Merja Kramsu / Venäjä

KM Merja Kramsu työskentelee Venäjällä Inkerin kirkon palveluksessa kansainvälisten asioiden sihteerinä.

Merja Kramsu on Seinäjoen alueseurakunnan nimikkolähetti.

Merja Kramsu

Merja Kramsun ystävä- ja uutiskirjeet 2019

Lue Merjan ystävä- ja uutiskirje 2/2019 tästä >>

Lue Merjan ystävä- ja uutiskirje 1/2019 tästä >>

Merja Kramsun ystävä- ja uutiskirjeet 2018

Lue Merjan ystävä- ja uutiskirje 3/2018 tästä >>

Lue Merjan ystävä- ja uutiskirje 2/2018 tästä >>

Lue Merjan ystävä- ja uutiskirje 1/2018 tästä >>

Merja Kramsun ystävä- ja uutiskirjeet 2017

Pietarissa 02.05.2017

Kirkko olkoon niin kuin puu, se saakoon kasvaa, missä tahdot. Näyttäköön se meille suuntaa kohti taivasta, oi Herra. Hedelmän ja varjon suokoon, sekä lämpöä ja voimaa. Kirkko nimeäsi kantaa, elämää puu meille tuokoon. (Uusia Virsiä 949:3)

Rakkaat ystävät! Hyvä nimikkoseurakuntien väki Alajärvellä, Lapualla, Laihialla, Seinäjoella, Taipalsaarella, Jämijärvellä, Lauritsalassa, Rautavaaralla ja Sulkavalla!

Aurinkomme ylös nousi!

Kevät on saapunut tänne Nevan rantamille hieman myöhässä tänä vuonna. Pääsiäisenä hytisimme toppatakeissa ja villapaidassa. En muista kokeneeni näin kylmää kevättä kertaakaan niiden lähes 20 vuoden aikana, jotka olen tässä rakkaassa kaupungissa viettänyt. Tosin säätieteilijät sanoivat, että 15 vuotta sitten olisi ollut yhtä kylmää: mene ja tiedä. Ehkä olin silloin niin nuori, etten palellut niin kovin.

Merjan kirje 1/2017 kokonaisuudessaan >>

 


Merja Kramsun ystävä- ja uutiskirjeet 2016

Pietarissa 11.12.2016

Matka jo taakse jää, Betlehem, määränpää kirkkaana yllättää. Synnyinhetki koittaa. Valon valta voittaa. Kellot kaikukaa, laulut raikukaa. Kaivatun kuninkaan kuka ottaa vastaan? (Virsikirjan lisävihkon virsi 934:4)

Rakkaat ystävät! Hyvä nimikkiseurakuntien väki Alajärvellä, Lapualla, Laihialla, Seinäjoella, Taipalsaarella, Jämijärvellä, Lauritsalassa, Rautavaaralla ja Sulkavalla!

Kuule kuin kellojen malmi

Kyllä, Pietarin vanhassa keskustassa voit kuulla ”kellojen malmin” arkisin ja erityisesti pyhien aikaan! Kazanin mahtava ortodoksinen tuomiokirkko, roomalais-katolinen kirkko, saksalaisperäinen luterilainen Pietarin kirkko, armenialaisten kaunis sininen kirkko.

Merjan kirje 3/2016 kokonaisuudessaan >>

 


Pietarissa 16.09.2016

Suo minun hyvin käyttää nyt uusi päiväni ja tehtäväni täyttää suo uskollisesti. Henkesi hallitkoon, jos missä täällä toimin, hän uusin armovoimin minua hoitakoon. (Virsi 542:3)

Rakkaat Ystävät! Hyvä nimikkoseurakuntien väki Alajärvellä, Jämijärvellä, Laihialla, Lapualla, Lauritsalassa, Rautavaaralla, Seinäjoella, Sulkavalla ja Taipalsaarella!

Lehti puusta variseepi

Ihanan, pitkän ja lämpimän alkusyksyn jälkeen ovat ilmat jo viilenneet. Aamuisin, kun kävelen Gribojedovan kanavan vartta työpaikalleni saa jo vetää palttoon vetoketjua kiinni – hyvästi hellemekot ja sandaalit! Kazanin tuomiokirkon edessä vilisee niin paljon turisteja aamuisin, että olen alkanut vakavasti miettiä pitäisikö minun pyytää kuvauspalkkio: olenhan mukana jo sadoissa kuvissa ja myös satoja kuvia olen ottanut tässä yhdessä Pietarin suosituimmassa turistikohteessa.

Merjan kirje 2/2016 kokonaisuudessaan >>

 


Pietarissa 08.03.2016

Aurinkomme ylösnousi, paistaa voittovuorella. Lämmin valo sieltä loistaa, surut, murheet hajottaa. (Virsi 105:1)

Rakkaat Ystävät! Hyvä nimikkoseurakuntien väki Alajärvellä, Lapualla, Laihialla, Seinäjoella, Taipalsaarella ja Rautavaaralla!

Kiitos olkohon

Lämmin kiitos kaikesta muistamisesta, jolla minua joulun aikaan ilahdutitte. Kiitos myös Inkerin kirkon ja sen seurakuntien muistamisesta. On hauska katsella joulukortteja ym. ja tietää, että jokaisen viestin lähettäjä on tehnyt sen lämpöisin ajatuksin minua ja työtäni kohtaan.

Merjan kirje 1/2016 kokonaisuudessaan >>

 


Merja Kramsun ystävä- ja uutiskirjeet 2015

Pietarissa 18.11.2015

”Tornistansa iltakellot
Vielä miksi soittavat?
Temppelissä kynttiläiset
Yhä miksi tuikkaavat?
Kallis ilta! Kristikansan
Valtaa pyhä riemastus:
Taivahasta tänä yönä
Saapui armo, pelastus.”

(Aari Surakka, Valeltajan laulu 47)

Rakkaat ystävät!
Hyvä nimikkoseurakuntien väki Alajärvellä, Laihialla, Lapualla, Seinäjoella, Taipalsaarella ja Rautavaaralla!

Kotomaisemissa

Elokuun lopulla palasin kotimaankaudelta Pietarin-kotiini. En oikeastaan osaa sanoa missä ne rakkaimmat kotomaisemat ovat: Pietarissa Gribojedovan kanavan rannalla, Pohjanmaan lakeuksilla vai Ounasjoen rantamilla? Suuri ilonaihe olivat synnyinkaupungissani kesäkuussa vietetyt ja sangen onnistuneet Suomen Lähetysseuran Valtakunnalliset Lähetysjuhlat. Edelliset Lähetysjuhlat olivatkin Rovaniemellä ylioppilaskesänäni. Kesä-heinäkuussa taas nykyinen kotimaakuntani sai tarjota kauniit puitteet Suviseuravieraille, jotka runsain joukoin kansoittivat Vaasan...

Merjan kirje 3/2015 kokonaisuudessaan >>

 


Pietarissa 02.03.2015

”Vaiti kaikki palvokaamme Salaisuutta Kristuksen.
Hän on tullut keskellemme, väisty huoli maallinen.
Kristus täyttää kunniallaan ääret maan ja taivasten.”

Virsi 228:1

Rakkaat nimikkoseurakuntani Alajärvellä, Lapualla, Laihialla, Seinäjoella ja Taipalsaarella! Rakkaat ystävät!

Soi virteni kiitosta Herran, Hän on hyvä, armollinen

Kuukauden päästä päättyy tämä työkauteni Inkerin kirkossa Pietarissa. En enää muista monesko työkausi tämä on. Sekosin laskuissani jo vuosia sitten. Huhtikuun alussa palaan Suomeen noin vajaan viiden kuukauden ajaksi. Jos Jumala suo, niin elokuun loppupuolella palaan takaisin. Työluvan- ja viisumin olen jo saanut, joten viralliset asiat ovat joltisenkin hyvin kunnossa.

Olo on hieman tyhjä, mutta samalla syvä kiitollisuus täyttää mielen. Olen saanut palvella rakastamaani kirkkoa ja hyviä esimiehiä taas yhden työrupeaman. Nyt pitäisi kai katsoa taaksepäin ja miettiä mitä on saanut aikaan? Vai lieneekö se ollenkaan tarpeen? Oikeampaa on kiittää teitä lähettäjiä ja ystäviä tuesta ja rakkaudestanne minua, työtäni ja Inkerin kirkkoa kohtaan. Ihmisen panos on oikeastaan inhimillisesti katsoen aika pieni. Jumala suuri ja Kristuksen armo loppumaton.

Enemmän kuin miettiä mitä on tullut tehdyksi, on kai syytä tuumia miten olen osannut kulkea paikallisen kirkon ja sen työntekijöiden vierellä? Miten olen heitä rohkaissut ja tukenut? Miten Evankeliumi on voinut kauttani heille kirkastua, antaen voimia arjen vaivoissa ja lohduttaen yhteisellä matkallamme?

On kätensä laupias, voimallinen

Iloa on ollut tämän työkauden aikana paljon: juhlia ja merkkipäiviä. Ystävien käynnit Pietarissa ja yhdessä retkeily ja Venäjän ”ihmeellisyyksiin” tutustuminen on ollut voiman lähteenä. Edelleen saamme myös pitää vierainamme ihmisiä, jotka aidosti haluavat tutustua ja tukea pientä kirkkoamme suuressa Venäjänmaassa. Toki myös virallisia delegaatioita on riittänyt. Viime vuonna täällä kävi mm. Suomen Arkkipiispa Kari Mäkinen ja Luterilaisen Maailmanliiton pääsihteeri Martin Junge ja Eurooppa sihteeri Eva Vogel-Mfato. Syksyllä Piispa Aarre Kuukauppi sai tavata Roomassa Paavin. Tällä työkaudella suhteet ekumenisiin järjestöihin ovatkin vahvistuneet ja aktivoituneet. Samoin suhteet Venäjällä toimiviin muihin suuriin kirkkoihin, kuten Venäjän Ortodoksiseen kirkkoon, ovat lähentyneet.

En pelkää siis vaarojen matkaa, Hän silloinkin kantaa ja vie

Maailma poliittinen tilanne on kärjistynyt tämän työkauteni aikana. Erityisesti lännen ja Venäjän välit eivät nyt ole parhaat mahdolliset. Tilanteen seuraaminen ja siitä johtuvan inhimillisen hädän näkeminen johtaa moniin kysymyksiin. Vastaukset taas riippuvat siitä, kenelle kysymykset asettaa.              

Tässä tilanteessa me Pietarissa työskentelevät suomalaiset, myös muut kuin kirkossa työskentelevät, saimme yllättävää rohkaisua kun Pääskonsulaatin järjestämässä luentotilaisuudessa suuren tutkimuslaitoksen arvostettu johtaja sanoi, että nyt on hyvin tärkeää, että me olemme täällä. Elämme ja toimimme muuttuneessa poliittisessa tilanteessa aivan normaalisti edustaen, paitsi omaa työnantajaamme, myös rakasta isänmaatamme Suomea, ja jopa koko Eurooppaa!

Toki Inkerin kirkon diakoniaväki on joutunut kohtaamaan Ukrainan pakolaisia. Heitä on autettu kysymättä kenenkään taustaa tai poliittista mielipidettä. Monet ovat yllättyneetkin pienen kirkon auttamishalusta ja valmiudesta. Inkerin kirkossa on panostettu diakoniakurssitukseen. Nyt se kantaa hedelmää eri muodoissa.

Voin kanssansa taivalta jatkaa. Hän vastakin auttaa ja vie

Olen siis päättänyt tulla uudelle työkaudelle elokuussa 2015. Sitä ennen on aika hoitaa Suomen(kin) asioita, levätä, tavata ystäviä ja lähettäjiä ja Suomen Lähetysseuran väkeä.

Palaan Suomeen 4.4. ja nimikkoseurakuntavierailuni ovat ajalla 6.5.-10.6.  ja Lähetysjuhlat Rovaniemellä 12-14.6. Lähtöjakso on 3.8.-16.8. jolloin on myös seurakuntavierailuja. Tietoa seurakuntavierailusista saa nimikkoseurakuntien lähetyssihteereiltä.


Ystäväkirjet 2014

27.5.2014 Pietarissa

Niin kuin pikkulintusille suojan
antaa pesäpuu
Niin myös hellyys Jumalamme
pienimpiinkin ulottuu.
Suurempi kuin maa ja taivas
rakkaus on Jumalan
Kun se loistaa Jeesuksesta,
ristinpuulta Golgatan.

Niin kuin kirkas tähti valvoo
lempeästi taivaalla
Niin myös hoivaan yönkin yli
Isän katse kaikkia.
Suurempi kuin maa ja taivas
Rakkaus on Jumalan
Kun se loistaa Jeesuksesta
ristinpuulta Golgatan.

– Hengellinen laulu, Rautasuo-Frostenson

Rakkaat ystävät!

Hyvä nimikkoseurakuntien väki Alajärvellä, Seinäjoella, Lapualla, Laihialla ja Taipalsaarella!

Jo joutui armas aika

Lähtisitkö kanssani Jusupovin puistoon? Tämä hieman tuntemattomampi puisto sijaitsee lähellä kotiani, Sadovajan eli puistokadun varrella. Kreivi Jusupov eleli aikanaan sangen mukavasti pikku palatsissaan kauniin puistonsa keskellä. Palatsi ja puisto ovat jäljellä, Jusupov varmaan katsoi parhaaksi paeta ulkomaille vallankumouksen jaloista. Palatsista pääsivät sitten nauttimaan rautatieläiset, joiden ammattiliiton haltuun se siirtyi.

Puisto on ihana. Se on sopivan pieni ja sen vartijat sallivat armollisesti pienen piknikin ruohikolla. Vanhojen puiden alla, toukokuun lämpimässä illassa istuessa tuntuu aivan mahdolliselta uskoa rakastavaan Jumalaan, joka vielä meitä valtakunnassansa kärsii, hoitaa ja armahtaa.

Toukokuussa koko Pietari heräsi kesään: kesämekot kaivettiin varastoista ja talvisaappaat vaihtuivat elegantteihin korkokenkiin. Tuntui kuin raskaat kassitkin olisivat vain hävinneet jonnekin ja kauniit käsilaukut valtasivat kadut. Miehetkin karistivat tummat pukunsa ja pukeutuivat vaaleisiin kesäpaitoihin, jopa shortseihin, joita vielä kymmenisen vuotta sitten pidettiin epäasiallisena pukeutumisena kaupunkiloissa! Pikkutytöt kirmailevat röyhelöissään ja koululaiset hikoilevat koulupuvuissaan. Pian koittaa kaivattu kolmen kuukauden loma. Päästään maalle, mummolaan ja mökille. Onnekkaimmat haaveilevat Suomen-matkasta tai laivaristeilystä Ruotsiin.

Arkkipiispan matkassa

Suomen ja Turun Arkkipiispa Kari Mäkinen delegaatioineen teki virallisen vierailun Inkerin kirkkoon palmusunnuntain aikana. Arkkipiispa Jukka Paarman virallisesta vierailusta ehtikin kulua jo 13 vuotta! Mäkinen tutustui sangen laajasti Inkerin kirkkoon. Retkeilimme läpi läntisen Inkerinmaan, reitillä Keltto-Hatsina-Skuoritsa-Kupanitsa. Maria-kodissa Skuoritsassa nautimme Lilja-johtajan tarjoamasta maukkaasta lounaasta ja Kupanitsassa Arvo Survo ilahdutti meitä soitolla ja laululla. Skuoritsan raunioista noussut kirkko teki myös valtuuskuntaan vaikutuksen: kirkkoherra esitti vepsänkielisiä virsiä ja säesti itseään pienellä kanteleella.

Keltossa Piispa Aarre Kuukauppi ja Rouva Alina Kuukauppi tarjosivat juhlaillallisen kutsuvieraille. Illallisen yhteydessä esiintyi Kelton kuoro sangen ansiokkaasti. Illallisen tunnelma oli kotoinen ja lämminhenkinen. Arkkipiispan vierailu päättyi yhteiseen Jumalan kansan juhlaan-messuun Pyhän Marian kirkossa. Iloitsin myös siitä, että Suomen Pääkonsulaatti otti aktiivisesti osaa vierailun järjestämiseen. Pääkonsuli Pirjo Tulokas mm. kutsui meidät illalliselle yhdessä Venäjän Ortodoksikirkon edustajien kanssa.

Juhlasta juhlaan

Tuskin ehdimme saattaa Arkkipiispan junaan, kun uudet juhlat jo olivat ovella. Pääkonsuli järjesti vastaanoton inkeriläisille ja heihin liittyvissä organisaatioissa toimiville henkilöille. Vastaanotolla oli mukava tavata inkeriläisiä vaikuttajia. Esiintyjiksi oli pyydetty Röntystä-kansanperinne-ryhmä. Kansallispukuiset naiset tanssivat ja lauloivat vanhalla inkerinsuomella. Petroskoilainen Viola Malmi, joka oli Kantele-yhtyeen johtavia voimia, teki matkoja Inkeriin 1970-luvulla etsien vanhoja lauluja ja laulajia. Viola on päässyt jo pois matkan vaivoista, mutta hänen perintönsä elää kauniina kansanmusiikkia esittävien ryhmien ohjelmistoissa Pietarin ja Karjalan seuduilla.

Minua ilahdutti vastaanotolla nuorten hauska etno-musiikin ryhmä. Lahjakkaasti ja kauniisti ryhmä toi ugrilaista perinnettämme esille uudella tyylillä. Tässäpä olisi mainio porukka esiintymään Petroskoissa 2016 kokoontuvalla Suomalais-Ugrilaiselle Teologikokoukselle! Tämän vastaanoton tyyppiset tapahtumat ovat hyvin tärkeitä yhä pienenevän inkeriläisten joukon keskuudessa Venäjällä.

Suomalainen koulu

Kirkkokartanossa toimii Suomalainen koulu Suomesta lähetettyine opettajineen. Se täytti 20 vuotta! Pyhän Marian seurakunnan ja sitä kautta Inkerin kirkon ja koulun yhteistyö on aina sujunut ongelmitta. Koulun juhlatkin pidetään usein Pyhän Marian kirkossa. Kaunis siniristilippumme koristaa silloin alttarin sivustaa ja pienet ja isommatkin koululaiset laulavat sydämensä kyllyydestä. Koulun juhlapäivän yhteydessä Inkerin kirkko sai myös kiitosta ja kunnianosoituksia hyvin sujuneesta yhteistyöstä.

On autuas ken olla saa Jumalan asunnoissa

Niin tämäkin talvi on kääntynyt kesään ja odotettu loma-aika lähestyy. Kiitos teille kaikille, jotka kuluneena talvena olette monin eri tavoin muistaneet ja tukeneet minua ja Inkerin kirkkoa.

Hengellisten kesäjuhlien kausi on jo alkanut Suomessa. Koko suvi on täynnä suuria juhlia, joihin meitä kutsutaan lepäämään ja iloitsemaan yhdessä evankeliumin lahjasta. Kaikki aralla ja kyselevällä mielellä olevat, kuin myös uskossaan varmat ja vankkumattomat, saavat tulla näihin juhliin. Sanansa mukaan Vapahtaja ottaa vastaan kaikki, jotka Hänen tykönsä tulevat.

Inkerin kirkon väkeä on tulossa ainakin Lähetysjuhlille, Evankeliumijuhlille, Suviseuroihin, Suvijuhlille, Kylväjän kesäpäiville ja Orpokotijuhlille. Itse olen saanut pyynnön puhua Lapuan Herättäjäjuhlien lähetysseuroissa lauantaina 5.7. klo 15.30. Tervetuloa!

Runoilijapapin Niilo Rauhalan runon myötä toivotan kaikille Siunattua ja Ihanaa Suomen suvea!

"Paimen tielleni annetaan,
Hän minut tuntee ja johtaa.

Aamu tuo iloa tullessaan,
kauas sen valkeus hohtaa.
Elämä, sana niin suuri
vielä on käsittämättä.
Monta rakasta kättä

lähellä juuri on nyt."

Iloiten kiitämme:

  • Hyvin sujuneesta Arkkipiispa Mäkisen vierailusta
  • Suomen Pääkonsulaatin ja Suomalaisen koulun mutkattomista suhteista Inkerin kirkkoon
  • Suloisesta toukokuun lämmöstä Pietarissa
  • Inkerin kirkon nuorten vahvasta lähetysinnosta ja lauluryhmistä
  • Pyhän Marian seurakunnan uusista jäsenistä
  • Ystävien tuomasta ilosta elämääni

Toivossa pyydämme:

  • Siunausta ja johdatusta SLS:n tukemalle Uralin rovastikunnalle
  • Viisautta johtaa ja kehittää Teologisen Instituutin työtä
  • Pyhän Hengen läsnäoloa Suomen Hengellisiin Kesäjuhliin
  • Virkistävää kesälomaa meille läheteille

"Lähteitä puhkeaa autiomaahan, vuolaina virtaavat purot arolla." – Jesaja 35:6