Orpokoti-, lapsi- ja naistyö / Kenia

Täällä voit lukea Seinäjoen alueseurakunnan nimikkokohteen viimeisimmät uutiset Kisumun orpokodista Keniasta.

Tuemme Suomen Luterialisen Evankeliumiyhdistyksen Sley:n kautta Kisumussa tehtävää orpokoti-, lapsi- ja naistyötä. Sley:n lähetti Marja Ochieng kertoo, miten elämä sujuu arjen ja juhlan keskellä.

Innostavia lukuhetkiä!

Marja Ochieng, nimikkolähetti Keniassa

Ystäväkirjeet 2019

Lue Marjan ystäväkirje 3/2019 tästä >>

Lue Marjan ystäväkirje 2/2019 tästä >>

Lue Marjan ystäväkirje 1/2019 tästä >>

Ystäväkirjeet 2018

Lue Marjan ystäväkirje 6/2018 tästä >>

Lue Marjan ystäväkirje 5/2018 tästä >>

Lue Marjan ystäväkirje 4/2018 tästä >>

Lue Marjan ystäväkirje 3/2018 tästä >>

Lue Marjan ystäväkirje 2/2018 tästä >>

Lue Marjan ystäväkirje 1/2018 tästä >>

Ystäväkirjeet 2017

27.11.2017

Matkoja

Viime kirjeessä kertomani matka uudelle työalueelle toteutui syys-lokakuun vaihteessa. Pääsin matkustamaan kauaksi Samburu-alueelle yhdessä lähettitoverieni ja yhteistyökirkkomme pappien kanssa. Paikalla oli myös kirkon pääsihteeri ja keskihiippakunnan piispa. Matkaa Kisumusta alueelle on noin 800 kilometriä. Olemme ottaneet tuolta alueelta yhdeksän lasta kummilapsihankkeeseen. Diakonissa Nancy valmistui alkuvuodesta Matongosta ja hän on aloittanut työt hankkeessamme. Hän on kotoisin Samburu-alueelta ja sain vierailla myös hänen kodissaan. Hänen miehensä on suurena tukena Nancylle, mikä ei välttämättä heidän kulttuurissaan ole mitenkään itsestäänselvyys. Eikä edes se, että nainen voisi työskennellä kodin ulkopuolella. Muistetaan heitä rukouksissa erityisesti.

Lue Marjan kirje 4/2017 kokonaisuudessaan tästä >>


6.9.2017

Suomesta Keniaan

Terveiset jälleen Kisumusta. Kotimaankauteni on ohitse ja olen palannut takaisin Keniaan. Oli ilo tavata teitä lähettäjiä monissa eri tilanteissa ympäri Suomen. Kiitos lämpimästä vastaanotosta seurakuntiinne ja koteihinne. Ajokilometrejä tuona aikana kertyi useita tuhansia ja tunteja ratin takana tuli vietettyä paljon. Vierailin kouluissa, päiväkerhoissa, rippikouluissa, pyhäkouluissa, lähetysilloissa, nuortenilloissa, vanhainkodissa, päiväpiireissä, lähetysjuhlissa ja lastenleireillä. Itselläni on muisto lähetystyöntekijän vierailusta ala-asteella luokassani. Toivon, että jollekin lapselle olisi näiden vierailujeni jälkeen jäänyt lähetystyöstä hyvä ja mieleenpainuva kuva.

Lue Marjan kirje 3/2017 kokonaisuudessaan tästä >>

 


28.3.2017

Tunteiden kirjoa

Neljäs työkauteni on lopuillaan ja olen valmistautumassa kotimaankaudelle. Tässä seurakuntia joissa tulen vierailemaan: Tampereen eteläinen, Iisalmi, Pietarsaari, Saarijärvi, Äänekoski, Sastamala, Riihimäki, Helsingin Paavali, Forssa, Turun Katariina, Korpilahti, Kankaanpää, Mynämäki, Orimattila, Janakkala ja Lohja. Olisi mukava nähdä teitä työmme tukijoita näissä tilaisuuksissa. Evankeliumijuhlilla olen läsnä ja siellä järjestetään myös työn tukijoiden tapaaminen lauantaina Meilahden kirkossa klo 16.30. Lämpimästi tervetuloa! Kotimaankauteni aikana kummipostit ovat tauolla, toivon teille kärsivällisyyttä asian suhteen.

Lue Marjan kirje 2/2017 kokonaisuudessaan tästä >>

 


9.1.2017

Kiitollisuus

Hyvää alkanutta uutta vuotta sinulle! Lämmin kiitos kaikista joulumuistamisista omasta ja kummilapsi-hankkeen lasten ja nuorten puolesta. Sain viettää joulun jälkeen noin viikon lomaa. Viimeisiä töitä ennen joulua tehdessäni mieleni täytti kiitollisuus. Mietin sitä, miten ihmeellistä on, että työllämme on niin mahtava tukijoukko, että voimme täällä olla tukemassa noin 500 kenialaista lasta ja heidän läheisiään. Olette mukana tärkeässä työssä, suuri kiitos kaikesta taloudellisesta tuesta ja rukouksista! Olen suunnattoman kiitollinen siitä, että olen saanut palvella tällä paikalla nämä vuodet tässä työssä.

Lue Marjan kirje 1/2017 kokonaisuudessaan tästä >>

 


Ystäväkirjeet 2016

15.11.2016

Syyskuussa saimme Sley:n lähettiporukalla istua lähettien kokouksessa Naivashan kaupungissa aivan uskomattoman kauniissa ympäristössä. Itselleni tuo pitkä viikonloppu osui hyvään kohtaan. Oli ihanaa kokouksen lomassa levähtää ja nauttia upeasta Kenian luonnosta. En muista koska olisin nähnyt viimeksi niin paljon eläimiä ja nyt niitä sai ihastella aamulenkillä ja iltakävelyillä. Neljä kirahvia tuli ilahduttamaan meitä kokoushuoneemme läheisyyteen. Aamulla apina tuli istuskelemaan telttahuoneeni kaiteelle. Teltan ovi tulikin pitää visusti kiinni, jotteivät erilaiset apinat tulleet sisälle tutustumaan tavaroihin. Kokouksessa pohdimme mm. ensi vuoden töitä ja kuulimme myös toistemme työalojen kuulumisia. Paljon kaikkea on suunnitteilla. Valmistelimme kokouksessa myös budjettiehdotuksen. Ilman teitä työn tukijoita työmme ei ole täällä mahdollista. Kiitos kaikista rukouksista ja taloudellisesta tuesta työllemme.

Lue Marjan kirje 5/2016 kokonaisuudessaan tästä >>

 


31.8.2016

Viime kirjeen jälkeen on taas ehtinyt tapahtua monenlaista. Kokoonnuimme lähettiporukalla Nairobissa valmistelemaan ensivuoden toimintaa ja siihen liittyviä budjettiasioita. Yhteinen paripäiväinen palaveri päättyi ehtoollishetkeen. Toukokuussa järjestimme orpolapsihankkeen nuorten toiveesta päivän Kisumun alueen opiskelijoillemme. Tätä päivää oli mukava valmistella, koska nuoret olivat innokkaasti mukana. Ohjelmaan kuului mm. paikallisen pastorin Raamattuopetus, sosiaalityöntekijämme opetustuokio seurustelusta ja siihen liittyvistä asioista, helmikorujen tekoa, tutustumista ja leikkimielinen kilpailu joka taidettiin kyllä ottaa aika tosissaan. Päivä päättyi myöhään iltapäivällä yhteiseen ruokailuun. Tällaiset hetket ovat tärkeitä ja olisi hienoa, jos niitä voisi järjestää säännöllisesti. Päivän aikana syntyy uudenlainen yhteys nuoriimme ja he ovat vapautuneita kertomaan elämästään ja haasteistaan meille työntekijöille.

Lue Marjan kirje 4/2016 kokonaisuudessaan tästä >>

 


28.4.2016

Viime kirjeessäni kerroin, kuinka Kisumussa oli erityisen kuivaa ja kuumaa. Sitä kuumuutta kesti noin huhtikuun puoleen väliin saakka. Nyt sadekausi on alkanut ja lämpötilakin on tipahtanut siedettävämpiin lukemiin. Päivällä lämpötila on noin +25 astetta. Illalla satelee ja lämpötila on noin +20 asteen tienoilla. Kaikki on täällä Kisumussa taas vihreätä ja tomua ei ole ilmassa niin paljoa enää. Ihmiset ovat kuokkineet peltonsa ja istuttaneet maissit kasvamaan. Noin kolmen kuukauden kuluttua he saavat toivottavasti korjattua hyvän sadon. Rukoillaan suotuisia sateita koko Keniaan.

Huhtikuinen orpotyön kiertue on ohitse. Saimme kohdata hankkeemme lapsia ja nuoria sekä heidän huoltajiaan viidessä eri kirkossa. Elokuussa tulemme sitten jatkamaan kierrosta ja vierailemme niissä kirkoissa, joissa emme nyt vierailleet. Nämä tapaamiset olivat hienoja. Päivien ohjelmaan kuului tänä vuonna suomalaisten opiskelijoiden järjestämää ohjelmaa. Pienemmät lapset askartelivat itselleen rannekorut ja nuoret pelasivat erilaisia pelejä. Paikallinen pastori tai evankelista piti raamattuopetuksen. Toimistomme työntekijä kävi läpi hankkeemme säännöt ja näin nämä ovat taas muistuneet kaikkien mieleen. Huoltajille maksettiin kuukausittainen ruokaraha ja lapset saivat uusia tavaroita. Kahdenkeskiseen keskusteluun oli myös aikaa.

Lue Marjan kirje 3/2016 kokonaisuudessaan tästä >>

 


11.3.2016

Alkuvuosi on mennyt hurjaa vauhtia. Oman työni lisäksi sain helmikuun alussa vastuulleni myös hankkeeseemme liittyviä hallinnollisia asioita, joten työpäivien ajankulu on ollut taattu. Kisumussa on käynyt monenlaisia vieraita. Lähettitoverit kokoontuivat lähettienkokoukseen, neljä suomalaista opiskelijaa ovat harjoittelussa kolmisen kuukautta, erään tukiseurakunnan lähetyskasvatussihteeri vieraili tutustumassa työhön ja yksi turistiryhmäkin kävi tutustumassa kotiimme ja työhömme. Kaikki nämä kohtaamiset ovat olleet hienoja. Sain olla mukana erään kummipariskunnan ja kumminuoren tapaamisessa toimistossamme. Tämä nuori oli jännittänyt kovasti tuota tapaamista ja hän tuli sovittuna aamuna toimistoomme heti aamulla aikaisin odottamaan tuota kohtaamista. Vaikka nuori oli kovin ujo ja keskustelu tapahtui tulkin välityksellä, oli tuo kohtaaminen varmasti merkittävä hetki meille kaikille. Oli hienoa saada olla mukana tuossa tapaamisessa. Olette mukana tärkeässä työssä tukemassa kenialaisia lapsia ja nuoria elämässä eteenpäin. Tuellanne on todellinen merkitys näiden ihmisten elämässä!

Lue Marjan kirje 2/2016 kokonaisuudessaan tästä >>

 


19.1.2016

Hyvää alkanutta vuotta!

Lämmin kiitos kaikesta muistamisesta joulunaikaan niin omasta kuin kummilapsihankkeen lasten puolesta! Tiimimme työntekijät ovat toimittaneet joulupostinne perille kummilapsille. Tänä vuonna sain viettää joulun koti-Suomessa läheisten kanssa. Tämä loma oli erityisen hieno ja rentouttava. Minulla oli mahdollisuus tavata muutamia ystäviä ja sain nauttia äidin valmistamia maittavia jouluruokia. Siskojen ja heidän perheidensä kanssa vietin aikaa. Joulupukki vieraili jouluaattona, en ollut häntä tavannutkaan moneen vuoteen :-) Pääsin vielä juuri ennen Keniaan paluuta luistelemaan järvenjäälle. Pysyin pystyssä luistimilla noin kymmenen vuoden tauon jälkeen! Matkalaukussa kulki luvattoman paljon joulualennuksista ostettuja suklaita. Niitä riittää pitkälle kevääseen.

Lue Marjan kirje 1/2016 kokonaisuudessaan tästä >>

 


Ystäväkirjeet 2014

23.4.2014

Aurinkoiset terveiset Kisumusta!

Alkuvuosi on jälleen vierähtänyt nopeasti. Vuodenvaihteen työlupaprosessi on onneksi takanapäin ja se olikin tälläkertaa hyvin raskas ja monivaiheinen. Nyt minulla on jälleen kaksivuotinen työlupaleima passissani. Helmikuusta eteenpäin olen saanut jatkaa koti- ja koulukäyntivierailuja hankkeemme lasten luona. Helmikuun kotikäynnit sujuivat hyvin kuumassa ja kuivassa ilmastossa. Auton takalasista ulos vilkaistessa usein näkyi vain suuri punertava pölypilvi. Maaliskuussa saimme sateita ja sitten liukastelimmekin savisilla teillä. Kuvassa diakonissa Josephine pitää hartautta eräässä hankkeemme kodissa. Hartauden tekstinä hänellä oli tälläkertaa Psalmi 121. "Minä saan avun Herralta, häneltä, joka on luonut taivaan ja maan." Tiimimme työntekijöillä on jokaisella erilaisia lahjoja. Josephinen eräs lahjoista on hänen positivinen elämänasenteensa, joka huokuu hänen olemuksestaan ja puheestaan.

Kerroinkin ennen joulua tiimimme työntekijävaihdoksista. Paavo Markkula on nyt virallisesti aloittanut orpotyönjohtajana maaliskuusta eteenpäin. Ari Lukkarinen toimi noin kolme kuukautta väliaikaisena johtajana Sinikka Arkkilan palattua Suomeen. Lämmin kiitos Arille näistä kolmesta kuukaudesta ja tervetuloa Paavo työtiimiimme! Tiimiimme on liittynyt myös uusi diakonissa, Margaret Ontita. Muistetaan näitä työntekijävaihdoksia rukouksissamme. Kuvassa Paavo Markkula istuu pöydän takana, Ari Lukkarinen pitää lähtöpuhetta ja Margaret Ontita on istumassa vasemmalla edessä.

Orpokodilla on ollut myös muutamia muutoksia työntekijöiden suhteen. Lapset ovat saaneet olla pääosin terveenä. Kodin väliaikaisena johtajana toimiva Marsella on kuitenkin joutunut kuljettamaan lapsia myös Kisumussa asti saamassa sairaalahoitoa, sillä joskus aina lapset sairastelevat niin, että lähiklinikalta ei saa sairauden vaatimaa hoitoa. Lapset jatkavat myös koulunkäyntiään, osa peruskoulussa ja osa orpokodin omassa esikoulussa. Muutama lapsi viettää päivät kodissa hoitajien kanssa. Huhtikuussa ennen pääsiäistä kenialaisilla lapsilla alkoi muutaman viikon loma lukukausien välissä. Orpokodin lapsetkin olivat lomalla.

Hiljaisella viikolla sain osallistua kahdessa eri kylässä orpolapsihankkeen lasten ja nuorten tapaamisiin. Sain pitää heille pienen Raamattutunnin noiden tapaamisten aikana. Diakonissa kävi kahden kesken keskusteluja lasten kanssa ja saimme myös syödä yhdessä. Tällaiset tapaamiset ovat tärkeitä. Lapset ja nuoret saavat keskustella luottamuksellisesti työntekijämme kansa mieltä askarruttavista asioista ilman huoltajien läsnäoloa. Lapsiemme ja nuortemme taustat ovat hyvinkin haastavia. Orpokodilta sukulaisten luokse muuttaneilla lapsilla on vaikeuksia sopeutua elämään savimajassa. Nuorilla on haasteita kouluelämässä ja ystävien parissa. Joskus nuoremme kokevat, että huoltaja ei huolehdi hänestä. Monenlaisia asioita on lasten mielissä ja on hienoa, jos he luottavat työntekijöihimme niin, että voivat keskustella asioista heidän kanssaan. Kuvassa hankkeemme Othoron alueen lapset kanssani tapaamisen lopuksi.

Toukokuussa Keniaan saapuu kolmeksi viikoksi Evankelisten opiskelijoiden aktioryhmä. Minä toimin Evankelisten opiskelijoiden nimikkolähettinä ja matkan Kenian järjestelyt ovat olleet minun vastuullani. Lähettitoverit ovat myös mukana ohjelman toteuttamisessa. Suunnitelmissa on vierailuja yhteistyökirkkomme sponsoroimissa kouluissa, orpokodilla, kehitysvammakoululla, jumalanpalveluksissa jne. Järjestämme myös yhdessä orpolapsihankkeen nuortenpäivän. Muistetaan rukouksissa myös näitä vierailuja ta tapahtumia.

"Vallitkoon teidän sydämissänne Kristuksen rauha johon teidät on yhden ja saman ruumiin jäseninä kut-suttu. Olkaa myös kiitollisia." Kol. 3:15

Iloisia kevät-kesäpäiviä, siunausta elämään!

Terveisin,
Maikki

PS: Olet sydämellisesti tervetullut orpolapsityö ja kummitapaamiseen Evankeliumi-juhlille Lahdessa lauantaina 28.6 klo 16.30 – 17.45 Ammattikorkeakoulun tiloihin. Ta-paamisessa tuoreita kuulumisia orpolapsityöstä kuvin ja sanoin. Valitettavasti en voi ta-paamisessa ottaa vastaan paketteja kummilapsille toimitettavaksi.

Rukousaiheita:

  • Evankelisten opiskelijoiden Aktiomatka Keniaan
  • Yhteistyökirkkomme Kenian evankelisluterilainen kirkko
  • Orpotyön tiimi, lapset ja heidän huoltajansa, Matongon orpokodin väki
  • Voimia ja viisautta annettujen tehtävien hoitoon
  • Pyydetään terveyttä ja varjelusta liikenteessä
  • Pyydetään myös virkistävää vuosilomaa ja turvallista matkaa Suomeen ja takaisin Keniaan