Yhteisvastuukeräys

Vuoden 2019 Yhteisvastuukeräys tukee lasten ja nuorten koulutusta. Keräys käynnistyy sunnuntaina 3.2.2019 ja sen esimiehenä toimii Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura.

Köyhien lasten määrä Suomessa on kasvussa. Tuoreimpien, vuoden 2016 tulonjakotilastojen mukaan 10,2 prosenttia lapsista kuului pienituloiseen kotitalouteen. Tämä tarkoittaa 110 000 lasta. Samalla vähävaraisten lapsiperheiden asema on heikentynyt esimerkiksi sosiaalietuuksien leikkausten ja jäädytysten vuoksi.

Monien nuorten kohdalla unelmien ammatti on vaarassa jäädä haaveeksi, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia, kuten tietokonetta, oppikirjoja tai ammatillisissa opinnoissa tarvittavia välineitä.

Maailman pahimmilla katastrofialueilla monet lapset ja nuoret ovat menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen, kun he ovat joutuneet pakenemaan luonnonkatastrofeja ja konflikteja. Tulevaisuus näyttää toivottomalta ja oma merkitys maailmassa on usvan peitossa, kun koulunkäynti keskeytyy.

Koulutus on tärkeää yhteiskunnalliselle kehitykselle ja eriarvoisuuden vähentämiselle. Etenkin hauraissa maissa ja katastrofitilanteissa koulutus luo uskoa tulevaisuuteen ja tuo vakautta arkeen.

Suomessa vuoden 2019 yhteisvastuuvaroin tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua esimerkiksi avustamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa.

Maailman katastrofialueilla keräyksen tuotolla tuetaan laadukasta koulutusta lapsille ja nuorille. Turvalliset koulurakennukset ja koulutetut opettajat auttavat lapsia toipumaan traumaattisista kokemuksista, sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja oppimaan tulevaisuuden kannalta elintärkeitä taitoja.

Avun vievät perille Kirkon Ulkomaanapu (60 % keräystuotosta), Kirkon diakoniarahasto ja paikallisseurakuntien diakoniatyö (molemmat 20 % keräystuotosta).


Kaikki vuoden 2019 YV-tapahtumat löydät tapahtumakalenteristamme >>

Seinäjoen keräystulos on ollut myös vuosi toisensa jälkeen maan paras. Lue lisää >>


Yhteisvastuukeräyksen innoittama Lennokkipoika-laulu

Jokainen meistä on joskus ollut se pieni tyttö tai poika unelmineen. Osa näistä unelmistamme on ehkäpä toteutunutkin. Tärkeintä on kuitenkin se, että olemme unelmoineet ja toivoneet. Näistä lähtökohdista käsin syntyi laulu ”Lennokkipoika” vuoden 2019 Yhteisvastuukeräyksen innoittamana.

Voit kuunnella lauluni alla olen soittimen kautta (klikkaa keltaista nappia).

Otto Savolainen
Diakoniajohtaja
Seinäjoen alueseurakunta

Listen to "Lennokkipoika, Otto Savolainen" on Spreaker.

San. & Säv. Otto Savolainen
Sov. Otto Savolainen, Sami Silen, Teemu Vuorela, Petri Välimäki

Muusikot

Basso: Petri Välimäki
Kitarat & kosketinsoittimet: Sami Silen
Laulu: Otto Savolainen
Rummut: Teemu Vuorela

Seinäjoelta jälleen eniten Yhteisvastuulle

20.11.2018

Seinäjoen seurakunnassa kerättiin jälleen tänä vuonna Yhteisvastuulle eniten euroja koko maassa.

Seinäjoen seurakunnassa kerättiin 2018 Yhteisvastuukeräyksessä yhteensä 76 375,95 €. Myös seurakunnan jäsentä kohden kerätyn määrän 1,48 € perusteella Seinäjoki oli keräystuloksessa suurten, yli 20 000 jäsenen seurakuntien ykkönen. Seinäjoen seurakunnan diakoniajohtaja Otto Savolainen sanoo, että Seinäjoen korkean keräystuloksen taustalla on aina ollut täällä hyvin hoidettu ovelta ovelle -listakeräys.

– Sen tuotto oli tänä keväänä muutamaa euroa vaille 39 000 €. Myyjäiset ja tapahtumat tuottivat yli 11 800 € ja lipaskeräys yli 8 600 €. Seinäjoella keräykseen osallistui satoja vapaaehtoisia joko lista- tai lipaskerääjinä, kolehdinkantajina tai myyjäisten ja tapahtumien työntekijöinä.

Toiseksi eniten Yhteisvastuulle lahjoitettiin Jyväskylässä, 53 083,84 €. Hiippakuntatasolla eniten keräykseen lahjoitettiin Oulun hiippakunnassa (445 723,63 €) ja toiseksi eniten Lapuan hiippakunnassa (434 532,10 €.)

Ensi vuonna tuetaan lasten ja nuorten koulutusta

Suomalaiset lahjoittivat Yhteisvastuukeräykselle tänä vuonna yhteensä 3 138 702,14 euroa. Keräystilitys on luovutettu keräyksen suojelijalle, tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Tuotto jaetaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofiavun (60 %), Kirkon diakoniarahaston (20 %) sekä paikallisseurakuntien (20 %) kesken. Varoilla torjutaan nälkää ja köyhyyttä Suomessa ja maailman konfliktialueilla.

– Suomi on hyvien ihmisten maa. Suomalaiset haluavat tukea avun tarpeessa olevia lähimmäisiä, niin lähellä kuin kaukana. Kenenkään päivittäinen arjesta selviytyminen ei kuitenkaan saisi olla toisten armeliaisuuden varassa. Tarvitaan myös vahvoja yhteiskunnallisia toimia. Nälkää ei tule nähdä, mutta nälkä tulee nähdä, Yhteisvastuukeräyksen johtaja Tapio Pajunen sanoo.