Viikon sana

Kanssa kaiken luomakunnan

Franciscus Assisilaista pidetään varhaisena eläinaktivistina, eläinkunnan puolustajana. Useat hänen elämäänsä liittyvät kertomukset ovat eläinaiheisia. Hänen kerrotaan saarnanneen linnuille, jotka kokoontuivat hänen käsivarsilleen istumaan ja kuuntelemaan. Hän myös lepytti Guppion kaupungilta tappotuomion saaneen pahan suden puhumalla tälle sävyisästi. Assisilaisen teologiseksi ansioksi voidaan osoittaa hänen ajatuksensa siitä, että Luoja on läsnä koko luomakunnassaan. 

Te nöyryydessä palvelkaa ja kiittäkää ja rukoilkaa suurta Herraa! 

Tästä kertoo myös Franciscuksen sanoittama virsi 455, eli ”Aurinkolaulu.” Virressä koko luomakuntaa – myös elottomia taivaankappaleita, jokia ja puroja, pakkasta ja myrskyä, äiti-maata, jopa kuolemaakin kehotetaan ylistämään Jumalaa: 

Oi, nöyryydessä palvelkaa, 
Luojaamme kunnioittakaa, halleluja! 
Te nöyryydessä palvelkaa 
ja kiittäkää ja rukoilkaa suurta Herraa! 
(Virsikirja 455:8) 

Franciscuksen muistopäivää vietetään lokakuun 4. Samana päivänä vietetään myös maailman eläinten päivää. Monissa maissa tuolloin järjestetään lemmikkieläinten siunaustilaisuuksia. Eläimet tuodaan joko kirkkoon tai tilaisuus pidetään puistossa, jos sellainen on mahdollista.

Eläinten siunaaminen on niiden eläinluonnon kieltämistä ja eläinten inhimillistämistä. 

Palvellessani Kanadan luterilaisessa kirkossa, minultakin kysyttiin usein, että siunaisinko lemmikkieläimiä ja jouduin aina kieltäytymään. En siksi, että ajattelisin että eläimet eivät olisi Jumalan siunauksen arvoisia, vaan siksi, että minun mielestäni eläimillä on suora yhteys Jumalaan. Eläimet elävät rehellisesti sitä elämää, joka heille on luomisessa annettu. Ne eivät tarvitse siunausta samalla tavalla kuin me ihmiset, jotka luonnostamme elämme kaukana Jumalasta. Eläinten siunaaminen on niiden eläinluonnon kieltämistä ja eläinten inhimillistämistä. Myös Kanadan ja USA:n luterilaisten kirkkojen jumalanpalvelusmateriaalista löytyvät ohjeet eläinten siunaamisen toimittamiseksi ja osa materiaalista on hyvin käyttökelpoista ja puhuttelevaa. Alla esimerkki päivän rukouksesta: 

”Kaiken elämän lähde ja ylläpitäjä. 
Me ylistämme sinua lukemattomista kättesi töistä. 
Vesi, maa ja ilma kuuluvat sinulle, 
niin kuin kuuluvat kaikki niiden asukkaat, niin kesytetyt kuin villitkin. 
Me kiitämme sinua eläimistä, 
jotka ravitsevat ja palvelevat meitä, ovat ystäviämme, 
rikastuttavat elämäämme, viihdyttävät ja suojelevat meitä. 
Auta meitä, jotka on luotu sinun kuvaksesi, hoitamaan niitä hyvin. 
Anna huokaavan luomakunnan kukoistaa ja paljastaa heille, jotka tulevat meidän jälkeemme, 
sinun viisaan, pelastavan ja uudeksi tekevän rakkautesi. 
Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme ja pelastajamme kautta. Aamen.” 

(käännös Olavi Hepomäki, Lähde: sundaysandseasons.com)
 

Olavi Hepomäki, Kappalainen, Seinäjoen alueseurakunta.
Olavi Hepomäki, Kappalainen, Seinäjoen alueseurakunta.