Ilmastotalkoissa tarvitaan arkisia tekoja
Seinäjoella järjestetään 14.–15.8. Kirkon ympäristöpäivät.
Moni voi kokea ilmastoahdistusta eli huolta ilmastokriisistä. Kirkon ympäristöpäivillä Seinäjoella elokuussa puhuva apulaisprofessori Anna Lintunen Helsingin yliopistosta muistuttaa, että toivoa saa siitä, kun on itse mukana edistämässä kestävää elämäntapaa. Lintusen mukaan ilmastotalkoissa tarvitaan sekä isoja systeemitason ratkaisuja että tavallisten ihmisten arkisia tekoja:
– Tarvitsemme kaikki mukaan talkoisiin. Hiilijalanjälkeen vaikuttavat lopulta yksinkertaiset asiat, kuten miten liikut, syöt, mitä kulutat tai millaista huonelämpötilaa pidät. Kun ajatellaan kirkon näkökulmasta, teot ovat yksinkertaisimmillaan hyvin samanlaisia.
Suomen evankelis-luterilainen kirkko on mukana rakentamassa kestävää kehitystä ja osallistuu yhteisiin ilmastotalkoisiin. Kirkon energia- ja ilmastostrategian tavoitteena on hiilineutraali kirkko vuoteen 2030 mennessä. Lähes kaikki suurimmat seurakunnat ja seurakuntayhtymät sekä useammat pienemmät seurakunnat ovat mukana kirkon ympäristöjärjestelmässä, Kirkon ympäristödiplomissa.
– Ympäristödiplomi antaa konkretiaa ja viitoittaa suuntaa ympäristövastuun toteuttamiseen seurakunnassa. Ympäristödiplomin omaava seurakunta pyrkii kohti kirkon yhteistä tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2030.
Merkittävä vaikutus ja vastuu
Kirkolla on merkittävä rooli ilmastotalkoissa siksi, että sillä on suuri vaikutusvalta. Noin 64 prosenttia suomalaisista on kirkon jäseniä, rippikoulun käy yli 70 prosenttia väestöstä ja kirkon omistuksessa on noin 7000 rakennusta ja 160 000 hehtaaria metsää.
– Näin mittavalla toiminnalla on merkittävä vaikutus myös koko Suomen hiilineutraaliustavoitteeseen, huomauttaa Lintunen.
Yksi kirkon keskeisimmistä arvoista on heikoimmassa asemassa olevien auttaminen. Lintunen muistuttaa, että ilmastonmuutoksen vaikutukset jakautuvat maailmalla hyvin epätasaisesti:
– Pahiten ilmastonmuutoksesta kärsivät sellaiset kansat, jotka eivät itse ole olleet sitä pääsääntöisesti aiheuttamassa. Heillä ei ole mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, ja siksi meidän, joilla resursseja on, tulisi kantaa vastuumme ja auttaa.
Kristillinen usko opettaa, että luomakunta on Jumalan luomistyötä ja siten pyhä. Ilmastotavoitteiden toteuttaminen tukee kristillisiä arvoja, sillä ihmisen tulisi viljellä ja varjella luomakuntaa. Kirkon ilmastostrategian lisäksi laadittu Kirkon ilmasto-ohjelma sisältää teologisia lähtökohtia ja käytännön suosituksia ilmastotavoitteiden toteuttamiseen.
Ihmisillä on vastuu paitsi luomakunnasta myös tulevista sukupolvista. Elinympäristön kunnioittaminen ja suojelu takaa sen, että myös tulevat sukupolvet saavat iloita siitä.
– Uskon, että muiden auttamisen halu on syvällä ihmisluonnossa. Monet ajattelevat tulevia sukupolvia ja esimerkiksi omia lastenlapsiaan, Lintunen sanoo.
Kirkon ympäristöpäivien ohjelma osoitteessa evl.fi/kirkonympäristöpäivät.
7.8.2024 08.00