Uutislistaukseen

Tärkeintä on kuunnella

Kirkon keskusteluapu päivystää myös jouluna.

vko_51_Mirjami Viitaniemi_keskusteluapu_kuvaaja Jenna Koivisto_netti.jpg

Mirjami Viitaniemi, 82 vuotta, toimi yli 30 vuotta kirkon keskusteluavun vapaaehtoisena Seinäjoella. Ammatti terveyskeskuslääkärinä antoi hyvät valmiudet ihmisten kuuntelulle. Kuva: Jenna Koivisto

Teksti: Hanna Hattar

Seinäjokelainen Mirjami Viitaniemi päätti keväällä 2022 pitkän uransa kirkon palvelevan puhelimen päivystäjänä. Vapaaehtoistyötä hän teki yli 30 vuotta. Parhaina vuosina palvelevan puhelimen päivystäjiä oli paljon ja vuoro tuli omalla kohdalle vain harvoin. Viime vuosina Mirjami teki 2–3 tunnin vuoron noin kerran kuukaudessa.

– Tein vuoroni Seinäjoen seurakunnan tarjoamissa tiloissa, mikä sopi minulle. Koin meneväni ikään kuin työhön, jonne myös jätin asiat vuoron päätyttyä, hän kertoo. 

Anonyymius tärkeää

Kirkon keskusteluavun palveluiden pääperiaatteita ovat luottamuksellisuus, anonyymius, vapaaehtoisuus ja yhteydenottajan kunnioittaminen. Vuoron tekeminen kotoa käsin on mahdollista, jos periaatteet täyttyvät. 

– Osa alueen vapaaehtoisista asuu maakunnassa Seinäjoen ulkopuolella, jolloin etätyö on hyvä vaihtoehto. Vaikka itse päivystystyö tehdään yksin, kuuluvat päivystäjät alueellisiin ryhmiin, jotka tapaavat säännöllisesti työnohjauksen ja jatkokoulutuksen merkeissä, kertoo Seinäjoen seurakunnan diakoniatyön kappalainen Sanna Ålander, joka toimii keskusteluavun alueellisena toiminnanjohtajana. 

Uudet päivystäjät ovat aina tervetulleita mukaan toimintaan. Heiltä toivotaan halukkuutta antaa aikaa toisten ihmisten hyväksi. Kirkko tarjoaa valmennuksen päivystystehtävään.

– Työssä sitoudutaan vaitiolovelvollisuuteen. Anonyymius on kaikella tavalla tärkeää. Myös siitä on hyötyä, että oma elämä on tasapainossa, Sanna määrittelee.

Taito kuunnella 

Mirjami Viitaniemelle keskusteluavun alueelliset tapaamiset olivat tärkeitä. Niissä sai koulutusta ja pääsi vaihtamaan ajatuksia muiden vapaaehtoisten kanssa. Myös säännöllisesti järjestetyt työnohjaustilaisuudet olivat merkittäviä. 

– Oli erittäin hyvä päästä keskustelemaan kollegoiden kanssa, jos jokin asia oli jäänyt painamaan mieltä. Kyllähän puhelujen joukkoon mahtui monenlaista; oli murheita ja yksinäisyyttä. Tärkeintä oli, että kuunteli. 

Mirjamin oma ammatti antoi hyvät valmiudet vapaaehtoistyölle. Hän teki työnsä lääkärinä Seinäjoen terveyskeskuksessa.

– Ammatistani johtuen osasin jättää asiat taakseni vuoron päätyttyä. Olin tottunut kuulemaan monenlaista. En kokenut vapaaehtoistyötä raskaaksi, vaikka keskusteluissa käytiin toisinaan hyvinkin vaikeita asioita läpi. 

Mirjamin ura vapaaehtoistyön parissa alkoi 1980-luvulla luennosta, joka häneltä oli pyydetty palvelevan puhelimen päivystäjille. Luennon aiheena oli sairaan ihmisen elämäntilanne. Kohta luennon jälkeen häntä itseä pyydettiin myös mukaan palvelevan puhelimen päivystäjäksi. 

Kirkon keskusteluapu

  • Keskusteluapu koostuu palvelevasta puhelimesta ja chat- sekä nettikirjepalveluista. Palveleva puhelin toimii numerossa 044 221 180 jokaisena päivänä klo 18–24, myös jouluna. 
  • Lisää tietoa palvelusta saat osoitteesta evl.fi/kirkonkeskusteluapu
     

2022-12-21 09:46:00.0