Leena Hautala

Leena Hautala on Seinäjoen seurakunnan viestintäjohtaja.

Ilo ehtoollisesta

19.2.2015

Istun kirkossa ja katson, kun väki poistuu ehtoollispöydästä.

Poika äitinsä kanssa lähtee alttarilta ja hyppää kasvot ilosta loistaen, suu hymyssä rappusilta kirkkosalin lattialle. En tiedä, annettiinko hänelle ehtoollinen vai siunattiinko hänet.

Mietin, oliko oma mielentilani sama, kun olin nauttinut leivän ja viinin. Keskityinkö siihen, mitä pappi sanoo antaessaan leivän ja viinin? Oliko ehtoolliselle meneminen vain velvollisuus?

Katekismuksessa vuodelta 1999 on kolme lukua ehtoollisesta, ja Pentti Lempiäinen kirjoittaa ehtoollisesta kirjassaan "Pyhät ajat". Siinä hän toteaa, että asettaessaan ehtoollisen Jeesus jakoi leivän ja viinin kavaltaja Juudakselle, kieltäjä Pietarille ja epäilijä Tuomaalle. Meidän pitäisi muistaa tämä, kun mietimme, olemmeko kelvollisia ehtoolliselle tai onko joku muu kelvollinen.

Katekismuksessa todetaan, että oikean ehtoolliselle osallistumisen edellytys on usko, joka merkitsee Kristuksen sanaan luottamista. Heikollakin uskolla voi turvautua siihen, että Kristuksen ruumis ja veri on annettu jokaisen meidän puolestamme.

Paaston aika on alkanut, hiljainen viikko monine ehtoolliskirkkoineen on tulossa. Ehtoollinen on tarkoitettu jokaiselle kristitylle. Kristus kutsuu pöytäänsä erityisesti itsensä syntiseksi tuntevia.