Maria Väinölä

Maria Väinölä on Seinäjoen seurakunnan musiikkityöstä vastaava kanttori.

Kauneimmista kauneimmat

27.11.2014

"Äiti" on jonkun kyselyn mukaan suomen kielen kaunein sana. Romeo olisi vastannut, että tietysti "Julia" on kaunein. Kauneuskilpailuissa voi voittaa jopa Miss Universumin, siis maailmankaikkeuden(!) kauneimman tittelin. Onpa sen kaksi kertaa voittanut suomalainen neito, ensin Armi Kuusela ja vähän myöhemmin Anne Pohtamo.

Kauneus on katsojan silmässä, sanotaan. Mikä kenellekin on kauneinta, juontuu kunkin ihmisen siihenastisesta elämän historiasta. Joskus toisen kaunis on toisen kauhistus.

Minulle kaikista kauneimpia joululauluja on kaksi. Toinen on ilmiselvä ja monen muunkin mielestä kaikkien aikojen Number One, Adamin Jouluyö Jussi Björlingin laulamana. Toinen on pieni ja vaatimaton joululaulu, jota kovin moni ei ole koskaan kuullutkaan, Petter Ohlsin Jouluaamuna aikaisin. Adamin Jouluyön mahtavuutta ei tarvitse paljon selitellä. Kaikkihan sen tietävät! Mutta Jouluaamuna aikaisin, mikä se on?! Se on pieni joululaulu, jota lauloimme varhaisnuorisokuoro Glorian ja nuorisokuoro Trillin kanssa vuosia sitten monen joulun ajan. Laulussa minua puhuttelee melodian kuulas kauneus. Pieni on kaunista. Sanat alkavat: Jouluaamuna aikaisin tähdet taivaan laulaa.. ja jatkuu: Katso Jumalan maailmaa, katso kauneutta..

Laulu, ja erityisesti joululaulu on pieni maailma, johon voi sukeltaa sisään ja unohtaa hetkeksi sään synkkyden, nuorisotyöttömyyden tai pelottavan maailmanpoliittisen tilanteen. Voi lumoutua kauneudesta ja rauhasta. Voi tuntea yhteenkuuluvuutta vieressä laulavan kanssa. Yhteistä lauluahan tässä lauletaan.

Ehkä tässä on joitakin niistä syistä, jotka saavat kirkot täyttymään joulun alla Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa. Lisäksi vielä tutkimukset lupaavat, että laulaminen saa aikaan ihmisen fysiikassa ja psyykessä suotuisia muutoksia. Viimeisin uutinen Helsingin Sanomissa viime viikolla kertoi, että jo pelkkä musiikin kuuntelu aiheuttaa samoja, hyviä asioita ihmisessä.

Ja takuulla hyvän joulumielen saa viimeistään siitä, että pudottaessaan roposen kolehtihaaviin, tietää, että se menee varmasti perille oikeaan osoitteeseen jollekin, joka sen todella tarvitsee.

Adamin Jouluyön voin kuunnella jouluaattona puolenpäivän aikaan radio YLE1:ltä, Jouluaamuna aikaisin -laulua hyräilen itsekseni muistaen ihania kuorolaisiani. Kauneudesta ja rauhasta voimme kaikki lumoutua laulaen yhdessä täysin palkein Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa. Vielä ollaan odotuksen, adventin tunnelmissa mutta jostain jo kuuluu kaukaista hyrinää.. Juhlimaan tulkaa toivon täyttymistä!

 

Ooksä joku uskovainen, vai?

6.5.2014

Ystäväni teki lähtöä kirkkokonserttiin. Hänen seurassaan ollut tuttava oli kummastellut: "Ai konserttiin? Ai kirkkoon? Ooksä joku uskovainen, vai?"

Olen hämmästellyt ja mietiskellyt tätä lyhyttä keskustelua pitkään. Olen aina ajatellut niin, että kirkkokonsertit ovat loistava tapa tulla kirkkoon sellaisillekin ihmisille, jotka eivät muuten käy kirkossa. Konsertissa istuessa ei tarvitse aktiivisesti osallistua tai ottaa kantaa mihinkään. On sallittua vain istua, kuunnella ja nauttia. Musiikki on universaali kieli. Äidinkieleltään erilaiset ihmiset pystyvät kuuntelemaan ja jopa soittamaan ja laulamaan yhdessä, yhtä aikaa samaa musiikkia.

Mikä tuo ihmisen kirkkoon, kirkkokonserttiin? Musiikki on monitasoista.  Eri ihmisille erilaiset asiat musiikissa ovat tärkeitä. Jonkun mielestä hyvä melodia on ykkönen, toisen mielestä kaikki lähtee hyvästä tekstistä, jollekin taas draivi, musiikin rytminen imu tulee ensimmäisenä. Toisille musiikin hengellinen ulottuvuus on se tärkein asia. Uskon, että Jumala on koodannut jotakin itsestään säveliin. Lutherkin piti musiikkia suuressa arvossa ja piti laulettua sanaa lähes Raamatun sanan veroisena. Raamatussa monessa eri kohdassa kehotetaan ihmistä laulamaan ja soittamaan Jumalan kunniaksi. Uskon, että musiikissa voi kuulla ja tuntea Jumalan läsnäolon. Jotkut sanovat sitä Pyhän kosketukseksi.

Mutta pitääkö olla "uskovainen" voidakseen tulla kirkkokonserttin? Nauttiiko "uskovainen" kirkkomusiikista enemmän tai ymmärtääkö hän siitä jonkun salaisen viestin toisin kuin epäilevä kaverinsa?

Ennen ystäväni käymää keskustelua en ollut koskaan ajatellut asiaa tältä kantilta. Olen aina pitänyt itsestään selvänä, että kuka tahansa voi tulla kirkkokonserttin ja nauttia siitä. En millään haluaisi ajatella niin, että tullakseen kirkkoon, pitäisi olla erityisesti tietynlainen ihminen. Kyllä me kaikki olemme sen verran syntisiä, ettei kukaan ole toista parempi kirkkoon lähtijä.  Etsijöitähän tässä kaikki ollaan, uskovaiset ja epäilijät.

Haluan kyllä edelleen pitää lapsenuskoni siihen, että Taivaan Isä kyllä toivottaa kaikenlaiset ihmiset tervetulleeksi kirkkoon. Kaikki myös voivat uskaltautua rohkeasti ja turvallisesti kokeilemaan kirkkokonserttia.. Vaikka ensimmäistä kertaa elämässään. Vaikka tänä kesänä.