Uutislistaukseen

Osallistuvan budjetoinnin avulla vaikuttamaan

Ehdotuksia kymppitonnin kohdentamisesta otetaan vastaan Seinäjoen seurakunnassa.

Ihmisiä pyöräilemässä metsässä.

Osallistuvaan budjetointiin ehdotuksensa jättäneiden kesken arvotaan miniloma Honkiniemen luontoleirikeskuksessa. 

Seinäjoen seurakunta on varannut ensimmäistä kertaa 10 000 euron määrärahan osallistuvan budjetoinnin hankkeisiin vuodelle 2024. 

‒ Kunnissa tällainen mahdollisuus on ollut jo aikaisemmin käytössä, mutta seurakunnista vasta muutamalla, kertoo Seinäjoen seurakunnan hallintojohtaja Paula Perälampi

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa kaupunkilaiset voivat vaikuttaa määrärahan kohteen valintaan. 

‒ Tämänhetkistä strategiaa laatiessamme ehdotin mahdollisuuden käyttöönottoa myös Seinäjoen seurakuntaan, Perälampi kertoo. 

Näin kehottaa myös uusi kirkkolainsäädäntö, joka velvoittaa seurakuntia ottamaan seurakuntalaiset entistä enemmän mukaan päätöksentekoon. 

Osallistuvaa budjetointia suunniteltaessa kokemuksia kuultiin Tampereen seurakunnalta. 

‒ Toimintatapa on ollut heillä muutamia vuosia käytössä ja käytäntöjä on muutettu yrityksen ja erehdyksen kautta, kertoo Perälampi. 

Jätä ehdotuksesi ja vaikuta 

Seinäjoen seurakunnan osallistuvaan budjetointiin voi vaikuttaa jättämällä ehdotuksensa määrärahan käyttökohteesta. Ehdottaa voi esimerkiksi uutta toimintaa tai tapahtumaa, tai osoittaa vaikka kehittämistä vaativa asia. Erityisesti ehdotukset hankkeista, joiden toteutukseen seurakuntalaiset voivat osallistua, ovat toivottuja. 

‒ Mielenkiinnolla odotamme, millaisia ehdotuksia saamme, iloitsee Perälampi. 

Oman ehdotuksensa voi jättää vastaamalla sähköiseen kyselyyn 14.5. mennessä Seinäjoen seurakunnan verkkosivuilla tai seurakunnan palvelutoimistoista saatavalla lomakkeella. Ehdotuksensa jättäneiden kesken arvotaan miniloma Honkiniemen leirikeskuksessa. 

Tulleet ehdotukset käsitellään toukokuun aikana ja toteutukseen valitut hankkeet julkistetaan kesäkuussa. Määräraha käytetään tämän vuoden aikana. 

Osallistuva budjetointi Seinäjoen seurakunnassa 

Ehdota mihin 10 000 € tulisi käyttää Seinäjoen seurakunnassa vuoden 2024 aikana. 

Jätä ehdotuksesi 14.5. mennessä vastaamalla sähköiseen kyselyyn tämän linkin kautta.  

Ehdotuksensa jättäneiden kesken arvotaan miniloma Honkiniemen leirikeskuksessa.  Ehdotukset käsitellään toukokuussa ja toteutettavat hankkeet julkistetaan kesäkuussa. 

Lisätiedot: seinajoenseurakunta.fi/osallistuvabudjetointi 

Kuvaaja: Matti Hautalahti 

 

Paula Perälampi
Paula Perälampi
Hallintojohtaja
Ala-Kuljun katu 1A
60100 Seinäjoki

17.4.2024 11.07