Ruokapankki

Tarvitsetko ruoka-apua? Ruokapankki välittää maksutonta ruoka-avustusta tilapäisesti vaikeassa elämäntilanteessa oleville kotitalouksille. Keskustele ensin oman alueesi diakoniatyöntekijän kanssa. Diakoniatoimistojen yhteyshenkilöt löydät seinajoenseurakunta.fi/diakoniatoimistot.

Ruokapankin käytännöt poikkeusaikana

Ruokapankki on avoinna jälleen 12.1.2021 alkaen. Ruokapankista jaetaan koronavirusepidemian aikana elintarvikkeita tiistaisin ja torstaisin klo 12–16 porrastetusti. Ruokapankki avoinna 1.2.2021 alkaen tiistaisin ja torstaisin klo 12.30-16.30. Yksi hakija / ruokakunta kerrallaan. Noudatamme korona-ajan ohjeistuksia. Elintarvikkeita voi hakea ainoastaan henkilö, jolla ei ole kausi- influenssan tai koronasairauden oireita. Ruokapankkiin oikeuttavan päätöksen saamisen edellytyksenä on aina ensin asiointi diakoniatyöntekijän kanssa.Virusepidemian aikana oikeus saada elintarviketukea myönnetään ainoastaan puhelinkeskustelussa tehtävän päätöksenä. Yhteydenotot oman asuinalueesi diakoniatyöntekijään t​​iistaisin ja torstaisin kello 9–12 soittamalla, tekstiviestillä tai Whatsupilla. Katso yhteystiedot seinajoenseurakunta.fi/diakoniatoimistot.

Miten haen apua? 

Ruokakassiin oikeuttava seteli on mahdollista hakea diakoniatoimistosta, mikäli taloudellinen tilanne on erityisen vaikea eikä Kelan perustoimeentulotuki tai kaupungin sosiaalitoimen myöntämä toimeentulotuen lisäosat riitä. Ruokapankkisetelin saamisen edellytyksenä on aina ensiksi keskustelu diakoniatyöntekijän kanssa. Ruoka-avun myöntää alueesi diakoniatyöntekijä, jonka kanssa kartoitetaan  apuahakevan elämäntilanne ja harkinnanvaraisesti tarvittaessa myönnetään avustus. Ruokapankki toimii osoitteessa Matti Visannin kuja 15 B, 60100 Seinäjoki.

Ota yhteyttä oman alueesi diakoniatyöntekijään, yhteystiedot löydät osoitteesta seinajoenseurakunta.fi/diakoniatoimistot.

Lue ruokapankkisetelin käytännöt ja ohjeet

Ruokakassiin oikeuttava seteli on mahdollista hakea diakoniatoimistosta, mikäli taloudellinen tilanne on erityisen vaikea eikä Kelan perustoimeentulotuki tai kaupungin sosiaalitoimen myöntämä toimeentulotuen lisäosat riitä.

Ruokapankkisetelin saamisen edellytyksenä on aina ensiksi keskustelu diakoniatyöntekijän kanssa. Diakoniatyöntekijän kanssa kartoitetaan  apuahakevan ihmisen/perheen elämäntilanne ja harkinnanvaraisesti tarvittaessa myönnetään avustus. Avunhakijan taloudellisen tilanteen kirjaamista varten on mukana oltava tiedot/päätös mahdollisen toimeentulotuen, sairaseläkkeen, kela-päivärahan tai vastaavan etuuden maksamisesta. Opiskelijoilla on oltava mukana todistus opiskelupaikasta.

Ruokapankkiseteli ja ruokakassi on haettava aina henkilökohtaisesti. Ystävä, luotettu henkilö tai tukihenkilö voi kirjallista lupaa vastaan hakea puolesta setelin ja ruokakassin sairastapauksissa. Ruokakasseja ei viedä kenellekään diakoniatyöntekijöiden toimesta.

Kappeliseurakuntien alueilla asuvat ihmiset keskustelevat ruoka-avusta ja muusta taloudellisesta avusta alueensa diakoniatyöntekijöiden kanssa.

Kuka voi kuulua Ruokapankin avustuksen piiriin?

Ruokapankin avustuksia voivat saada lapsiperheet, joiden perustoimeentulo ei ole riittävä sekä eri syistä taloudellisiin vaikeuksiin joutuneet. Myös yksinasuvat peruspäivärahalla elävät henkilöt voivat tarvittaessa saada ruokakassin.

Mitä ruokakassi pitää sisällään?

Esimerkki ruokakassin sisällöstä:

  • jauhelihaa
  • pinaattilettuja
  • makkaraa
  • leikkelettä
  • kananmunia
  • jugurttia/rahkoja
  • leipää
  • mahdollisesti muita lahjoitettuja tuotteita, joiden määrä ja koko vaihtelee

Huomaathan, että ruokakassin sisältö vaihtelee riippuen lahjoitetuista tuotteista. Huomioimme ruokavaliot mahdollisuuksien mukaan, joten kerrothan niistä setelin myönnön yhteydessä.

Jaossa myös EU-ruoka-apua.

Kuvassa on Euroopan unionin logo, jonka alla on teksti Euroopan unioni - Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahasto (FEAD).