Ruokapankki

Tarvitsetko ruoka-apua? Ruokapankki välittää maksutonta ruoka-avustusta tilapäisesti vaikeassa elämäntilanteessa oleville kotitalouksille.

Miten haen apua? 

Ruoka-avun saamisen edellytyksenä on aina ensin keskustelu diakoniatyöntekijän kanssa. Ruoka-apua on mahdollista hakea diakoniatoimistosta taloudellisen tilanteen ollessa erityisen vaikea, kun Kelan perustoimeentulotuki tai kaupungin sosiaalitoimen myöntämä toimeentulotuen lisäosat eivät riitä.

  1. Ruoka-apupyyntö: Seinäjoen alueella asuva soita numeroon 06 418 4902 tiistaisin ja torstaisin kello 9–12. Virusepidemian aikana oikeus saada elintarviketukea myönnetään ainoastaan puhelinkeskustelussa tehtävänä päätöksenä. Ruoka-avun myöntää diakoniatyöntekijä, jonka kanssa kartoitetaan apuahakevan elämäntilanne ja harkinnanvaraisesti tarvittaessa myönnetään avustus.​​​​​​ Jos asut Nurmossa, Ylistarossa tai Peräseinäjoella, soita oman alueesi diakoniatyöntekijälle, yhteystiedot löytyvät sivulta seinajoenseurakunta.fi/diakoniatoimistot

  2. Ruokakassin haku päätöksen jälkeen: Ruokapankki avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 12.30–16.30. Yksi hakija / ruokakunta kerrallaan. Noudatamme korona-ajan ohjeistuksia. Elintarvikkeita voi hakea ainoastaan henkilö, jolla ei ole kausi-influenssan tai koronasairauden oireita. Ruokapankki toimii osoitteessa Matti Visannin kuja 15 B, 60100 Seinäjoki.

Lue Ruokapankin käytännöt ja ohjeet

Ruokakassiin oikeuttava päätös on mahdollista hakea diakoniatoimistosta, mikäli taloudellinen tilanne on erityisen vaikea eikä Kelan perustoimeentulotuki tai kaupungin sosiaalitoimen myöntämä toimeentulotuen lisäosat riitä.

Ruoka-avun saamisen edellytyksenä on aina ensin keskustelu diakoniatyöntekijän kanssa. Diakoniatyöntekijän kanssa kartoitetaan apua hakevan henkilön/perheen elämäntilanne ja harkinnanvaraisesti tarvittaessa myönnetään avustus. Avunhakijan taloudellisen tilanteen kirjaamista varten on mukana oltava tiedot/päätös mahdollisen toimeentulotuen, sairaseläkkeen, kela-päivärahan tai vastaavan etuuden maksamisesta. Opiskelijoilla on oltava mukana todistus opiskelupaikasta.

Ruokakassi on haettava aina henkilökohtaisesti. Ystävä, luotettu henkilö tai tukihenkilö voi kirjallista lupaa vastaan hakea ruokakassin sairastapauksissa. Ruokakasseja ei viedä kenellekään diakoniatyöntekijöiden toimesta.

Kappeliseurakuntien alueilla asuvat ihmiset keskustelevat ruoka-avusta ja muusta taloudellisesta avusta alueensa diakoniatyöntekijöiden kanssa.

Kuka voi kuulua Ruokapankin avustuksen piiriin?

Ruokapankin avustuksia voivat saada henkilöt/perheet, joiden perustoimeentulo ei ole riittävä, sekä myös eri syistä taloudellisiin vaikeuksiin joutuneet. Myös yksinasuvat peruspäivärahalla elävät henkilöt voivat tarvittaessa saada ruokakassin.

Mitä ruokakassi pitää sisällään?

Esimerkki ruokakassin sisällöstä:

  • jauhelihaa
  • pinaattilettuja
  • makkaraa
  • leikkelettä
  • kananmunia
  • jugurttia/rahkoja
  • leipää
  • mahdollisesti muita lahjoitettuja tuotteita, joiden määrä ja koko vaihtelee

Huomaathan, että ruokakassin sisältö vaihtelee riippuen lahjoitetuista tuotteista. Huomioimme ruokavaliot mahdollisuuksien mukaan, joten kerrothan niistä ruoka-avun myönnön yhteydessä.

Jaossa myös EU-ruoka-apua.

Kuvassa on Euroopan unionin logo, jonka alla on teksti Euroopan unioni - Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahasto (FEAD).