Uutislistaukseen

21_Ylistaron_kirkko.JPG

Ylistarossa juhlitaan helatorstaina

23.5.2022 15.34

Komia kirkko täyttää 170 vuotta.

Ylistaron 170-vuotiaan kirkon juhlamessua vietetään helatorstaina 26. toukokuuta. Kello 10 alkavan messun jälkeen on seurakunnan tarjoama ruokailu ja juhla jatkuu kirkossa. 
– Juhlassa kuullaan tarinoita kirkon historiasta, ajatuksia kirkon nykyhetkestä ja tulevaisuuden kirkkokuvia, pääpuhujana on Heli Karhumäki, kertoo Ylistaron kappeliseurakunnan vs. johtava kappalainen Jarmo Happonen

Helatorstaista lähtien otetaan Ylistarossa vuodeksi eteenpäin käyttöön Kirkkopassi erikseen aikuisille ja lapsille. 
– Aikuisten passissa tusinasta käynnistä saa palkinnoksi Mumma Designin suunnitteleman kirkkokassin tai kirkkomukin. Lasten pääpalkintona kymmenestä käynnistä on kirkkopalapeli. 
Kesällä kirkko on laajennetuilla aukioloajoilla auki, jotta sinne pääsee tutustumaan.

Kitinojan juhla tuomiosunnuntaina

Ylistaron seurakuntatalolla ja kirkon ympäristössä 22. kesäkuuta järjestettävän perheiden kesäpäivän aikana on mahdollisuus käydä kirkon tornissa, joka kohoaa 52 metrin korkeuteen.
– Juhlakantaatti on sitten sunnuntaina 23. lokakuuta. Taneli Kuusiston säveltämä kantaatti "Kuinka ihanat ovat asuinsijasi" on alun perin sävelletty Ylistaron kirkon 100-vuotisjuhlaan. Solisteina kantaatissa toimivat Terttu Iso-Oja ja Tuomas Laatu sekä urkurina Maria Väinölä.

Kitinojan kirkossa juhlitaan sen 70-vuotista taivalta seurakuntavaalipäivänä 20. marraskuuta. Juhlamessu pidetään klo 12, jonka jälkeen on ruokailu ja juhla kirkossa. 

Kirkolle omat juhlasukat

Kirkon juhlavuosi näkyy myös kauniissa käsitöissä.
– Perinne syntyi kymmenen vuotta sitten, kun Ylistaron kirkko sai oman lapasmallin, tänä vuonna suunniteltiin sukat, kertoo diakoniatyöntekijä Suvi Loukola.

Sukkien suunnittelija on ylistarolainen, Laihian seurakunnassa nuorisotyönohjaajana työskentelevä Henna Nortunen.
– Jokainen sukan kirjoneuleen elementti on ammentanut inspiraationsa Ylistaron kirkosta löytyvistä maalauksista, rakenteista ja väreistä. 

Suunnittelijan toiveesta neuleohjeen myyntituotot osoitetaan Yhteisvastuukeräykselle lasten ja nuorten auttamiseksi.
– Juhlavuosisukkien ohjeet voi Ylistarossa ostaa seurakuntatalolla kerran kuukaudessa keskiviikkona kokoontuvasta Pipopiiristä. Lisäksi ohjeita on saatavilla palvelutoimistosta sen aukioloaikoina. 

Ylistaron kirkosta dokumenttielokuva

Ylistaron kirkon rakennusvaiheista on tekeillä dokumenttielokuva, jonka työnimi on "Näin rakennettiin Ylistaron kirkko", joka kuvaa kirkon rakentamista vuosina 1847–1852. Dokumentin toteuttaa Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry. Elokuvan suunnittelija ja ohjaaja on Anssi Luoma, sen kuvaa ja äänittää Mika Koivusalo. Näillä näkymin elokuva saa ensiesityksensä Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalilla, Ylistaron Matin-Tuvassa, kuluvan vuoden lopulla. 

Elokuva tulee hyödyntämään 3D-mallinnusta, jota Aalto-yliopiston Mittauksen ja mallinnuksen instituutin (MeMo) tutkijat ovat toukokuun aikana käyneet tekemässä Ylistaron kirkossa. MeMo on toteuttanut vastaavia virtualisointeja muun muassa Kansallismuseolle, kansainvälisesti tunnettuja kirkkovirtualisointeja on tehty esimerkiksi Notre Damesta.

Lisätietoja: Jarmo Happonen, vt. johtava kappalainen, Ylistaron kappeliseurakunta, 044 776 9105.
Lisätietoja Ylistaron kirkosta:  seinajoenseurakunta.fi/ylistaron-kirkko
Ks. Kansallismuseon tornin virtualisointi Kansallismuseon torni virtuaalisesti - YouTube
Ks. Notre Damen virtualisointi Notre Dame de Paris - 360 VR visit - YouTube