Uutislistaukseen

Lakeuden Valo saa ensi-iltansa

Sanoittaja Anna-Mari Kaskinen ja säveltäjä Lasse Heikkilä loivat Lakeuden Ristin 60-vuotisjuhlan kunniaksi gospeloratorion, jossa urut yhdistyvät täysin uudella tavalla gospelmusiikkiin.

Kanttori-Maria-Väinölä_©_jenna_koivisto_Ilkka.jpg

”Kautta aikojen kirkko on ollut mesenaatti säveltäjille ja runoilijoille”, sanoo urkuja Lakeuden valossa soittava kanttori Maria Väinölä, jonka aloitteesta teos syntyi. 

Lakeuden Ristin 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2020 valmistunut gospeloratorio Lakeuden valo saa vihdoin ensi-iltansa, joka koronapandemian vuoksi siirtyi peräti kolmesti. Seinäjoen seurakunta tilasi teoksen kanttori Maria Väinölän aloitteesta ja ideasta. 

– Toivoimme, että teos puhuisi nykyihmisen tavoin ja käyttäisi gospelin sävelkieltä ja että Lakeuden Ristin uruilla olisi siinä merkittävä rooli. 

Urkuja ei ole yleisesti käytetty gospelmusiikin yhteydessä ja juuri tästä Väinölä sai idean yhdistää kaksi eri asiaa, jotka näennäisesti ovat kaukana toisistaan. 

– Molemmilla on kuitenkin sama tarkoitus: kertoa uskosta ja Jumalan ja ihmisen suhteesta. 

Teosta säveltämään ja sanoittamaan kutsuttiin alan huipputekijät runoilija Anna-Mari Kaskinen ja säveltäjä Lasse Heikkilä. Kaskinen on tunnettu lukuisista laulu- ja virsisanoituksistaan sekä runokirjoistaan. Heikkilän tunnetuimpia teoksia ovat muun muassa Suomalainen messu ja Missa Concordiae.  

Kärsimyksen jälkeen koittaa valo 

Lakeuden valo -gospeloratorion tarina alkaa siitä mihin useimmat pääsiäisnäytelmät päättyvät eli Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeisestä ajasta. Ensiesitys oli tarkoitus pitää huhtikuun 2020 lopussa. 

– Tekstiä kirjoittaessa ei voinut edes kuvitella, millaiset ajat olivat edessä. Toivoisin teoksen antavan myös jatkossa ihmisille toivon näkökulman ja kertovan sen, että kärsimyksen jälkeen koittaa valo, Anna-Mari Kaskinen sanoo. 

Säveltäjä Lasse Heikkilän työ lähti liikkeelle siitä, että hän kävi useamman kerran paikan päällä tutustumassa Lakeuden Ristiin sekä urkuihin. 

– Rutiineista ei ollut apua, piti lähteä puhtaalta pöydältä. Suurin osa musiikin teemoista on syntynyt paikan päällä Lakeuden Ristissä ja myös se tekee teoksesta erityislaatuisen. 

Elämys, joka jää mieleen 

Lakeuden valo -gospeloratorion toteuttavat Sanna Ågrenin ja Suvi Tammisen johtama yli 70 laulajan gospelkuoro solisteineen, kapellimestari Gabor Angyalin johtama jousiorkesteri, bändi ja draamaryhmä.  

– Kautta aikojen kirkko on ollut mesenaatti säveltäjille ja runoilijoille ja mielestäni se on edelleen näin. Olen sitä mieltä, että kirkon täytyy tilata uutta kirkkomusiikkia, pohtii urkuja teoksessa soittava Maria Väinölä. 

Tarinaa kuljettavat musiikin rinnalla eteenpäin Lakeuden Ristin alttarilla nähtävät draamaosuudet. Draaman ohjauksesta vastannut kappalainen Merja Lampila toivoo kokonaisuuden tekevän vaikutuksen yleisöön. 

– Lakeuden Ristin vaaleaan miljööseen luodaan näyttävä lavastus valoin ja kuvin. Uskon, että elämys jää katsojien mieleen. 

 

Gospeloratorio Lakeuden Valo

  • Lakeuden Ristissä 
  • Perjantaina 11.11. klo 20 kenraaliharjoitus (avoin yleisölle) 
  • Lauantaina 12.11. klo 18 ensi-ilta. Vapaa pääsy | Kolehti KUA:n kautta Ukrainaan 

Lisätiedot: seinajoenseurakunta.fi/tapahtumat 

10.11.2022 09.02