Hyppää sisältöön

Seurakuntavaaliehdokkaat Seinäjoen seurakunnassa

Seinäjoella ehdokkaita syksyn seurakuntavaaleihin asettaa seitsemän valitsijayhdistystä.

Uusia valitsijayhdistyksiä on kaksi, Nuorten aikuisten asialla sekä Tahdon kirkossa -ryhmä. Ehdokkaita on kaikkiaan 139, edellisissä vaaleissa ehdokkaita oli 172. 30-vuotiaita tai sitä nuorempia ehdokkaita on 10 (2014: 9). Kirkkovaltuustoon valitaan 39 jäsentä. Seurakuntavaalit järjestetään marraskuun kolmantena sunnuntaina 18.11.2018. Vaalien ennakkoäänestys on 6.-10.11.2018 eli ennakkoäänestyspäivät ovat tiistaista lauantaihin. Seinäjoen seurakunnassa on 41645 äänioikeutettua. Neljän vuoden takaisissa seurakuntavaaleissa Seinäjoella äänestysprosentti oli 25,4.

Lisätietoja: vaalilautakunnan puheenjohtaja, kirkkoherra Jukka Salo, jukka.salo@evl.fi, p. 050 548 9458 ja vaalilautakunnan sihteeri Heli Kivimäki, heli.kivimaki@evl.fi, p. 040 713 3984.

Seurakuntavaalien 2018 ehdokaslistat Seinäjoella >>

Seurakuntavaalien vaalikone >>Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kuka valitaan?

Vaalien tulokseen vaikuttavat ehdokaslistan saama yhteinen äänimäärä ja ehdokkaan henkilökohtainen äänimäärä. Vaalin tulos määräytyy kunkin ehdokkaan saaman vertausluvun perusteella. Eri ehdokasryhmät saavat valtuustopaikkoja suhteellisesti saamansa kokonaisäänimäärän mukaan. Vastaava suhteellinen vaalitapa on käytössä myös kunnallisissa ja valtiollisissa vaaleissa.

Vertausluvun ja tuloksen määrittäminen

Ääntenlaskennan jälkeen kunkin valitsijayhdistyksen ehdokaslistan ehdokkaat laitetaan heidän henkilökohtaisten äänimääriensä osoittamaan järjestykseen. Sen jälkeen ensimmäiselle heistä annetaan vertausluvuksi listan koko äänimäärä, toiselle puolet, kolmannelle kolmannes, neljännelle neljännes ja niin edelleen.

Äänestyksen tuloksen määräämiseksi kirjoitetaan eri ehdokaslistoilla olevien ehdokkaiden nimet heidän saamiensa vertauslukujen osoittamaan järjestykseen. Valituksi tulee kussakin vaalissa tämän nimisarjan alusta niin monta ehdokasta, kuin siinä vaalissa on jäseniä valittava. Ehdokaslistalta valittujen varajäseniksi nimetään kussakin vaalissa esiintyneen saman ehdokaslistan valitsematta jääneet ehdokkaat heidän saamiensa vertauslukujen osoittamassa järjestyksessä.

(Lähde: Kirkkolaki, vaalijärjestys)

Numerotietoa vuoden 2014 ja 2010 vaaleista >>