Hyppää sisältöön
Rippikoululaisia reput selässä, istumassa penkillä Lapissa.

Rippikoulut Seinäjoen seurakunnassa

Rippikoulu on ainutlaatuinen matka. Matkalla tutustut seurakuntaan, uusiin ja vanhoihin ystäviin, itseesi, Jumalaan ja elämän syvimpiin salaisuuksiin.  Tervetuloa, me odotamme sinua!
 

Rippikouluun ilmoittautuminen tapahtuu sähköisesti 5.–20.9.2019 täällä >>

Viimeistään viikon 40 alussa saat sähköpostitse tai tekstiviestitse tiedon, mihin rippikouluryhmään olet päässyt. Rippikouluilmoittautumiseen liittyviin kysymyksiin vastaa seurakuntapastori Laura Launiala, p. 040 688 1542, laura.launiala(a)evl.fi.

Avaa 2019–2020 rippikouluesite tästä >>

 

 

Muutamia yleisesti kysyttyjä kysymyksiä

Miksi rippikouluun?
Rippikoulu on evankelis-luterilaisen kirkon kasteopetusta ja juontaa juurensa Raamatussa esiintyvään lähetyskäskyyn. Markuksen evankeliumissa Jeesus sanoo: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni. Kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti." Rippikoulussa pääset pohtimaan yhdessä muiden kanssa elämään ja uskoon liittyviä asioita ja sitä, mitä usko kolmiyhteiseen Jumalaan merkitsee.


Mitä siellä tehdään?
Rippikoulussa eletään Jumalan kasvojen edessä. Sen aikana tutustutaan kristinuskon sisältöihin sekä yksin että ryhmissä, vietetään mukavaa aikaa erilaisten aktiviteettien parissa, syödään hyvin, nautitaan iltaohjelmista ja hyvästä seurasta.


Kuka sinne pääsee?
Voit käydä rippikoulun, vaikka sinua ei olisi kastettu tai et kuulu kirkkoon. Jos haluat osallistua konfirmaatioon, sinut tulee kastaa ennen sitä. Jos sinut on kastettu, mutta et enää kuulu kirkkoon, on sinun liityttävä takaisin ennen konfirmaatiota. Rippikouluikäinen voi huoltajien luvalla liittyä kirkkoon, vaikka nämä eivät itse kirkkoon kuuluisikaan.


Mitä seuraa?
Konfirmaatio eli rippikoulun päätösjuhla antaa sinulle oikeuden toimia kummina, osallistua itsenäisesti ehtoolliselle, äänestää 16-vuotiaana ja asettua ehdokkaaksi 18-vuotiaana seurakuntavaaleissa. Rippikoulu on kirkollisen vihkimisen edellytys.


Mitä siihen kuuluu?
Rippikoulun laajuus on 80 tuntia. Siihen liittyy erilaisiin seurakunnan tapahtumiin osallistumista, vierailuja ja retkiä. Jos rippikouluun liittyy leirijakso, se on tavallisesti noin viikon mittainen. Työntekijät ovat vastuussa oman ryhmänsä aikatauluista ja tiedot kokoontumisista jaetaan ensimmäisessä ryhmäkokoontumisessa marras-joulukuussa.

Vaikka ennakkotapaamisia saattaa olla hieman eri määrä, on rippikoulun kokonaisuus kuitenkin kaikille sama (ennakko + leiri). Jos et esimerkiksi sairastumisen vuoksi pääse joskus johonkin tapaamiseen, on poissaolosta ilmoitettava oman ryhmän työntekijöille. Tasapuolisuuden vuoksi saat myös jonkin korvaavan tehtävän.

Talven ja kevään tapaamisissa ryhmän jäsenet tutustuvat toisiinsa, osallistuvat seurakunnan toimintaan ja vierailevat eri tiloissa ja työmuotojen järjestämissä tilaisuuksissa. Näiden kuukausittain toteutuvien tapaamisten lisäksi leirimuotoisiin rippikouluihin kuuluu myös 2-3 päivän mittaiset opetuspäivät juuri ennen leirille lähtöä. 


Ehtoollinen rippikoulussa?
Konfirmaatiossa saat osallistua ensimmäistä kertaa itsenäisesti ehtoolliselle. Tätä ennen voit käydä ehtoollisella yhdessä vanhempiesi, kummiesi ja rippikoulun opettajiesi kanssa. Rippikoulun aikana kaikki ryhmät osallistuvat erilaisiin messuihin eli ehtoollisjumalanpalveluksiin. Sinulle annetun ehtoollisopetuksen jälkeen voit valita haluatko jo rippikouluaikana ottaa vastaan leivän ja viinin eli Kristuksen ruumiin ja veren, vai pyytää alttarilla siunausta. Ehtoollinen on pyhä tilanne, jossa kohtaamme Jumalan. Siellä on siis syytä käyttäytyä kunnioittavasti sekä tilannetta että muita ihmisiä kohtaan. Kaikista ehtoollisenviettoon liittyvistä käytänteistä saat myöhemmin lisätietoa oman ryhmäsi työntekijöiltä.