Uutislistaukseen

Hautausmaakierrokset ovat tarinallisia tuokioita

Seinäjoen oppaat opastavat Ylistaron vanhalla hautausmaalla nyt ensimmäistä kertaa.  

Kaksi opasta hautausmaalla.

Kieltenopettajat Virpi Jonsson ja Päivi Peltola valmistuivat oppaiksi syksyllä 2020. Hautausmaiden mielenkiintoinen ja monipuolinen historia yllätti heidät itsensäkin. Ähtäristä ja Soinista kotoisin olevat opettajat innostuivat opaskoulutuksesta, kun esittelivät kaupunkia koulujen kansainvälisille vieraille.

Kuva: Matti Hautalahti

Ylistaron vanhan hautausmaan opastus sisältää hautausmaan lisäksi myös tietoja vanhan keskustan rakennuksista. 

- Hautausmaan kautta tutustutaan myös Kriikun myllyn historiaan, Kirja-Mattiin, Matti Haapojaan ja Tammisunnuntain tapahtumiin, Seinäjoen Oppaat ry:n opas Virpi Jonsson sanoo. 

Hän sanoo hautausmaan kautta kerrottujen tarinoiden olevan silmiä avaavia ja mahtava tapa tutustua paikalliseen historiaan.  

Jonsson opastaa myös Nurmon hautausmaalla. Vaikka hän tiesi Nurmossa painijoita olleen, hänet yllätti hautakivissä olevien olympiarenkaiden määrä. Opastettu hautausmaakierros valottaa myös Nurmon yhteyttä Seinäjoen ja Lapuan välillä. Kierroksella puhutaan niin ikään sisällissodasta, Äyräpään taisteluista, Paukanevan teloituksista kuin herännäishistoriasta ja puukkojunkkareista. 

Jonsson on iloinen, että kierroksille on aikaisempina vuosina osallistunut paikkakunnille hiljattain muuttaneita. 

- He ovat tulleet tutustumaan uuteen kotipaikkakuntaan hautausmaakierrosten kautta. 

Kierros sopii kaiken kuntoisille 

Törnävän hautausmaan kesäopastukset jatkuvat entisten vuosien tapaan. Kierros alkaa Törnävän kirkosta, sisätiloista.  

Seinäjoen Oppaat ry:n Päivi Peltola valmistui oppaaksi syksyllä 2020. Hän sanoo itselleen jääneen Törnävältä päällimmäisinä mieleen kaksi hautaa.     

- Kyläläiset pitivät huolta Alakylään päätyneestä, nälkävuosina perheestään eroon joutuneesta tytöstä. Myöhemmin tyttö itse piti huolta kylän lapsista. Östermyran kartanon omistaja Konstantin Törnudd taas halusi koiransa ja hevosensa itsensä kanssa samaan hautaan. Kun se ei onnistunut, eläimet haudattiin isännän haudan läheisyyteen hautausmaan ulkopuolelle, Peltola kertoo. 

Peltola sanoo hautausmaakierroksen kestävän puolitoista tuntia, joskin yleisön aktiivisuuden myötä ne saattavat toisinaan venähtää. Kierrokselta voi poistua myös kesken opastuksen. 

- Mukana on ollut monen kuntoisia kävelijöitä. Opastettava reitti on esteetön, Peltola kertoo. 

Kirkkoherrojen, paikallisten yrittäjien tai muiden merkkihenkilöiden lisäksi mielenkiintoista kerrottavaa riittää myös muista hautamuistomerkeistä.  

Jonsson ja Peltola eivät ole kumpikaan kotoisin Seinäjoelta, joten uutta ja mielenkiitoista opiskeltavaa ja uutta tietoa on heillekin ollut tarjolla. 

- Onneksi olemme molemmat kiinnostuneita historiasta, Jonsson sanoo. 

Hautausmaiden ilmaiset kesäopastukset kesällä 2023: 

  • Törnävän kirkon ja vanhan hautausmaan kierros. 
  • Törnävän siunauskappelin ja uuden hautausmaan kierros. 
  • Nurmon hautausmaakierros. 
  • Peräseinäjoen hautausmaakierros. 
  • Ylistaron vanhan hautausmaan kierros. 
  • Ylistaron perinteisen hautausmaan kierros. 

Opastuksista vastaa Seinäjoen Oppaat ry. 

Tarkemmat aikataulut: seinajoenoppaat.johku.com 

2023-06-14 06:00:00.0