Ristiäiset

Kaste on Jumalan lahja ja kristittynä olemisen perusta, joka kantaa läpi koko elämän. Ristiäisissä lapsi kastetaan Seinäjoen seurakunnan ja Kirkon jäseneksi. Kastepaikkana voi olla koti, kirkko tai jokin muu seurakunnan tila.

Kastejuhlan suunnittelu

 • Seurakunnalta voi myös lainata kastemekon, jos sellaista ei ole.
 • On hyvä, että vanhemmat ja kasteen toimittava pappi tapaavat ennen kastepäivää. Kastava pappi ottaa ennalta kastekotiin yhteyttä ja sopii tapaamisesta vanhempien kanssa. Tällöin sovitaan  kastejuhlan käytännön kulku ja täytetään lasta koskeva rekisteröimislomake.
 • Kastepäivä on tavallisimmin lauantai tai sunnuntai, mutta kaikki muutkin päivät käyvät. Kotiseurakunta lahjoittaa lapselle kastekynttilän ja kastetodistuksen sekä kummeille annettavat kummitodistukset. Kastettavat ja heidän perheensä saavat myös kastelahjan.
 • Kastejuhlan jälkeen kastettua ja hänen perhettään, sekä kummeja ja isovanhempia kutsutaan jumalanpalvelukseen, jolloin luetaan kastettujen nimet ja rukoillaan kastettujen puolesta. Seinäjoen seurakunnan kirkoissa on kastepuut, joiden lehdet asetetaan puuhun kastettujen nimiä luettaessa. Lasten puolesta rukoillaan ja jokaisessa lehdessä lukee kastetun lapsen nimi.

Kastevaraukset Seinäjoen seurakunnassa

Varaa kastepaikka ja pappi ottamalla yhteyttä Seinäjoen seurakunnan palvelutoimistoihin.

Seinäjoen seurakunnan jäsenenä juhlatilasta ei tarvitse maksaa vuokraa silloin, kun tarjoilu tilataan kastejuhlaan Seinäjoen seurakunnan keittiöpalveluilta. Lue lisää Seinäjoen seurakunnan tilojen vuokrauksesta osoitteesta seinajoenseurakunta.fi/kirkot ja tilat.

Seinäjoen seurakunnan jäsenet voivat varata kirkkosaleja ja muita juhlatiloja ilman tilavuokraa kaste-, rippi- ja hääjuhliin, sekä hautaan siunaamisen muistotilaisuuteen soittamalla Seinäjoen seurakunnan palvelutoimistoihin. Tilojen maksuton käyttö perhejuhliin edellyttää pitopalvelun tilaamista Seinäjoen seurakunnan keittiöpalveluilta. Soukkajoella Ruusulassa pitopalvelun hoitaa Alitar OyLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja perii tilan vuokrasta.  Lue lisää Seinäjoen seurakunnan tilojen vuokrauksesta osoitteesta seinajoenseurakunta.fi/kirkot ja tilat

  YouTube-video
  Seinäjoen alueseurakunta Seinäjoen seurakunta
  Ala-Kuljun katu 1A
  60100  Seinäjoki

  Avoinna arkipäivisin kello 9–15.

  Nurmon kappeliseurakunta Seinäjoen seurakunta
  Nurmontie 3
  60550  Nurmo

  Avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 9–15.

  Peräseinäjoen kappeliseurakunta Seinäjoen seurakunta
  Kirkkotie 2
  61100  Peräseinäjoki

  Avoinna maanantaisin ja tiistaisin kello 9–15. Muutos aukioloaikaan 27.9. alkaen: Avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 9-15.

  Ylistaron kappeliseurakunta Seinäjoen seurakunta
  Markinsalontie 2 b
  61400  Ylistaro

  Avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 9–15.