Rippikoululaisia reput selässä, istumassa penkillä Lapissa.

Rippikoulut Seinäjoen seurakunnassa

Rippikoulu on ainutlaatuinen matka. Matkalla tutustut seurakuntaan, uusiin ja vanhoihin ystäviin, itseesi, Jumalaan ja elämän syvimpiin salaisuuksiin.  Tervetuloa, me odotamme sinua!

 

Vuoden 2019 rippikouluilmoittautuminen on päättynyt!

Jos ilmoittautuminen on mennyt sinulta vahingossa ohitse, ole rohkeasti yhteydessä, jotta voimme etsiä sinulle paikan jostakin ryhmästä!

Kaikkien rippikoulujen ryhmäkohtaiset aikataulut löydät omien työntekijöiden jakamasta rippikoulukirjeestä, mutta myös nuorten omilta sivuilta leirikeskuksen nimillä jaoteltuna http://www.seinajoenseurakunta.fi/nuorten-seurakunta/riparit/taman-vuoden-riparit

 

Mikäli et kuulu tämän vuoden (2004) rippikouluikäluokkaan, mutta haluaisit silti mukaan leirille tai olet kiinnostunut aikuisrippikoulusta, ole rohkeasti yhteydessä! Olet myös tervetullut rippikouluun vaikka et olisi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen.

Avaa 2019 rippikouluesite tästä >>

 

Jos olet menossa jonnekin muualle kuin Seinäjoen seurakunnan riparille, tulee kotiseurakuntaan tutustumisjakson vuoksi ilmoittautua myös sähköisesti. Lisätietoa järjestörippikoululaisille löydät täältä.

Rippikouluilmoittautumiseen liittyviin kysymyksiin vastaa seurakuntapastori Laura Launiala, p. 044 761 0070 / p. 040 688 1542, laura.launiala@evl.fi

 

Muutamia yleisesti kysyttyjä kysymyksiä

Miksi rippikouluun?
Rippikoulu on evankelis-luterilaisen kirkon kasteopetusta ja juontaa juurensa Raamatussa esiintyvään lähetyskäskyyn. Markuksen evankeliumissa Jeesus sanoo: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni. Kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” Rippikoulussa jokainen saa olla juuri sellainen kuin on. Siellä pääset pohtimaan yhdessä muiden kanssa elämään ja uskoon liittyviä asioita ja sitä, mitä usko kolmiyhteiseen Jumalaan merkitsee. Rippikoulun aikana voit löytää uusia näkökulmia kysymykseen: kuka minä olen.

 

Mitä siellä tehdään tehdään?
Rippikoulussa eletään Jumalan kasvojen edessä. Sen aikana tutustutaan kristinuskon sisältöihin sekä yksin että ryhmissä, vietetään mukavaa aikaa erilaisten aktiviteettien parissa, syödään hyvin, nautitaan mukana olevien isojen järjestämästä ohejlmasta, sekä hyvästä seurasta.

 

Kuka sinne pääsee?
Rippikoulun voit käydä, vaikka sinua ei olisi kastettu tai et kuulu kirkkoon. Jos haluat osallistua konfirmaatioon, sinut tulee kastaa ennen sitä. Jos sinut on kastettu, mutta et enää kuulu kirkkoon, on sinun liityttävä takaisin ennen konfirmaatiota. Rippikouluikäinen voi huoltajien luvalla liittyä kirkkoon, vaikka nämä eivät itse kirkkoon kuuluisikaan.

 

Mitä seuraa?
Konfirmaatiossa tunnustat itse sen kristillisen uskon, johon sinut on kastettu. Rippikoulu ja konfirmaatio antavat sinulle oikeuden toimia kummina, osallistua itsenäisesti ehtoolliselle, äänestää 16-vuotiaana ja asettua ehdokkaaksi 18-vuotiaana seurakuntavaaleissa. Rippikoulu on myös kirkollisen vihkimisen edellytys

 

Mitä siihen kuuluu?
Rippikoulun laajuus on 80 tuntia. Siihen liittyy erilaisiin seurakunnan tapahtumiin osallistumista, vierailuja ja retkiä. Lankarin, Ahonniemen ja seikkailuriparin rippikoululaiset keräävät merkkejä riparikorttiin tai riparipassiin. Lisäksi heillä on joitain yhteisiä tapaamisia. Alueseurakunnassa ei kerätä merkkejä, vaan ryhmillä on omia tapaamisia noin kerran kuussa. Työntekijät ovat vastuussa oman ryhmänsä aikatauluista ja tiedot kokoontumisista jaetaan ensimmäisessä ryhmäkokoontumisessa marras-joulukuussa.

Vaikka ennakkotapaamisia saattaa olla hieman eri määrä, on rippikoulun kokonaisuus kuitenkin kaikille sama (ennakko + leiri). Jos et esimerkiksi sairastumisen vuoksi pääse joskus johonkin tapaamiseen, on poissaolosta ilmoitettava oman ryhmän työntekijöille. Tasapuolisuuden vuoksi saat myös jonkin korvaavan tehtävän.

Talven ja kevään tapaamisissa ryhmän jäsenet tutustuvat toisiinsa, osallistuvat seurakunnan toimintaan ja vierailevat eri tiloissa ja työmuotojen järjestämissä tilaisuuksissa. Näiden kuukausittain toteutuvien tapaamisten lisäksi leirimuotoisiin rippikouluihin kuuluu myös 2-3 päivän mittaiset opetuspäivät juuri ennen leirille lähtöä. 

 

Ehtoollinen rippikoulussa?

Konfirmaatiossa saat osallistua ensimmäistä kertaa itsenäisesti ehtoolliselle. Tätä ennen voit käydä ehtoollisella yhdessä vanhempiesi, kummiesi ja rippikoulun opettajiesi kanssa. Rippikoulun aikana kaikki ryhmät osallistuvat erilaisiin messuihin eli ehtoollisjumalanpalveluksiin Suuri Ihme -rippikoulusuunnitelman mukaisesti.

Sinulle annetun ehtoollisopetuksen jälkeen voit valita haluatko jo rippikouluaikana ottaa vastaan leivän ja viinin eli Kristuksen ruumiin ja veren, vai pyytää alttarilla siunausta. Ehtoollinen on pyhä tilanne, jossa kohtaamme Jumalan. Siellä on siis syytä käyttäytyä kunnioittavasti sekä tilannetta että muita ihmisiä kohtaan. Kaikista ehtoollisen viettoon liittyvistä käytänteistä saat myöhemmin lisätietoa oman ryhmäsi työntekijöiltä