Hautajaiset

Surun keskellä tärkeää on ystävien ja läheisten tuki. Seurakunnan työntekijät ovat apuna ja tukena hautajaisten suunnittelussa ja käytännön järjestelyissä. Meiltä saat myös keskusteluapua surun keskellä. Hautajaisia koskevissa asioissa sinua palvelevat palvelutoimistomme.

Ennen hautajaisia

Läheisen kuoltua voidaan pitää saattohartaus, eli rukoushetki, jolloin omaiset voivat nähdä vainajan.

Ennen hautaansiunaamista ja tuhkausta haetaan hautauslupa. Kuoleman jälkeen lääkäri kirjoittaa kuolintodistuksen, ilmoittaa kuolemasta ja antaa hautausluvan hautauksesta huolehtivalle omaiselle. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä sopia hautausjärjestelyistä ottamalla yhteyttä seurakuntaan, jonka hautausmaalle vainaja haudataan. 

Jokaisella ihmisellä on oikeus on hautaan siunaamiseen. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Hautaus ja hautapaikka 

Jokaisella on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle. Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien hautausmaat toimivat yleisinä hautausmaina, joilta myös kirkkoon kuulumaton vainaja on oikeutettu saamaan hautasijan. Lue lisää hautauksesta ja hautapaikoista osoitteessa evl.fi.

Hautaan siunaaminen ja muistotilaisuus

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä palvelutoimistoomme. Hautaan siunaaminen eli siunaustilaisuus voidaan toimittaa kirkossa, siunauskappelissa, sairaalan kappelissa tai haudalla. Tilaisuus kestää usein noin puoli tuntia. Siunaavan papin kanssa tavataan ja sovitaan tarkemmin siunaustilaisuuden kulusta ja käytännön asioista. Keskustelussa voi kertoa papille asioita, jotka siunauspuheessa ja -tilaisuudessa toivotaan otettavan huomioon. Lue lisää hautaan siunaamisesta osoitteessa evl.fi.

Muistotilaisuus pidetään hautaan siunaamisen jälkeen. Kutsu voidaan esittää etukäteen sanomalehden kuolinilmoituksen yhteydessä tai siitä voidaan ilmoittaa henkilökohtaisesti. Yleensä joku omaisista esittää haudalla kutsun muistotilaisuuteen. Seurakuntien tilat sopivat yleensä hyvin muistotilaisuuksien järjestämiseen. Muistotilaisuuden voi myös järjestää ravintolassa tai vainajan tai omaisen kodissa. Lue lisää muistotilaisuuden käytännöistä osoitteessa evl.fi.

Omaisen tunteet ja surutyö

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Kristinuskon sanoman kautta meillä on toivo jälleennäkemisestä. Seurakuntamme työntekijät ovat tukenasi. Voit ottaa yhteyttä palvelutoimistoihimme tai päivystävään pappiin. Surun kestoa, syvyyttä ja sen vaatimaa aikaa ei voida ennakoida. Usein surun läpikäymiseen tarvitaan paljon tilaa ja aikaa sekä toisia ihmisiä. Ole surussasi itsellesi armollinen. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen. 

Tilavaraukset 

Seinäjoen seurakunnan jäsenet voivat varata kirkkosaleja ja muita juhlatiloja ilman tilavuokraa kaste-, rippi- ja hääjuhliin, sekä hautaan siunaamisen muistotilaisuuteen soittamalla Seinäjoen seurakunnan palvelutoimistoihin. Tilojen maksuton käyttö perhejuhliin edellyttää pitopalvelun tilaamista Seinäjoen seurakunnan keittiöpalveluilta. Soukkajoella Ruusulassa pitopalvelun hoitaa Alitar OyLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja perii tilan vuokran.  Lue lisää Seinäjoen seurakunnan tilojen vuokrauksesta osoitteesta seinajoenseurakunta.fi/kirkot ja tilat

Seinäjoen seurakunta

Päivystys maanantaisin kello 9–14 ja tiistaista perjantaihin kello 9–12. Lankapuhelinnumero (06) 418 4220.

Seinäjoen alueseurakunta Seinäjoen seurakunta
Ala-Kuljun katu 1A
60100  Seinäjoki

Avoinna ma-to kello 9–15 ja pe kello 9–12. Korona-aikana seurakunnan palvelutoimistot palvelevat ensisijaisesti puhelimitse. Paikan päällä asioidessa palvelutoimistoissa maksimissaan kaksi (2) henkilöä kerrallaan.

Nurmon kappeliseurakunta Seinäjoen seurakunta
Nurmontie 3
60550  Nurmo

Seurakunnan palvelutoimistot palvelevat ensisijaisesti puhelimitse. Paikan päällä asioidessa palvelutoimistoissa maksimissaan kaksi (2) henkilöä kerrallaan. Avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 9–15.

Peräseinäjoen kappeliseurakunta Seinäjoen seurakunta
Kirkkotie 2
61100  Peräseinäjoki

Avoinna maanantaisin ja torstaisin kello 9–15. Korona-aikana seurakunnan palvelutoimistot palvelevat ensisijaisesti puhelimitse. Paikan päällä asioidessa palvelutoimistoissa maksimissaan kaksi (2) henkilöä kerrallaan.

Seinäjoen seurakunta Ylistaron kappeliseurakunta
Markinsalontie 2 b
61400  Ylistaro

Avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 9–15. Korona-aikana seurakunnan palvelutoimistot palvelevat ensisijaisesti puhelimitse. Paikan päällä asioidessa palvelutoimistoissa maksimissaan kaksi (2) henkilöä kerrallaan.