Tervetuloa päiväkerhoon

Aurinkoista päivää kaikille, kuuluu lastenohjaajan toivotus eteisestä. Meille tulee kiva päivä tänään!

Klassinen tervehdys monelle vanhemmalle. Mainittakoon jo alkuun, että lapsi- ja perhetyön koulutukseen sisältyy ennustaminen, siksi voimme luvata kivan päivän kaikille. Kerhoon tuleminen on jännittävä kokemus niin lapsille kuin vanhemmille. Siihen liittyy riittejä, kuten hyvästeleminen kymmenen kertaa, vanhemman jalassa roikkuminen ja kerhohuoneeseen siirtyminen yksi tavara kerrallaan.

Päiväkerho itsessään alkaa yhteisellä kokoontumisella, jossa kysellään kuulumisia ja leikitään. Seurakunnan varhaiskasvatus on pyrkinyt lapsilähtöisyyteen, siksi lasten toiveet ovat tärkeitä. Ohjaajallekin on mukavaa haastaa itseään spontaaniin tekemiseen.

– Leikittäiskö tänään esineen piilotusta ja kim-leikkiä? Helppo homma.

– Mä haluun sellaista, jossa lohikäärme jahtaa pikkukissoja, ja sitten lehmipoika ottaa sorsalla sen kiinni. No, harkitaan…

Hartaus on päiväkerhon tunnustuksellisin osa. Hartaushetki ei ole tunnin messu, vaan lapsiystävällisessä hartaudessa lapset kokoontuvat pieneksi hetkeksi kuulemaan Raamatun kertomuksia. Lastenohjaajat panostavat laatuun ja kertomuksia muokataan alkuperäistä sanomaa unohtamatta. Siksi lasten kommentit ja vinkit ovat meille tärkeitä. Yleisimmät niistä lienevät: ”Joko mennään syömään?”, ”Mulla on kissasukat” tai ”Mulla on vessahätä”.

Seurakunnan varhaiskasvatus on pyrkinyt lapsilähtöisyyteen,
siksi lasten toiveet ovat tärkeitä.

Eväshetki on lasten päivän odotetuin tuokio. Lasten persoonalliset eväsvalinnat ovat mukavaa seurattavaa. Toisilla on mukanaan yksi banaani, toisilla hirvipaisti. Myös eväiden syönnin nopeus vaihtelee. Hirvipaistin syönyt on nopea, banaanin syönyt muistaa vartin päästä, ettei osaa avata banaania.

Päiväkerhon yhtenä tavoitteena on opettaa ja tukea kädentaitoja. Asiaan siis kuuluu, että lapsilla on tällöin yllään parhaat vaatteet ja ohjaajat luovat mahdollisimman sotkuisen askartelun. Moni lapsi luo mielellään mitä upeampia luomuksia, kunhan se liimattu käsi saadaan kaverista irti.

Pihalle pääseminen on lasten ja ohjaajien lempihetki. Hyvällä ilmalla on mukava päästä purkamaan energiaa raittiiseen ilmaan. Lasten lempileikkejä ovat tavaroiden piilotus (ja unohtaminen) lumeen, vessahädän ilmoittaminen vasta pukemisen jälkeen ja kesävarustuksella liikkuminen talvella.

Päivä päättyy vanhempien hakiessa lasta. Muutama lapsi haluaisi jäädä yöksi, koska ohjaajatkin kuuleman mukaan asuvat kerhossa. Mutta ennen kaikkea, kerhopäivä oli kiva, ihan niin kuin ennustettiin.

Janne Selin
lastenohjaaja

Ilmoittautuminen päiväkerhoon kaudelle 2021-2022 alkaa maaliskuun lopulla.  

Lastenohjaaja Janne Selin kurkistaa leikkimökin ovelta.

P.S. Lastenohjaajana toimiminen on maailman paras työ, mutta voisiko joku kertoa kuinka sitä lohikäärme- ja kissanpentuleikkiä leikitään?