Uutislistaukseen

Luonteva paikka papin kohtaamiseen

Hautausmaapappitoiminta jatkuu Törnävän hautausmaalla myös tänä kesänä. 

24_vko_Hautausmaapappi-Anna-Saaristo-kuvaaja-Matti-Hautalahti.jpg

Anna Saariston on huomannut, että hautausmaa on luonteva paikka tavata ihmisiä, sillä hautausmaalle ihmiset tulevat rauhallisin mielin ja heillä on yleensä aikaa jutella.

Kaksi vuotta siten koronasulun vuoksi aloitettu uudenlainen seurakunnan palvelumuoto, hautausmaapappi, on osoittautunut tarpeelliseksi ja tervetulleeksi lisäksi seurakuntalaisten kohtaamisissa. 

- Silloin tosiaan voitiin tavata ”turvallisissa merkeissä” ulkoilmassa turvavälejä noudattaen. Nyt toiminta jatkuu yhä tuolla hautausmailla, sillä kokemuksiemme mukaan kohtaamisille on oma paikkansa seurakuntamme tekemässä ihmistyössä, Seinäjoen alueseurakunnan seurakuntapastori Anna Saaristo kertoo. 

- Me teemme nyt mielestäni ydintyötä, siellä missä ihmiset ovat. Olemme hoksanneet, että hautausmailla on valtavasti kävijöitä, ja siellä on hyvä paikka kohdata ihmisiä. 

Saaristo oli itse aloitteentekijänä hautausmaapappitoiminnassa, ja hän toimii myös tänä kesänä yhtenä hautausmaapapeista. 

– Olemme kaikki papit siellä sitä varten, että kanssamme voi tulla juttelemaan. Asia voi olla jokin erityinen tai sitten voi tulla juttelemaan ihan niitä näitä. Tapaamisen voi halutessaan varata myös etukäteen, jos epäilee, että pappi ei ole itselle sopivana ajankohtana hautausmaalla vapaana keskusteluun. Saaristo sanoo. 

Koronapandemia sai monet ihmiset pohtimaan elämän peruskysymyksiä ehkä aiempaa arkea perusteellisemmin ja syvällisemmin. Varmasti siihen vaikutti osaltaan se, että sosiaaliset kontaktit vähenivät merkittävästi pandemian johdosta. 

– Olen huomannut, että nyt moni jäi mielellään juttelemaan. Tämä on luonteva paikka tavata ihmisiä, sillä hautausmaalle ihmiset tulevat rauhallisin mielin, ja heillä on yleensä aikaa jutella. 

Hautausmaalle tulijalla elämän rajallisuus on mielessä. Siitä on hyvä jutella ja jakaa jonkun kanssa, vaikka hautausmaalla papin seurassa. 

Yksi hautausmaan työntekijöistä 

Korona toi Saarinen mielestä ihmisissä esiin mahdollisuuden olla heikko, enemmän kuin ennen koronaa. 

Koin, että yhteinen, varmasti lähes kaikkia koskettava tilanne toi siinä mielessä ihmisiä yhteen ja keskustelemaan myös meidän pappien kanssa. 

Hautausmailla seurakunnan työntekijät ovat tavallaan omalla maallaan. Pääkaupunkiseuduilla pappeja voi kohdata myös kauppakeskuksissa, mutta Seinäjoella hautausmaat ovat tuntuneet seurakuntatyöhön luontevasti niveltyvältä kohtaamispaikalta. 

– Toivon sitä, että ihmisille olisi luontevaa tulla juttelemaan myös minun kanssani, eikä pappeus nosta kynnystä. Minut voi ajatella yhtenä hautausmaan työntekijöistä, Saaristo sanoo. 
 

Milloin hautausmaapappi on tavattavissa?

Hautausmaapappi on tavattavissa Törnävän hautausmaalla kello 12–15 keskiviikkoisin ja torstaisin: 8. ja 9.6., 15. ja 16.6., 21. ja 22.6 sekä 29. ja 30.6.2022. Voit varata myös etukäteen ajan keskustelua varten p. 044 751 0429 (maanantaisin klo 9–14, tiistaista-perjantaihin klo 9–12). 

 

Teksti: Harri Puhakainen
Kuva: Matti Hautalahti 

15.6.2022 08.00