Törnävän kirkko

Ruukintie 157 , 60200 Seinäjoki
(06) 418 4260 (päivystävä vahtimestari)

Avoinna tilaisuuksien yhteydessä.

Törnävän kirkko

Törnävän kirkko on Seinäjoen seurakunnan ensimmäinen kirkko. Sen on alun perin rakentanut Venäjän valtio Östermyran ruutitehtaan ruutimakasiiniksi vuonna 1827. Myöhemmin makasiini päätettiin muuttaa kirkoksi ja kirkon rakennustyöt tehtiin seurakunnan yhteisin ponnistuksin ja uhrauksin tehtaan isäntä G. A. Wasastjernan johdolla.

Törnävän kirkko valmistui vuonna 1864 ja se vihittiin tarkoitukseensa saman vuoden elokuussa. Kirkon kellotorni on omaleimainen siksi, että se on alun perin ollut ruutimakasiinin vartiotorni, joka on ollut huomattavasti matalampi. Kirkon arkkitehtuuri muistuttaa lähinnä goottilaista tyyliä suippokaarisine ikkunoineen ja oviaukkoineen sekä koristeellisine saarnatuoli- ja alttarirakenteineen.

Kirkkotarhan vanhan kiviaidan portinpylväässä on Östermyran pruukin seppien valmistamana uhrilaatikko, jonka yläpuolella ovat sanat: ”Älä unohda köyhää koska sinulla on iloinen päivä. Anna mielelläsi niin sinulle myös annetaan.” Uhrilaatikkoon kertyneet varat käytetään seurakunnan diakoniatyöhön, siihen tarkoitukseen, johon sanat kehottavat meitä ropomme antamaan.

Kellotornissa on kolme kirkonkelloa, joista kaksi on alkuperäisiä pronssikelloja.

Törnävän kirkon urut: Ensimmäiset urut valmistuivat kirkkoon vuonna 1904 ja ne olivat aluksi 10-äänikertaiset. Myöhemmin niihin lisättiin kolme äänikertaa. Urut olivat käytössä yli 60 vuotta. Uudet 21-äänikertaiset urut otettiin käyttöön 24.3.1968. Urut valmisti urkurakentamo Hans Heinrichs Maksamaalta.

Kirkkosalissa ja urkuparvella on istumapaikkoja yhteensä 550.

Kirkon varaukset tehdään kirkkoherranvirastoon. Ohjeet konserttivarauksen tekemiseen löytyvät täältä.

Seinäjoen kirkot -esite suomeksi »

Nyt voit tutustua Törnävän kirkon sisätiloihin myös Google Maps -sovelluksen kautta. Käy peremmälle!

Esteettömyys

Törnävän kirkossa on invaluiska oikeanpuoleisen sisäänkäynnin luona. Kirkossa on induktiosilmukka ja äänentoistolaitteet. Hautausmaan huoltorakennuksella (siunauskappelin ja kirkon välissä b-pysäköintialueella) on inva-WC ja -luiska.

Pysäköinti

Alueella on ilmainen pysäköinti ja noin 380 parkkipaikkaa.

Induktiosilmukka
Inva-WC
Pysäköinti
Vaativa pyörätuolireitti

Tapahtumat

to 9.4. klo 19.15

Ruukintie 157, 60200 Seinäjoki

Kiirastorstain sanajumalanpalvelus verkossa

Tervetuloa Kiirastorstaina sanajumalanpalvelukseen verkossa Seinäjoen seurakunnan Facebook -sivulla ja Youtubessa, sekä RadioDein kanavalla 89,4MHz. Jumalanpalvelus tulkataan viittomakielelle.
pe 10.4. klo 10.00

Ruukintie 157, 60200 Seinäjoki

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus verkossa

Pitkäperjantain aihe: Jumalan Karitsa
Jumalanpalvelus lähetetään Radio Dein kautta ja verkossa Seinäjoen seurakunnan Facebook -sivulla, Youtubessa ja Seinäjoen seurakunnan nettisivulla.
Jumalanpalvelus tulkataan viittomakielelle