Ruokapankki

Tarvitsetko ruoka-apua? Ruokapankki välittää maksutonta ruoka-avustusta tilapäisesti vaikeassa elämäntilanteessa oleville kotitalouksille. Keskustele ensin oman alueesi diakoniatyöntekijän kanssa. Diakoniatoimistojen yhteyshenkilöt löydät seinajoenseurakunta.fi/diakoniatoimistot.

Ruokapankin käytännöt poikkeusaikana
Ruokapankista jaetaan koronavirusepidemian aikana elintarvikkeita tiistaisin ja torstaisin klo 12–16 porrastetusti.

Yksi hakija / ruokakunta kerrallaan. Ruokapankkiin oikeuttavan päätöksen saamisen edellytyksenä on aina ensin asiointi diakoniatyöntekijän kanssa.Virusepidemian aikana oikeus saada elintarviketukea myönnetään ainoastaan puhelinkeskustelussa tehtävänä päätöksenä. Yhteydenotot puhelimitse oman asuma-alueesi diakoniatyöntekijään arkisin: maanantaista perjantaihin klo 9-15. Katso yhteystiedot seinajoenseurakunta.fi/diakoniatoimistot.
Ruokapankki on kesätauolla 6.7-12.8.2020 ja palvelee jälleen 13.8.2020 alkaen.

Miten haen apua? 

Ruokakassiin oikeuttava seteli on mahdollista hakea diakoniatoimistosta, mikäli taloudellinen tilanne on erityisen vaikea eikä Kelan perustoimeentulotuki tai kaupungin sosiaalitoimen myöntämä toimeentulotuen lisäosat riitä. Ruokapankkisetelin saamisen edellytyksenä on aina ensiksi keskustelu diakoniatyöntekijän kanssa. Diakoniatyöntekijän kanssa kartoitetaan  apuahakevan ihmisen/perheen elämäntilanne ja harkinnanvaraisesti tarvittaessa myönnetään avustus. 

Lue ruokapankkisetelin käytännöt ja ohjeet

Ruokakassiin oikeuttava seteli on mahdollista hakea diakoniatoimistosta, mikäli taloudellinen tilanne on erityisen vaikea eikä Kelan perustoimeentulotuki tai kaupungin sosiaalitoimen myöntämä toimeentulotuen lisäosat riitä.

Ruokapankkisetelin saamisen edellytyksenä on aina ensiksi keskustelu diakoniatyöntekijän kanssa. Diakoniatyöntekijän kanssa kartoitetaan  apuahakevan ihmisen/perheen elämäntilanne ja harkinnanvaraisesti tarvittaessa myönnetään avustus. Avunhakijan taloudellisen tilanteen kirjaamista varten on mukana oltava tiedot/päätös mahdollisen toimeentulotuen, sairaseläkkeen, kela-päivärahan tai vastaavan etuuden maksamisesta. Opiskelijoilla on oltava mukana todistus opiskelupaikasta.

Ruokapankkiseteli ja ruokakassi on haettava aina henkilökohtaisesti. Ystävä, luotettu henkilö tai tukihenkilö voi kirjallista lupaa vastaan hakea puolesta setelin ja ruokakassin sairastapauksissa. Ruokakasseja ei viedä kenellekään diakoniatyöntekijöiden toimesta.

Kappeliseurakuntien alueilla asuvat ihmiset keskustelevat ruoka-avusta ja muusta taloudellisesta avusta alueensa diakoniatyöntekijöiden kanssa.

Kuka voi kuulua Ruokapankin avustuksen piiriin?

Ruokapankin avustuksia voivat saada lapsiperheet, joiden perustoimeentulo ei ole riittävä sekä eri syistä taloudellisiin vaikeuksiin joutuneet. Myös yksinasuvat peruspäivärahalla elävät henkilöt voivat tarvittaessa saada ruokakassin.

Mitä ruokakassi pitää sisällään?

Esimerkki ruokakassin sisällöstä:

  • jauhelihaa
  • pinaattilettuja
  • makkaraa
  • leikkelettä
  • kananmunia
  • jugurttia/rahkoja
  • leipää
  • mahdollisesti muita lahjoitettuja tuotteita, joiden määrä ja koko vaihtelee

Huomaathan, että ruokakassin sisältö vaihtelee riippuen lahjoitetuista tuotteista. Huomioimme ruokavaliot mahdollisuuksien mukaan, joten kerrothan niistä setelin myönnön yhteydessä.

Ruoka-avun koordinaattori
Seinäjoen seurakunta
Diakonia
Matti Visannin kuja 15 B
60100 Seinäjoki