Uutislistaukseen

Helatorstain sanomaa uruilla

Helatorstaina Nurmon kirkossa soi Jo joutui armas aika, ja muitakin tuttuja melodioita, osin muunnelmateoksina. 

urponen-nordell.jpg

Useissa maissa esiintynyt urkutaiteilija Ville Urponen (vas.) saapuu konsertoimaan Nurmon kirkkoon helatorstaina. Konsertin juontaa Yleisradion musiikkitoimittaja Risto Nordell (oik.).

 Urut eivät ole keskenään samanlaisia. Ne ovat kaikki oman aikansa laatusoittimia. Urkutaiteilija Ville Urponen pitää Nurmon kirkon urkujen soittamisesta.  

 –  Olen konsertoinut täällä muutaman kerran aikaisemminkin, Urponen sanoo. 

Helatorstain konsertin ohjelmisto on laadittu Nurmon kirkon uruille sopivaksi. Myös päivän sanomaa on mietitty. Jo joutui armas aika tulee johdattamaan kuulijat kohti kesää. 

 –  Myös barokkimusiikkia sisältävä konsertti päättyy tuttuun Bachin Toccata ja fuuga d-molliin, Urponen sanoo. 

Musiikin moniosaaja 

Urponen on kotimaan lisäksi konsertoinut myös maailmalla. Hän toimii Sibelius-Akatemiassa urkumusiikin lehtorina ja teki aikanaan väitöskirjan suomalaisesta urkumusiikista ja on myös levyttänyt sitä. 

Nurmon konserttiin valmistautumiseen Urponen on varannut aikaa paikan päällä muutaman tunnin. 

 –  Onneksi minulla on Nurmossa kanttori Päivi Kankainen-Martikainen avustamassa. Urkujen sointivaihtelut tulevat äänikertoja vaihtamalla ja Päivi hoitaa ne rekisteritappien avulla.   

Juonnot elävöittävät 

Nurmon konsertin juontaa Yleisradion musiikkitoimittaja Risto Nordell. Parivaljakko tutustui kymmenisen vuotta sitten Saksan matkalla. Linja-autolastillinen musiikin ystäviä kiersi Bachin synnyinseudulla kaikki kirkot, joissa hän oli työskennellyt. Urponen soitti kaikissa kirkoissa pienen konsertin. 

Vaikka Nordell Nurmon konsertin juonnoissa kertookin kappaleiden taustoista, pelkkiä vuosilukujen luettelemista ne eivät ole, Urponen vakuuttaa. 

 – Siellä välissä voi tulla vaikka ruokaohjeita, hän naurahtaa. 

Nordellilla on paljon kuuntelijoita ympäri Suomen. Yleisradion Riston Valinta -ohjelma täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Juhlan kunniaksi Kallion kirkosta kuullaan marraskuussa suora lähetys konsertista, jonka Nordell juontaa. Urkuja soittaa Ville Urponen. 

 –  Myös Kallion kantaattikuoro on konsertissa mukana. 

Sitä ennen Urponen toivoo Nurmon kirkkoon paljon kuulijoita. 

 –  Yleensä Etelä-Pohjanmaan konserteissa on väkeä käynyt hyvin. Tyhjille seinille ei ole tarvinnut soittaa. 

Teksti: Hannele Norja
 

Katso lisätiedot konsertista osoitteesta seinajoenseurakunkunta.fi/tapahtumat. 

25.5.2022 12.50