Hautajaiset

Hyvät omaiset, surun keskellä joudutte huolehtimaan monista käytännön asioista, jotka liittyvät hautajaisten järjestämiseen. Tämän sivun tieto on tarkoitettu auttamaan tärkeimpien asioiden muistamisessa.

Lääkärin allekirjoittama ”Lupa hautaamiseen” -lomake lähetetään sairaalasta seurakuntaan. Jos lomake on annettu omaisille, tulee se toimittaa mahdollisimman pian seurakuntaan. Vainajan hautaamisen tulisi tapahtua kuukauden sisällä kuolemasta.

Seurakunnan palvelutoimistossa sovitaan hautauksen yksityiskohdista. Yhteystiedot löydät osoitteesta seinajoenseurakunta.fi/info ja asiointi 

Palvelutoimistosta saatte muistilistan koskien siunaustilaisuutta ja hautausta. Siunauksen toimittava pappi ottaa yhteyttä omaisiin. Tapaamisessa keskustellaan vainajan elämästä ja sovitaan hautajaispäivän yksityiskohdista, mm. virsistä ja muusta ohjelmasta. Erityisistä musiikkitoiveista on hyvä keskustella suoraan kanttorin kanssa. Lisätietoa alueellisista tavoista ja yksityiskohdista voitte kysyä siunauksen suorittavalta papilta. 

Hautaustoimiston kanssa omaiset sopivat arkun hankinnasta ja vainajan siirrosta hautausmaan kylmäsäilytystilaan ja sanomakellojen soitosta.

Palvelutoimistossa

  • Sovitaan siunaustoimituksen aika ja paikka sekä siunauksen toimittava pappi ja kanttori ja heidän osallistumisensa muistotilaisuuteen. Kirkon tai kappelin käytöstä ei peritä erillistä vuokraa Seinäjoen seurakunnan jäsenen hautajaisissa.
  • Selvitetään hautapaikka ja hautausmuoto. Uuden hautapaikan osalta tai tarvittaessa sovitaan hautapaikan näyttö erikseen hautausmaatoimistossa.
  • Palvelutoimistossa voidaan sopia myös arkkualban käytöstä.
  • Sovitaan hautauksen käytännön järjestelyistä. 
  • Varataan tila muistotilaisuudelle. Jos se järjestetään seurakunnan tiloissa. Tarjoiluista tulisi sopia viimeistään 10 päivää ennen muistotilaisuutta. Seurakunnan tilasta ei peritä vuokraa seurakunnan jäseniltä. Tarjoilut laskutetaan valitun valikoiman mukaan. 

Siunaustoimituksen kulku on löytyy virsikirjan liiteosassa ”Hautaan siunaaminen”.

Arkkuhautauksessa 

Arkku kannetaan ulos kirkosta tai kappelista surumusiikin soidessa. Kirkon tai kappelin ulkopuolella arkku nostetaan saattovaunuun (Peräseinäjoella hautaustoimiston autoon). Hautauksen ohjaaja tai vahtimestari ja pappi johdattavat saaton haudalle. Hautauksen ohjaaja tai vahtimestari opastaa arkun hautaan laskemisessa. Arkun laskun jälkeen hauta peitetään kannella, jonka päälle lasketaan kukat. Silloin, kun muistosanat on lausuttu jo kirkossa, voi useampiakin kukkalaitteita laskea haudalle yhtaikaa. Hautaan lasku päättyy virteen. 

Mikäli hautaus on perjantaina iltapäivällä tai lauantaina, seurakunnan työntekijät peittävät haudan ensimmäisenä arkipäivänä. Palovaaran vuoksi haudan kukkakehikon päälle kukkien joukkoon ei saa sytyttää kynttilöitä. 

Tuhkahautauksessa 

Sopimuksen mukaan arkku kannetaan hautaustoimiston autoon tai se jää kirkkoon/kappeliin siunaustilaisuuden päätyttyä. Jos arkku jää kirkkoon/kappeliin, omaiset sopivat hautaustoimiston kanssa arkun siirrosta. Törnävän siunauskappelissa arkku jää aina kappeliin, ja seurakunnan työntekijät huolehtivat sen siirrosta. Siunauksen jälkeen omaiset vievät kukat hautapaikalle tai uurna-/muistolehdon muistomerkin äärelle. Jos hautapaikka on muualla kuin uurnalehdossa, väliaikainen muistomerkki on valmiina hautapaikalla. 

Uurnan luovutus 

Palvelutoimistossa sovitaan uurnahautapaikkaa varattaessa uurnan luovutuspäivä, joka on yleensä siunaustilaisuuden jälkeisellä viikolla. Pyydettäessä seurakunnan työntekijä voi tulla mukaan uurnan luovutukseen siunauskappeliin. Omaiset laskevat uurnan hautaan. 
Uurnalehtoon hautaamisesta huolehtivat seurakunnan työntekijät. Uurnalehtoon haudattaessa voidaan käyttää seurakunnan uurnaa. Myös tuhkan sirottelu on mahdollista Törnävän uurnalehtoon.

Muistotilaisuus 

Omaiset järjestävät muistotilaisuuden haluamassaan paikassa. Pappi ja kanttori ovat mukana muistotilaisuudessa, jos omaiset niin toivovat. Tilaisuus sisältää yleensä virsiä ja papin puheenvuoron. Omaiset ja ystävät voivat muistella vainajaa. Ohjelmassa voi olla myös musiikkia, ja siellä voidaan lukea saapuneet adressit. Pappi ja kanttori auttavat ohjelman laatimisessa. Muistotilaisuus aloitetaan yleensä tarjoilulla. 

Vainajan muistaminen esirukouksessa 

Omaisten luvalla siunauspäivää seuraavan sunnuntain messussa tai jumalanpalveluksessa edesmennyttä seurakunnan jäsentä ja hänen omaisiaan voidaan muistaa esirukouksessa. Kuolleeksi kiittämisen ajankohta voidaan myös sopia toiselle sunnuntaille. Omaisten luvalla vainajan nimi julkaistaan paikallislehtien ja Lakeuden Risti -lehden perheuutisissa.

Pyhäinpäivänä järjestetään muistohetki edellisen vuoden pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden muistolle. Omaisten luvalla kirkossa luetaan ko. alueen hautausmaalle haudattujen seurakunnan jäsenten nimet ja sytytetään muistokynttilät. 

Kustannukset hautauksesta 

Hautauksen kustannukset seurakunnasta arkkuhautauksessa ovat haudan kaivu, peitto ja kunnostus, hautamuistomerkin siirto ja asennus hautauksen yhteydessä sekä hautapaikkamaksu, mikäli sukuhautaa ei ole. Tuhkahautauksen kustannukset vaihtelevat sen mukaan, haudataanko uurna uurnalehtoon, tuhkahautapaikkaan vai sukuhautaan. Lisäksi laskutetaan tuhkausmaksu. 

Mikäli vainajalla on rintamatunnus, silloin hautapaikka, haudan kaivu, peitto ja kunnostus sekä tuhkaus ovat maksuttomia. 
Tarkempia kustannuksia voi tiedustella hautaus- ja puistotoimen palvelusihteeriltä, p. 06 418 4227 tai puistopäälliköltä, puh. 06 418 4267.

Hautajaisten jälkeen 

Diakoniatyöntekijää tai pappia voi pyytää kotikäynnille. Seurakunta järjestää säännöllisesti sururyhmiä omaisensa menettäneille. Niistä tiedotetaan lehti-ilmoituksissa ja seurakunnan internet-sivuilla. 

  • Pappi päivystää ma klo 9–14 ja ti–pe klo 9–12 p.  044 751 0429.
  • Hautausmaa- ja puistotoimisto p. 06 418 4267 
  • Päivystävä vahtimestari p. 06 418 4260
  • Krematorio ulkoseurakuntiin menevien uurnien noutamisesta sopiminen p. 044 760 0762
Seinäjoen alueseurakunta Seinäjoen seurakunta
Ala-Kuljun katu 1A
60100  Seinäjoki

Avoinna ma-to kello 9–15 ja pe kello 9–12.
Suljettu: 8.5.2024.

Nurmon kappeliseurakunta Seinäjoen seurakunta
Nurmontie 3
60550  Nurmo

Avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 9-11 ja 12-15. Suljettu lounasaikaan kello 11–12.
Suljettu: 8.5., 3.-7.6. ja 1.-5.7.

Peräseinäjoen kappeliseurakunta Seinäjoen seurakunta
Kirkkotie 2
61100  Peräseinäjoki

Avoinna maanantaisin ja torstaisin kello 9-11 ja 12-15. Suljettu lounasaikaan kello 11–12.
Suljettu: 8.5., 24.-28.6. ja 29.7.-2.8.

Seinäjoen seurakunta Ylistaron kappeliseurakunta
Markinsalontie 2 b
61400  Ylistaro

Avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 9-11 ja 12-15.
Suljettu lounasaikaan kello 11–12.
Suljettu: 8.5., 3.-7.6. ja 1.-5.7.

Seinäjoen alueseurakunta

Päivystys arkisin maanantaista perjantaihin kello 9–12.