihanne, johon pyritään. Mutta usein käy niin, että elämä syystä tai toisesta ei anna siihen mahdollisuutta. Siksi ydinperheen lisäksi on kautta maailman sivu ollut perheitä, joita kuvataan sanalla uusperhe. Uusperheen taustalla voi olla useitakin syitä, usein elämän raadollisuus ja ihmissuhteiden epäonnistuminen, kuten puolison kuolema, avioero, adoptio.

Perhe syntyy rakkauden ympärille ja perheen koossa pitävä voima on rakkaus, riippumatta perhemuodosta. Rakkaus tuo yhteen ja pitää yhdessä.

Jumalan Pojan perhe on uusperhe. Joosef ei hylännyt Mariaa, ei jättänyt äitiä ja lasta heitteille, vaan päätyi ratkaisuun, joka oli lapsen edun mukainen. Lapsi tarvitsee sylin ja turvalliset vanhemmat. Hänellä on oikeus vanhempiin. Joosefin päätös oli rakkauden mukainen päätös. Vanhempiensa rakastamana ja huolehtimana uusperheen pojasta kasvoi toisista huolehtiva taakkojen kantaja.

Tunnepuolisen rakkauden rinnalla on syytä korostaa sitä rakkautta, joka suostuu asettumaan vaivaan toisen puolesta.

Perhe syntyy rakkauden ympärille ja perheen koossa pitävä voima on rakkaus, riippumatta perhemuodosta. Rakkaus tuo yhteen ja pitää yhdessä. Tunnepuolisen rakkauden rinnalla on syytä korostaa sitä rakkautta, joka suostuu asettumaan vaivaan toisen puolesta. Sitä rakkautta, jota näillä seuduilla kuvataan sanonnalla: ”Viittii, vaikkei millään viittiis.”

Me, kristityt, olemme yhtä ja samaa Jumalan uusperhettä, joka muotoutuu rakkauden ympärille ja sitä pitää koossa rakkaus.

Perhemuotoja on nykymaailmassa monenlaisia ja perhe voi muuttaa muotoaan olemassaolonsa aikana. Näin käy Jumalan Pojan perheelle. Sen tiedämme, että Jeesuksella oli sisaruksia, mutta Joosef on todennäköisesti kuollut jo varhaisessa vaiheessa. Kun Jeesukselle tullaan kertomaan, että äiti, joka on yksinhuoltaja, ja veljet odottavat puheille pääsyä, hän kysyy:

”Kuka on äitini? Ketkä ovat veljiäni?”

Hän osoitti kädellään opetuslapsiaan ja sanoi:

”Katso, tässä ovat minun äitini ja veljeni. Jokainen, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon, on minun veljeni ja sisareni ja äitini.” (Matt. 12:48-50)

Vielä kun hän kärsii ristillä, viimeisillään, hän katsoo äitiään, sitten rakkainta opetuslastaan ja sanoo hänelle: ”Tämä on äitisi!”

Siitä hetkestä lähtien opetuslapsi piti huolta Jeesuksen äidistä. (Joh.19:27).

Me, kristityt, olemme yhtä ja samaa Jumalan uusperhettä, joka muotoutuu rakkauden ympärille ja sitä pitää koossa rakkaus. Tätä perhettä me juhlimme jouluna, siksi joulu on perhejuhla kaikille. Myös heille, jotka asuvat yksin tai tuntevat itsensä yksinäisiksi. Seimeen syntynyt Vapahtaja on veljemme. Hänessä Jumala itse asettuu vaivaan meidän, lastensa, puolesta.

Siunattua veljemme ja Vapahtajamme syntymäjuhlaa

Nurmon kappeliseurakunnan kappalainen Antti Maunumaa.
Nurmon kappeliseurakunnan kappalainen Antti Maunumaa.