Internet-lähetystyö / Japani

Tiina Latva-Rasku työskentelee Suomen Luterilaisessa Evankeliumiyhdistyksessä ja hänen työnään Tampereella on tavoittaa japanilaisia internetin kautta. Hän tiedottaa japanilaisten seurakuntien tapahtumista internetissä ja kehittää ja mainostaa netin kristillisiä japaninkielisiä sisältöjä. Tiina vastaa myös japanilaisten kysymyksiin kristinuskosta.

Eräs Tiinan tehtävistä on Bible Toolbox-sivuston kehittäminen. Sivusto kertoo kristillisen uskon perusasiat yhdeksällä kielellä. Sivustoa luetaan ahkerasti erityisesti Japanissa.

Seinäjoen alueseurakunta tukee Tiinan työtä.

Tiina Latva-Rasku

Lähettikirjeet 2019

Lue Tiinan lähettikirje 3/2019 tästä >>

Lue Tiinan lähettikirje 2/2019 tästä >>

Lue Tiinan lähettikirje 1/2019 tästä >>

Lähettikirjeet 2018

Lue Tiinan lähettikirje 5/2018 tästä >>

Lue Tiinan lähettikirje 4/2018 tästä >>

Lue Tiinan lähettikirje 3/2018 tästä >>

Lue Tiinan lähettikirje 2/2018 tästä >>

Lue Tiinan lähettikirje 1/2018 tästä >>

Lähettikirjeet 2017

28.11.2017

Onko siitä todella niin kauan?

Joulukuun alussa minulle tulee 10 vuotta täyteen ev. lut. kirkon lähetystyöntekijänä Sleyn työyhteydessä. Kymmenen vuotta sitten lähtövalmistelut olivat kiivaimmillaan ja tammikuun 8. päivä lensimme Tokioon. Uutta opittavaa tuli tulvimalla, mutta tämä oli totta: ”Vaikka nousisin lentoon aamuruskon siivin tai muuttaisin merten taa, sielläkin sinä minua ohjaat, talutat väkevällä kädelläsi” (Ps.139:9-10). Vieläkään en pysty kuvittelemaan itselleni sopivampaa ja mieluisampaa työtä kuin tämä.

Tiinan kirje 4/2017 kokonaisuudessaan >>


5.7.2017

Evankeliumijuhla Helsingissä

Valtakunnallinen evankeliumijuhla järjestettiin tänä vuonna Sleyn ja Helsingin Meiladen seurakunnan yhteisenä ponnistuksena. Tapahtuma keräsi viikonlopun aikana noin 20 000 kävijää ja sai paljon hyvää palautetta koskettavista puheista, musiikista ja lasten- ja nuorten tapahtumista. Työpäivinä normaalisti luen ja kirjoitan japania, mutta evankeliumijuhlassa sain harjoitella pitkästä aikaa japaniksi puhumista ja kuuntelemista, kun tulkkasin gospel-messun (Riemu-messu) saarnoineen Japanin yhteistyökirkostamme tulleille vierailijoille. Sunnuntaina siunattiin omille työkentilleen uusille työkausille palvelusta jatkamaan kymmenen lähetystyöntekijää.

Tiinan kirje 3/2017 kokonaisuudessaan >>

 


19.4.2017

Jeesus sanoi: ”Minä olen ylösnousemus ja elämä”

Kevään tunnelmat ovat vaihdelleet kuoleman varjon maasta Pääsiäispäivän iloon. Herra salli isäni nukkua pois 21.3. pitkän sairauden uuvuttamana. Toisen Korinttolaiskirjeen viides luku on lohduttanut näkymällä Taivaan Kodista:
"Me tiedämme, että vaikka tämä meidän maallinen telttamajamme puretaankin, Jumalalla on taivaassa meitä varten ikuinen asunto, joka ei ole ihmiskätten työtä."

Jumalan luona meitä odottaa täydellinen ja ikuinen asunto, jota ei koskaan pureta eikä haudata. Ylösnoussut Vapahtajamme on mennyt tekemään meille sijaa (Joh. 14:3).

Tiinan kirje 2/2017 kokonaisuudessaan >>

 


2.2.2017

Rauha ristiin katsomalla

“-- Kiittäkää Herraa, huutakaa avuksi hänen nimeään, kertokaa kansoille hänen suurista teoistaan!” (Ps. 105:1)

Lämmin kiitos ystävällisistä korteista, viesteistä ja muistamisista joulun aikaan ja muulloinkin! Välipäivät saimme viettää lomaa ja se olikin tarpeellinen katko työntäyteiseen arkeen. Vuoden alku laittaa aina mietteliääksi ja pyytämään johdatusta siihen miten tätä työtä tekee ja miten elämänsä päivät käyttää.

Mika junailee edelleen työpäivisin Tampereelta Seinäjoelle omassa ohjelmistoalan firmassaan. Koska tekemiimme japaninkielisiin sivustoihin täytyi nettiympäristön muutosten vuoksi tehdä joitain teknisiä asennuksia, vietimme yhden päivän ratkoen näitä haasteita. Silloin tuntui mukavasti siltä kuin olisi palannut ajassa taaksepäin – aikaan, jolloin rakensimme sivustoja yhdessä Japanissa.

Tiinan kirje 1/2017 kokonaisuudessaan >>

 


Lähettikirjeet 2016

6.11.2016

Ihmeellinen armo

"Tie valmis on, voin löytää sen keskellä kysymyksien…"

Syys-lokakuussa vastasin noin 130 kysymykseen kristillisestä uskosta Japanin kielellä. Aiheet olivat tuttuun tapaan aivan laidasta laitaan: Raamatusta, kasteesta, pelastuksesta, Jeesuksesta jne. Mukana oli myös useita sellaisia kysymyksiä, jossa harkittiin kristityksi kääntymistä. Pääsääntöisesti ihmiset kyselevät aivan samoja asioita Japanissa kuin Suomessakin. Tietyt aiheet ovat kuitenkin selvästi japanilaisia, esim. “Miksi kristinuskossa vainajanpalvonta-alttarit on kielletty?” Olen ottanut tavakseni aloittaa vastauksen tuohon näin: “Siksi, että Jumala, kaiken Luoja, rakastaa ihmistä.” Herramme on kieltänyt muiden henkien puoleen kääntymisen ensinnäkin siksi, että se on turhaa. Me saamme pyytää apua ja johdatusta Häneltä, jolla on kaikki valta. Jesaja kertoo: "Ikimuistoisista ajoista ei ole tietoon tullut, ei korva ole kuullut, ei silmä nähnyt, että olisi muuta jumalaa kuin sinä, Jumalaa, joka auttaa niitä, jotka häntä odottavat." (Jes. 64:4)

Tiinan kirje 4/2016 kokonaisuudessaan >>

 


3.9.2016

Mukavia kysymyksiä

Tässä on poimintana muutama mukava japanilaisen esittämä kysymys, joihin olen viime aikoina internetissä vastannut. Mitä olisitte näihin sanoneet?

 • ”Olen alkanut käymään protestanttisessa kirkossa puolitoista kuukautta sitten. Olen käynyt siellä kahdesti viikossa. Haluaisin kasteelle. Onko ok kertoa tällainen toive, jos on käynyt kirkossa vasta näin vähän aikaa? Millä tavalla tällainen toive olisi hyvä ilmaista? Pääseekö kasteen jälkeen ehtoolliselle? Anteeksi tietämättömyyteni. Käyn suurehkossa kirkossa ja siellä on vaikea saada kysyttyä asioita pastorilta, kun on niin paljon ihmisiä, jotka haluavat jutella hänen kanssaan ja minä olen huono aloittamaan keskustelua.”

Tiinan kirje 3/2016 kokonaisuudessaan >>

 


14.5.2016

Ihmeellinen johdatus

Kevään lämpö saapui viimein yhdessä humauksessa ja herätti valko- ja sinivuokot kukoistamaan. Kevätflunssan täpärästi väistyessä pääsin kertomaan lähetystyöstä ja evankeliumista muutamille alakoululuokille ja lasten lähetystapahtumaan. Lapsille on hauska jutella näistä asioista, kun heiltä tulee välitöntä palautetta ja yllättäviä kommentteja.

Tiinan kirje 2/2016 kokonaisuudessaan >>

 


29.2.2016

Uusi työkausi

Sleyn hallitus vahvisti minulle uuden kolmivuotisen työkauden: 1.6.2016 – 31.5.2019. Niinpä, jos Herra suo, näiden kirjeiden tulo jatkuu. Samoin jatkuu japanilaisten kutsuminen internetin ”teillä ja aitovierillä” Luojansa yhteyteen. Tätä on hyvä jatkaa, koska tiedän, että teitä on siellä monta esirukoilijaa ja Taivaallinen Isämme on osoittanut uskollisuutensa.

Tiinan kirje 1/2016 kokonaisuudessaan >>

 


Lähettikirjeet 2015

14.12.2015

Lähetysrakkautta

Kävimme Mikan kanssa kaksissa lähetysmyyjäisissä joulun alla. Joka puolella pöydät notkuivat värikkäinä kaikenlaista sydämellä ja taidolla tehtyä – herkkuja, käsitöitä ja muuta. Tuntuu, kuin siinä katselisi lähetysrakkautta yhdessä sen näkyvistä muodoista.

Kiitollisena olemme myös vastaanottaneet mukavia kortteja, paketteja ja muita muistamisia, joita on tupsahdellut postista. ”Doomo arigatoo gozaimasu!” eli: Suuret Kiitokset!

Tiinan kirje 5/2015 kokonaisuudessaan >>


Japanilaisia Suomessa

7.8.2015

Lähetysterveiset Japanista 3/2015

Kesän aikana sain tavata Suomessa useita japanilaisia ystäviä ja uusiakin tuttavuuksia tuli. Kesäkuussa tapasin Tokion Suomi-kirkon ruokapiirin ja käsityöpiirin vetäjän, Hirokon. Jälleennäkemisen hetki oli iloinen. Ruoka- ja käsityöpiirien mainostuksen vuoksi viestittelemme säännöllisesti sähköpostitse, mutta emme olleet nähneet toisiamme kahteen vuoteen. Teen piirien mainokset internetiin Hirokon lähettämien kuvien ja tekstien pohjalta. Näiden harrastus-piirien kautta Suomi-kirkolle tulee jatkuvasti sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole koskaan ennen käyneet kristillisessä kirkossa. Piirien hartauksissa ja lauluissa he kuulevat sanoman Jeesuksesta. Olen hyvin iloinen yhteistyöstä Hirokon kanssa.

Valtakunnallisessa evankeliumijuhlassa Sastamalassa oli mukana useita japanilaisia vieraita. Niinpä sain toimia hiukan tulkkinakin siellä. Musiikkilähetystyöntekijä Miki Ozawa konsertoi pappisseminaarissa opiskelevan miehensä Shuhein kanssa Suomessa. Miki ja Shuhei siunattiin valtakunnallisessa evankeliumijuhlassa lähetystyöhön omaan maahansa. Miki palaa Sleyn palkkio-toimiseksi lähetiksi oltuaan muutaman vuoden välillä kristillisen maatalouslukion palveluksessa. Miki on laulaja ja laulunopettaja ja myös taitava nuorisotyöntekijä. Hän alkaa uudelleen pitää tavoittavia hengellisiä konsertteja Japanissa. Siinä hän tulee tekemään yhteistyötä musiikkilähettimme, Hanna Penttisen kanssa. Ilokseni Miki kertoi, että hän käyttää Bibletoolbox.net -sivuston japaninkielisiä Raamatun opetustekstejä ahkerasti. Joka tiistai hän käy läpi sieltä yhden osion nuorten kanssa.

Säikähdys

Viime kirjeessä kirjoitin, miten mukavaa on, että Tokion Suomi-kirkon johtokunnan puheenjohtaja kirjoittelee artikkeleita ja lisäilee valokuvia kyseisen seurakunnan kotisivuille. Siitä ei mennyt montaakaan viikkoa, kun sain viestin, että hän oli saanut vakavan sydänkohtauksen ja sen jälkeen vielä aivoinfarktin. Rukouspyynnöt sinkoilivat viesteissä. Leikkausten ja neljäkymmenen päivän sairaalassaolon jälkeen Hoshino pääsi kotiin. Kesäkuun lopusta alkaen hän on pystynyt osallistumaan jälleen Suomi-kirkon messuun. Heti ensimmäisenä sunnuntaina näkyi jo hänen viemiään uusia kirjoituksia ja kuvia srk:n kotisivuilla. Hän kertoi saaneensa Psalmien lukemisesta lohdutusta ja rohkaisua sairaalassa.

Työhuone!

Tähän saakka työpisteeni Suomessa on ollut kotiin tekemässäni työhuoneessa. Pidemmän päälle pelkät viherkasvit olivat kuitenkin liian hiljaista seuraa ja aloin kaivata työyhteisöä. Heinäkuusta lähtien sainkin opiskelija-työntekijän äitiysloman ajaksi käyttööni työhuoneen Sleyn ns. nuorisotoimistolta Tampereelta. Sinne ei ole meiltä kuin 400 metriä, mutta tuntuu paljon mukavammalta kun voi konkreettisesti lähteä töihin ja tulla töistä. Virkistävää on myös välillä käydä ihan muualla. Kesällä kävin kertomassa lähetystyöstä parilla rippileirillä. Kesälomani pidin myöhään ja siitä on vielä jäljellä 12.-13.8. ja viikko 34. Lomalla olemme Mikan kanssa retkeilleet, liikkuneet ja viettäneet aikaa ystävien kanssa.

 

Kysymysten ja vastausten virrasta

Vastailen edelleen japanilaisten kysymyksiin kristillisestä uskosta ja Raamatusta. Joku kysyi: ”Löytyykö Raamatusta Jeesuksen aikoinaan sanomia sanoja vai onko se kirjoitettu vähän niin kuin novellin tapaan?” Annoin kysyjälle linkin netissä luettavaan Johanneksen evankeliumiin, jossa on punaisilla kirjaimilla kirjoitettu Jeesuksen sanat ja tavallisen värisillä muu teksti, ja kerroin, että tuolta erottuu nopeasti suorat lainaukset siitä mitä Jeesus on sanonut.
Mutta kysymys olikin syvemmästä asiasta. Hän vastasi, että kun hän silmäili Uutta testamenttia, hänelle tuli sellainen ensivaikutelma, että se olisi Jeesuksen opetuslasten omin päin sepittämää tarinaa, ja että onkohan jossakin säilynyt Jeesuksen aitoja sanoja. Vai onko Raamatussa tosiaan luettavissa Jeesuksen sanoja, joita kukaan ei olisi muokannut?

Kerroin, että Jeesus opetti, että "Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa." (Luuk. 21:33). Ja että Jeesuksen seuraajat eivät olleet oman muistinsa varassa kirjoittaessaan asioita ylös. Jeesus sanoi: "Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä on lähettävä minun nimessäni, hän opettaa teille kaikki ja muistuttaa teitä kaikesta, minkä minä olen teille sanonut." (Joh. 14:26). Vanhat luterilaiset opettajat ovat sanoneet, että Raamatulla on sellainen ominaisuus, että se vakuuttaa itse lukijansa siitä, että se on Jumalan sanaa. Raamatun arvovalta ei nojaa mihinkään muuhun kuin Jumalan suuruuteen ja voimaan. Yhä tänä päivänä moni Raamattunsa avaava kokee, että Jumala puhuu sen kautta juuri nyt juuri minulle. Pyysin kysyjää lukemaan Raamattua Jumalan johdatusta rukoillen. Hän vastasi, että "Taidan lukea Raamatun kerran oikein kunnolla läpi."

Mitä jos ei täytä mittaa?

Kysymys kristityille: Jos ei täytä yhtäkään Jeesuksen käskyistä, ei lue Vanhaa testamenttia, eikä käy joka sunnuntai kirkossa, eikä lue muuta Raamatusta kuin evankeliumeja... Iloitseeko Jumala sellaisestakin ihmisestä ja siunaako häntä?

Tästä kysymyksestä huokui synnintunto Pyhän Jumalan edessä. Silloin on paljon ymmärretty, kun sanoo, ettei täytä yhtäkään Jeesuksen käskyistä. Rohkaisin kysyjää tunnustamaan syntinsä Jumalalle ja kerroin mitä Raamatussa luvataan niille, jotka kääntyvät Jumalan puoleen ja tunnustavat rikkomuksensa ja laiminlyöntinsä. Taivaassa iloitaan jokaisesta, joka oman pohjattoman synti-turmeluksensa tajuttuaan hädässään kääntyy huutamaan Jeesusta avuksi. "Yksikään, joka häneen uskoo, ei joudu häpeään." (Room. 10:11). Jeesus kertoi fariseuksen ja publikaanin rukouksesta (Luuk. 18:10-14). Publikaani ei tohtinut edes nostaa katsetta ylös, vaan pyysi, että Jumala olisi hänelle syntiselle armollinen. Jeesus sanoi, että tuo mies meni kotiinsa vanhurskaana, toisin kuin se, joka oli rukouksessa muistellut hyviä tekojaan.

Keskustelukumppanini vastasi ymmärtävänsä, mutta jatkoi: ”Miten sitten se, kun Jeesus sanoo: "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon"? (Matt. 7:21). Niin. Kuka meistä voi sanoa tekevänsä taivaallisen Isän tahdon? Kun se pitäisi vieläpä tehdä täydellisesti: ”Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen.” (Matt. 5:48). Kun Jeesus sanoi (Matt. 19:24), että ”Helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan", opetuslapsetkin ihmettelivät: ”Kuka sitten voi pelastua?” Jeesus katsoi heihin ja sanoi: "Ihmiselle se on mahdotonta, mutta Jumalalle on kaikki mahdollista.” (Matt. 19:25-26).

Syntiinlankeemuksen jälkeen taivasten valtakuntaan pääseminen Jumalan tahdon tekemällä on ollut ihmiselle mahdoton tehtävä. Mutta Jumalalle meidän pelastamisemme on mahdollista. Siksi Jeesus tuli, teki täydellisesti Jumalan tahdon ja kuoli, meidän sijaisenamme. Taivaallisella Isällä on hyvä tahto meitä kohtaan. Jeesus sanoi: ”Minun Isäni tahtoo, että jokaisella, joka näkee Pojan ja uskoo häneen, on ikuinen elämä.” (Joh. 6:40). ”Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon. Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja.” (Ef. 2:8).

Jumalan tahto on, että me syntiin syvälle juurtuneet ja itsessämme hengellisesti kuolleet pelastumme uskoen Jeesukseen. Ja jopa se pelastava uskokin on Jumalan lahja.

"Se on Jumalan teko, että te uskotte häneen, jonka Jumala on lähettänyt", opetti Jeesus (Joh. 6:29). Tuo lahjaksi saatu usko on elävää ja vaikuttaa meissä halua tehdä Jumalan tahdon mukaan. Vaikkakin todella vajaaksi jäämme Jumalan käskyjen toteuttamisessa tämän elämän aikana. Vain ja ainoastaan armosta, Jeesuksen tähden pelastumme alussa, keskellä ja lopussa. Kristitty on ihminen, joka turvautuu Jeesukseen.

Näin ison lahjan saaminen vie pienelle paikalle. Se tuo halun elää loukkaamatta lahjan antajaa ja kuunnella mitä Hän sanoo. Yksi tapa osoittaa kiitollisuutta Vapahtajalle on toimia Hänen käskynsä mukaisesti: ”menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni”. Meidän, armahdettujen syntisten kiitos kanavoituu taas tulevana syyskautena monenlaisiin tapoihin tehdä ja tukea lähetystyötä. Rukoillaan toistemme puolesta!

Rukousaiheita

Kiitos:

 • kesäloman tuomasta virkistyksestä, liikunnasta,
 • japanilaisista kristityistä, joiden kanssa on ilo tehdä yhteistyötä,
 • lähettäjänä lähetystyössä toimivista, tukijoista, esirukoilijoista,
 • työhuoneen järjestymisestä ja työkavereista.

Pyydetään:

 • että moni Japanissa kuulisi ja ottaisi evankeliumin vastaan,
 • viisautta ja johdatusta kysymyksiin vastailuun,
 • japanilaisille kristityille rohkeutta ja viisautta kutsua läheisiään seurakuntaan ja tutustumaan Raamattuun,
 • sitkeyttä, voimia, intoa, johdatusta, iloa, viisautta ja luovuutta niin Japanin läheteille kuin lähetystyön tukijoille.

Rauhaa ja iloa Hyvän Paimenen seurassa!

T. Tiina


Lähettikirje 2/2014

26.4.2014

Työ jatkuu!

Sleyn hallitus päätti tehdä kanssani sopimuksen uudesta kahden vuoden mittaisesta työkaudesta lähetystyöntekijänä. Jatkan Japaniin suuntautuvaa lähetystyötä internetin kautta kotimaasta osa-aikaisena, 70% työajalla. Suuri osa työstäni tulee olemaan japanilaisten kristinuskoa koskeviin kysymyksiin vastaaminen. Yhtenä työalueena on kansainvälisen Raamattuopetuksia sisältävän sivuston suunnittelu. Jatkan myös japanilaisten seurakuntien tilaisuuksien mainostamista internetissä ja toimin heille seurakuntien kotisivuihin liittyvissä asioissa tukihenkilönä ja kehitän nuorten kristillistä sivustoa. Käyn myös silloin tällöin pitämässä lähetystyötä esillä lähetystilaisuuksissa.

Olin jo mielessäni kaiken varalta valmistellut palaamista maalliseen työhön ja olen onnellinen siitä, että niin ei tarvitsekaan tehdä. Tämä tukirengas siis tukee nyt minun työtäni Mikan siirryttyä toisiin tehtäviin.

"...olkaa aina valmiit antamaan vastaus jokaiselle, joka kysyy, mihin teidän toivonne perustuu." –1. Piet. 3:15

Tämän vuoden puolella olen vastannut kahteensataan kysymykseen kristinuskosta japaniksi. Tässä joitakin poimintoja kysymyksistä:

 • Raamatussa on vaikuttavan paljon ihmistä koskevaa syvällistä ymmärrystä. Miksiköhän niin on?
 • Onko helvetti olemassa? Jos on, ja ei halua mennä sinne, mitä pitäisi tehdä? Olen yläasteen ekalla luokalla. Joka ilta murehdin tätä niin etten pysty nukkumaan. On tullut tehtyä paljon pahoja asioita.
 • Miksi kristinuskolla on kaikkein eniten kannattajia maailmassa? Liittyykö se siihen, että kristityt levittävät sitä innokkaasti vai onko syynä jokin kristinuskoon tai sen oppiin itsessään liittyvä asia?
 • Kun ihmiset ovat pettäneet, omaisuus mennyt ja ideologiat sortuneet, mihin kannattaisi uskoa?
 • Haluaisin mennä kasteelle protestanttisessa kirkossa, mutta sukuni on buddhalainen ja minulle periytyy perheeni buddhalaisen alttarin hoitamisen vastuu. Olisiko paras, että jätän menemättä kasteelle?
 • Mitä "pelastus" tarkoittaa kristillisessä uskossa?

Jotkut kysyjät kertovat olevansa vakaasti Japanin perinteisten uskontojen kannattajia tai uskonnottomia, ja että he ovat vasta alustavasti kiinnostuneita kristillisestä uskosta. He kyselevät mitä aivan "vasta-alkajan" kannattaisi ensin tehdä, mikä olisi hyvä kirkko mihin mennä ja mitä kannattaisi lukea. Mutta jotkut kokevat jo alussa vahvaa kutsua kääntyä kristityksi.

Kun japanilainen lukee Raamattua ensimmäisiä kertoja, hän usein hämmästyy niitä kohtia, joissa varoitetaan epäjumalanpalveluksesta. Moni kysyy, että mitä se semmoinen epäjumalanpalvelus oikein tarkoittaa. Japanissa kun kasvetaan sellaisen yleisen käsityksen keskellä, että jumalia on lukemattomia ja niitä rukoillaan tilanteen mukaan. Täytyy selvittää ensin monia perusasioita, ennen kuin kysyjälle selviää syy siihen, miksi vain yhtä ainoaa Jumalaa saisi rukoilla ja palvella.

Usein muslimien parissa lähetystyötä tekevät kertovat, että Jeesus kutsuu siellä ihmisiä unien kautta. Alkuvuoden aikana nyt myös kaksi japanilaista kertoi nähneensä kumpikin kauniin unen, joka sisälsi vahvasti kristillistä symboliikkaa, ja he kysyivät mitä se voisi tarkoittaa. Kerroin yksinkertaisesti, että esim. valkoinen kyyhkynen, jonka toinen näki unessaan laskeutuvan kirkon kattoikkunasta, on Pyhän Hengen symboli Raamatussa. Kerroin mitä Pyhä Henki tekee ja laitoin linkin netissä luettavaan Raamattuun. Ja nyt kun Jumala heitä näin kutsuu, rohkaisin menemään kirkkoon sunnuntaina.

Usein kysytään myös kristillisen kasteen merkityksestä. Monenlaisten elämän ongelmien ja kipujen keskellä elävät kyselevät löytyykö jotakin kohtia Raamatusta lohdutukseksi. Kysyjissä on myös niitä, jotka ovat kristittyjä, mutta harkitsevat kääntymistä takaisin shintolaisuuteen tai buddhalaisuuteen. On tullut jokin kiusaus, houkutus tai hankaluus ja he kysyvät mitä olisi hyvä tehdä.

Kysymyksiin vastaamisessa on se mukava puoli, että siinä saa usein palautetta siitä miten kysyjä on kokenut vastauksen. Joku kirjoittaa yksinkertaisen kiitoksen, toinen sanoo kokeilevansa käydä kirkossa, kolmas kertoo ymmärtäneensä, että kysymyksiin löytyy vastauksia Raamatusta, joten aikoo lukea sitä itse. Kaikki pienetkin palautteet kannustavat jatkamaan.

Täytyy kylvää runsaasti, jotta saisi myös niittää. Sillä osa Jumalan Sanan siemenestä osuu aina tien laitaan tallautumaan ja lintujen nokittavaksi. Osa siemenestä päätyy kallioiseen maahan, jolloin uskon taimi kuivettuu koetuksissa ilman kunnon juurta. Osa siemenistä nousee hyvin oraalle, mutta tukahtuu ohdakkeisiin, eli "elämän huoliin, rikkauteen ja nautintoihin". Mutta osa putoaa hyvään maahan ja tuottaa satakertaisen sadon. –Luukas 8:4–14

Kun olen päivällä tiiviisti vastaillut kysymyksiin, sen jälkeen saatan huomaamattani alkaa puhua Mikalle japaniksi. Se tuntuu hassulta nyt kun emme enää asu Japanissa.

Kansainvälinen lähetysjuhla

Huhtikuun vaihteessa Suomen evankelis-luterilainen kirkko oli ensimmäistä kertaa kutsunut yhtä aikaa kaikkien lähetyskenttien yhteistyökirkoista edustajia suureen konsultaatiokokoukseen Järvenpäähän. Kun näitä kristittyjä veljiä ja sisaria tuli monelta mantereelta, saimme samalla tilaisuuden kutsua heitä puhumaan lähetystilaisuuksiin. Tampereen Luther-talolla pidettiin Kansainvälinen Lähetysjuhla, jossa oli puhujavieraita Etelä-Koreasta, Keniasta, Kongosta ja Myanmariasta. Myös piispa Matti Repo toi tervehdyksensä juhlaan. Toimin tuon tilaisuuden järjestelijänä ja monenlaista puuhaa siinä olikin. Suuri määrä vapaaehtoisia antoi oman panoksensa juhlan onnistumiseksi. Toivon, että kaukaisten ystävien sanoma ja kertomukset omasta maastaan loivat innostusta tehdä ja tukea lähetystyötä edelleenkin.

Israelissa

Säästin yhden lomaviikon huhtikuuhun, jotta pääsin käymään Mikan kanssa ensimmäistä kertaa Israelissa. Viereinen kuva on otettu Öljymäellä Jerusalemiin päin. Matka oli hieno kokemus. Nyt Raamattua lukiessa mieleen nousee mieleen muistikuvia tapahtumien oletetuista paikoista. Kävimme myös puutarhahaudalla. Se oli tyhjä ja sen sisäseinään oli kiinnitetty kyltti: "Hän ei ole täällä. Hän on noussut ylös." Jeesus elää ja pitää uskossa elävinä meidät kaikki, jotka syntiemme ja vaikeuksiemme keskellä turvaudumme häneen.

Rukousaiheita:

 • Kiitos, että tämä työ saa jatkua!
 • Pyydetään, että Herra antaisi oikeat sanat vastata kysymyksiin
 • Kysyjille ja muille elämänsä suuntaa etsiville rohkeutta mennä seurakunnan tilaisuuksiin ja halua lukea Raamattua
 • Kestävyyttä ja terveyttä kaikille lähetystyön parissa toimiville


Siunattua ja Valoisaa Kevättä!
T. Tiina