Viikon sana

Ovi kirkkauteen

Ylistaron kirkon eteiseen sijoitetaan seurakunnalle lahjoitettu vanha ovi. Se on peräisin vuonna 1748 rakennetusta Ylistaron puukirkosta. Vanhan kirkon ovi on jykevä ja melko matala. Kuka vain on kulkenut ovesta, on joutunut kumartamaan. Matala ovi on kuin muistutuksena nöyryydestä, millä on tavattu astua sisään Jumalan taloon.

Ylistaron vanhan kirkon oveen verrattuna nykyisen kirkon pääovista on juhlallista käydä sisään. Ovet ovat korkeat ja jumalanpalveluksiin kutsuna leveästi auki. Kirkon avoimet ovet myötäilevät adventtisunnuntain psalmin sanoja:
Kohotkaa korkeiksi, portit,
avartukaa, ikiaikaiset ovet!
Kirkkauden kuningas tulee. (Ps. 24:7)

Psalmissa kehotetaan avaamaan ovia ja portteja kuninkaalle. Sanat viittaavat Jerusalemin kaupunkia ympäröivien muurien ovien aukaisemiseen. Ovien avaaminen on riemullinen tapahtuma, sillä kuningas saapuu kaupunkiin. 
 

Raamatun kielikuvissa aurinko viittaa Jumalan armon aurinkoon ja Jumalan ikuiseen kirkkauteen. Jo kirkon ovella saa olla Jumalan armon auringon paisteessa.

Ylistaron kirkon pääovella saa vihjeen, kuka on kirkkauden kuningas. Siksi siinä kohtaa on hyvä unohtaa pään painaminen nöyränä alas. Sen sijaan katse on syytä kohottaa ylöspäin. Se on suunta, josta kautta aikojen on haettu ja saatu apu huoliin sekä ilo ja siunaus elämään. Siitä konkreettisena muistutuksena on kirkon oven yläpuolella oleva ruusuikkuna. Se tuo valoa kirkkoon, mutta samalla ruusuikkuna on vertauskuva auringosta. Raamatun kielikuvissa aurinko viittaa Jumalan armon aurinkoon ja Jumalan ikuiseen kirkkauteen. Jo kirkon ovella saa olla Jumalan armon auringon paisteessa.

 

Tärkeimmät ovet, jotka voimme avata, ovat sydäntemme ovet.

Symbolisena kuvana ruusuikkuna paljastaa, kuka on psalmin lupaama kirkkauden kuningas ja millaista kirkkauden kuningasta me odotamme adventinaikana. Hän on Kristus, joka tuo armon ja taivaallisen kirkkauden arkemme keskelle. Tällaiselle kuninkaalle adventin psalmi kehottaa avaavaan ikiaikaiset ja kaikki mahdolliset ovet. Tärkeimmät ovet, jotka voimme avata, ovat sydäntemme ovet. Sitä pyydämme adventtivirren sanoin:

Suurelle vieraallenne
nyt tietä raivatkaa
ja portit sydäntenne
hänelle aukaiskaa. (VK 7:2)

 

Arja Peltoketo, vs. johtava kappalainen, Ylistaron kappeliseurakunta.
Arja Peltoketo, vs. johtava kappalainen, Ylistaron kappeliseurakunta.