Viikon sana - Kuninkaasi tulee nöyränä

Sunnuntaina vietettiin ensimmäistä adventtia ja pyhän aiheena oli kuninkaasi tulee nöyränä. Seinäjoen alueseurakunnan kappalainen Merja Lampila pohtii Jeesusta, joka näyttäytyi ihmisille nöyränä ja vaatimattomana. Ihmiset tunsivat Jeesuksen vaatimattomuuden ja häntä oli helppo lähestyä. Miten Jeesus auttaa meitä tänä päivänä? Se selviää Viikon sanassa.

Kuninkaasi tulee nöyränä

(2. vsk Markus 11:1-10)

Sunnuntain jumalanpalveluksessa laulettiin virttä numero viisitoista, joka alkaa sanoilla: ”Tiellä ken vaeltaa, ken aasilla ratsastaa…”

Virren sanat saivat minut pohtimaan, että entä jos virren tapahtumat siirrettäisiin tähän päivään? Mikä korvaisi Jeesuksen kulkuneuvon, eli tämän aasin varsan?

Mieleeni tulee muisto muutaman vuoden takaa, kun lapsia pyydettiin kerhossa askartelemaan tämän päivän kulkuneuvo Jeesukselle. He rakensivat ainakin helikopterin ja erilaisia autoja.

Millaisia vastauksia saisimme lapsilta tänään? Mikä heidän mielestään kulkuvälineessä olisi tärkeää? Pitäisikö sen olla ympäristöystävällinen, edullinen, kestävä vai jotain muuta?

Jeesuksen valitsema kulkuväline kuvastaa hänen vaatimattomuuttaan ja nöyryyttään.

Sunnuntain evankeliumissa Jeesuksen kulkuvälineenä oli nuori aasin varsa, joka oli aika mitätön kulkuneuvo. Se ei ollut hieno sotaratsu, eikä upea hevosvaunu. Jeesuksen valitsema kulkuväline kuvastaakin hänen vaatimattomuuttaan ja nöyryyttään. Hän ei halunnut saapua pääsiäisjuhlille niin kuin mahtavat hallitsijat tai rikkaat vallanpitäjät.

Tänä päivänä Jeesus valitsisi varmasti jotain vastaavaa kulkuneuvokseen - vaatimatonta ja nöyrää. Jeesuksen valta ei ole maallista valtaa - ei mahtavuutta eikä loistoa. Jeesuksen valta on taivaan valtakunnan valtaa, joka on täynnä Jumalan rakkautta ja armoa ihmisiä kohtaan.  

Jeesuksen kohtaamat ihmiset tunsivat Jeesuksen vaatimattomuuden ja uskalsivat pyytää häneltä apua.

Muistamme Jeesuksen hänen toiminnastaan. Hän kulki ihmisten keskellä, pysähtyi ja kuunteli ihmisten asioita. Jeesus kuuli heidän hätänsä, armahti ja auttoi heitä. Jeesuksen kohtaamat ihmiset tunsivat Jeesuksen vaatimattomuuden ja uskalsivat pyytää häneltä apua. Samoin he, jotka tulivat pääsisäisjuhlille vastaanottamaan Jeesusta, eivät huutaneet hurraata tai palvoneet suurta ja mahtavaa hallitsijaa, vaan he uskalsivat huutaa apua ja pelastusta.

Jeesus auttaa tänäänkin

Tänään Jeesus saapuu keskellemme nöyrästi ja armahtaen - hän näkee meistä jokaisen. Hän näkee sen mitä tarvitsemme ja mihin tarvitsemme hänen apuaan. Jeesuksen tehtävä on tuoda meille pelastus ja antaa kestävä lahja, joka poistaa pelon, pahan ja synnin. Hänen tehtävänsä on tuoda meille Jumalan rakkaus.

Jeesuksen antama apu on kuitenkin sellaista, joka poistaa pelon ja tuo meille turvaa – kenenkään meistä tarvitse jaksaa yksin.

Me ihmiset tarvitsemmekin arjessamme monenlaista apua, kuten apua toisiltamme. Toisinaan tarvitsemme apua jopa viranomaisilta. Jeesuksen antama apu on kuitenkin sellaista, joka poistaa pelon ja tuo meille turvaa – kenenkään meistä tarvitse jaksaa yksin. Jeesuksen apu on perusturvamme ja luo turvaa ennen kaikkea iankaikkisuutta varten. Jeesus antaa meille myös voimaa ja toivoa, sillä ilman häntä emme jaksa palvella toinen toistamme ja olla toistemme tukena. Ilman Jeesuksen tuomaa toivoa ja valoa tunnemme epätoivoa ja pelkoa.

Jeesus on Vapahtaja, joka pelastaa meidät taivaan perillisiksi pahan, kuoleman ja synnin vallasta.

Seinäjoen alueseurakunnan kappalainen Merja Lampila.
Seinäjoen alueseurakunnan kappalainen Merja Lampila.