Viikon sana 43 - Rakkauden kaksoiskäsky

 

Tuki- ja osaamiskeskus Eskoon rovasti ja kehitysvammaistyön pastori Leena Luokkamäki saarnasi viikonloppuna Ylistaron kirkossa Seinäjoen alueen kehitysvammaisten kirkkopyhän jumalanpalveluksessa. Pyhän aiheena oli rakkauden kaksoiskäsky.

Matteus 22

Rakasta Herraa, jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.

Rakkaus

Sanaa rakkaus  taide on yrittänyt monella tavalla kuvata vuosituhansien aikana. Rakkaus on suuri  ja valtava asia - ilman rakkautta elämä ei olisi elämää.

"Älä puhu minulle mitään Jumalan rakkaudesta."
Näin leskeksi jäänyt pienten lasten äiti aviomiehensä kuoleman jälkeen sanoi papille. On aikoja, jolloin olemme sysimustan helmen sisällä, silloin emme  voi katsoa  valoon emmekä kiittää. 

On aika surun. On aika itkeä ja valittaa.
On aika huutaa surua Jumalalle .
On aika rakastaa ja aika tulla rakastetuksi.

Juuri silloin kun tuntuu,  että Jumala on kaukana,  niin Jumala kantaa sinut  yli pimeän kuilun. On olemassa silta yli synkän virran. Jumalan rakkaus on kuin meren aava - kuin tuulen henkäys yllä kuuman maan.

Mikä on lapsuutesi mielenmaisema?


Minun ei tarvitse kovin paljon ponnistella, että voin nähdä itseni alle 5-vuotiaana Ylistaron kirkossa. Muistot ovat painuneet hyvin syvälle. Se oli aikaa,  jolloin hautakynttilöissä ei ollut tuulisuojaa. Äitini sytytti kynttilää ensimmäisen aviomiehensä haudalle. 

Pyhäinpäivän  ja joulun kirkkomatkat muistan erityisesti. Me lapset  teimme tuulensuojan haudan ympärille, että kynttilä syttyisi.  Noin 15 kilometrin kirkkomatkan tulimme veljeni valkoisella kuplavolkkarilla. Kaikki halukkaat  eivät mahtuneet kyytiin, vaikka lapsia laitettiin tavaratilaan vieri viereen. Silti joskus jouduin jäämään kotiin - se oli harmillista. Oloni oli kuin paimenpoika-laulussa,  joka alkaa sanoilla:

”Jäi toiset aamulla nukkumaan. On armas sunnuntaiaamu tää. Se muistot mielessä herättää. Nyt toiset on kirkkotiellä. Mä etsin kirjaani kontistain. Sen äitivainaalta muistoks sain. Hän on jo tallella siellä.”

Kynttilä haudalla valaisi lapsen mieltä. Suru isän kuolemasta näkyi  veljissäni ja äidissäni.  

Veljeni kuvaili isänsä  hautajaissaattoa Ylistaron kirkolle seuraavasti: Leskiäiti ja pojat istuivat ensimmäisessä reessä heti ruumisreen jäljessä ja  kymmenet muut  reet sen perässä. Oli maaliskuinen pakkasaamu 75 vuotta sitten.  Suru oli yhteisöllistä ja  lähimpien lisäksi kaikki kyläläiset olivat saatossa mukana.

Kun minä lapsuudessani katselin äitini ja isoveljieni kynttilän sytytystä, se oli vakava, mutta samalla hyvin lohdullinen hetki. Nyt  jälkikäteen muistellessani tuota hautakynttilöiden sytyttämistä,  liitän tapahtumaan virren 600 sanat:

” Suo toivon kynttilöiden loistaa. Kun pahan voima ympärillä kasvaa, vahvista ääni toisen maailman.”

Kynttilän sytyttämisessä kerrottiin rakkaudesta,  jota kuoleman raja ei lopeta.

Missä on sinun lapsuusmaisemasi ? Mikä sinun sielunmaisemasi ? Onko sinulla ollut tilaa niin autossa kuin elämässä ? Onko sinulla ollut lupa olla olemassa ? Onko sinua rakastettu? Oletko voinut kokea turvallisuutta, vai onko pelko ja turvattomuus osa lapsuutesi maisemaa ?  

Me emme voi muuttaa aina olosuhteita, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä saada onnellista lapsuutta. Emme voi menneisyydelle mitään,  mutta voimme kasvaa ulos pelosta ja turvattomuudesta. Voimme auttaa toisiamme ulos katkerista muistoista ja katkeruudesta.

Rakasta itseäsi ja rakasta lähimmäistäsi

Tänään on rakkauden kaksoiskäskyn sunnuntai.

Rakasta jumalaa.
Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäni.

Jeesus käskee rakastamaan itseään.  Liian usein me vähättelemme, aliarvioimme ja mokaamme omaa itseämme: en ole tarpeeksi nopea, en tarpeeksi kaunis, en tarpeeksi laiha, en tarpeeksi viisas jatkaen tuota listaa ja moukaroiden itseämme - Jumalan luomaa kaunista ihmistä.

Jeesus käskee rakastamaan lähimmäistä niin kuin itseä.

Olet arvokas.
Olet tärkeä.
Olet rakas.
Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet.

Rakkaus syntyy rakkaudesta. Siitä,  että sinua ja minua Jumala rakastaa. Jumalan rakkaudesta saamme voimaa rakastaa niin  itseämme kuin lähimmäistämme. Vihapuheen tilalle tulee sovinnollinen mieli. Saamme voimaa rakastaa myös hankalaa lähimmäistä ja vihollismaa muuttuu hyväksi naapurimaaksi.

Rakkaus voittaa pelon


Rakkaus voittaa pelon.
Jumalan rakkaus ympäröi meidät.
Jumala kätkee meidät rakkautensa suojaan.

Muutama päivä sitten uutisoitiin belgialaisesta isästä ja hänen lapsistaan, jotka olivat odottaneet monia vuosia maakellarissa maailmanloppua. Martti Luther rohkaisee meitä sanoen:

"Jos huomenna tulisi maailmaloppu, niin tänään istuttaisin omenapuun."

Ilmastoahdistukseen ja kaikkeen muuhun ahdistukseen saamme voimaa luonnosta. Istuta siis puu, sillä se on ilmastoteko. 

Metsä on kirkkoni

Tule mukaan Seinäjoen seurakunnan seurakuntametsän istutustalkoihin.  Istuta puu ja lähde metsään hengittämään hyvää ilmaa. Metsässä  voimme laulaa vaikkapa paimenpojan laulun: 

"Nyt metsä kirkkoni olla saa. Täällä voin palvella Jumalaa. Mun kirkkoni katto on korkealla. Ja yksi on ystävä seurana. Puun istutus talkoisiin."

Tuki- ja osaamiskeskus Eskoon rovasti Leena Luokkamäki.
Tuki- ja osaamiskeskus Eskoon rovasti Leena Luokkamäki.