Viikon sana

Kysymyksiä Jumalalle.

Missä Jumala on?

”Onko sulla mopoa?” ”Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?” ”Miksi maailmassa on pahuutta?” Muun muassa tällaisia kysymyksiä sain rippikoululaisilta, kun pyysin heitä pohtimaan, mitä he kysyisivät Jumalalta, jos he saisivat esittää hänelle yhden kysymyksen.

Ensi viikonloppuna juhlitaan vielä kahden rippikouluryhmämme konfirmaatioita ja sitten seurakuntamme kaikki 29 rippikouluryhmää ja noin 700 nuorta on konfirmoitu. Tämän joukon kanssa olemme olleet monenlaisten kysymysten ääressä.
 

Kysymyksen vatulointi suuntaa katseeni tarkastelemaan omaa elämääni.

Olen miettinyt, mikä olisi minun kysymykseni Jumalalle. Tällä hetkellä se kai kuuluisi: ”Missä Jumala on?” Kysyn sitä usein ja kysyn sitä käyttäen erilaisia äänensävyjä. Ensinnäkin kysyn sitä jännittyneen uteliaana: ”Mitä Jumala on keksinyt tälle päivälle? Missä Jumala on?”

Kysymyksen äänensävy voi vaihtua yllättäen. Se vaihtuu, kun näen, kuulen ja tunnen maailman epäoikeudenmukaisuuden, välinpitämättömyyden ja julmuuden. Silloin esitän kysymyksen äänellä, joka kaikuu toivottomuutta: ”Missä Jumala on?” 

Yhä uudelleen joudun kuitenkin vaihtamaan äänensävyä. Kysymyksen vatulointi suuntaa katseeni tarkastelemaan omaa elämääni. Meidän elämämme kautta Jumala voi tulla oikeudenmukaisuudeksi, rauhaksi ja anteeksiannoksi maailmaan. Tällöin kysymykseni ”Missä Jumala on?” saa vielä uuden soinnin: Se muuttuu tehtäväksi.
 

Jumala on läsnä kysymyksissä

Miksi haluan jakaa kysymykseni teidän kanssanne? Olenko löytänyt vastauksen kysymykseeni? Olen, moniakin, mutta samaan aikaan olen joutunut toteamaan, että kysymys oli paljon suurempi kuin kaikki vastaukset.

Minusta tuntuu, että Jumala on paljon vahvemmin läsnä kysymyksissä kuin vastauksissa. Tuo ajatus tuntuu hyvältä. Minulle kysymys ”Missä Jumala on?” on tuntunut tärkeältä. Se ohjaa minut etsimään Jumalaa Raamatusta, toisista ihmisistä, yhdessä lauletuista virsistä ja ehtoollispöydästä. Se suuntaa katseeni nykyhetkeen ja samalla iankaikkisuuteen. Se ohjaa minut ristin äärelle. 

Rippikoulussakin tutuksi tullut kaste- ja lähetyskäskyn kohta antaa yhden vastauksen kysymykseeni. Siinä Jeesus lupaa: ”Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” 

Mikä on sinun elämäsi tärkeä kysymys? Kysymys, jonka parissa pakerrat ja lepäät, vaikka tiedät, että vastausta ei ehkä tule löytymään tästä ajasta ja maailmasta? Jumala itse on se kysymys, johon hän on myös vastaus. Hän on Hyvä Kysymys.

Rukous

Pirjo Kantolan kirjoittaman rukouksen sanoin:
Jumala,
tahdon, että löytäisit yhä uudelleen sinut,
joka tiedät kuka olen
ja tunnet sydämeni kaipauksen.
Ole luonani öin ja päivin.
Sinun minä olen
ja jokainen henkäykseni on sinun lahjaasi.
Aamen.

 

Anna Merivirta, Seurakuntapastori, Seinäjoen alueseurakunta.
Anna Merivirta, Seurakuntapastori, Seinäjoen alueseurakunta.