Uutislistaukseen

Seurakuntavaalit järjestetään 20.11.2022

Seurakuntiin valitaan uudet luottamushenkilöt ensi syksyn vaaleissa kaudelle 2023–2026. Vaalipäivä on 20.11.2022. Ennakkoäänestys järjestetään 8.−12.11.2022. 

Seurakuntavaalit ovat paikallisvaalit. Seurakuntalaisille tämä tuo erinomaisen mahdollisuuden vaikuttaa kirkon työhön omassa lähiympäristössä. Vaaleissa valitaan paikallisen seurakunnan kirkkovaltuuston jäsenet ja seurakuntayhtymään kuuluvissa seurakunnissa oman seurakuntaneuvoston jäsenet sekä yhtymätasoisen kirkkovaltuuston jäsenet.  

Seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot päättävät paikallisesti seurakunnan toimintaan, henkilöstöön ja talouteen liittyvistä asioista.

Seurakuntien luottamushenkilöt vaikuttavat osaltaan laajemminkin siihen, millainen on kirkon tulevaisuus. Paikalliset luottamushenkilöt valitsevat aikanaan maallikkoedustajat kirkolliskokoukseen, joka on koko kirkon korkein päättävä elin. 

Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, jossa jo 16-vuotiaat saavat äänestää. Ehdokkaaksi voi asettua 18 vuotta täyttänyt konfirmoitu kirkon jäsen. 

Marraskuussa valitaan 367 seurakuntaan yhteensä noin 8000 uutta luottamushenkilöä.

Valitsijayhdistysten perustaminen ja ehdokasasettelu käynnistynyt 

Ehdokasasettelu syksyn seurakuntavaaleihin on käynnistynyt, ja se päättyy 15.9.2022. 

Ehdolle asetutaan valitsijayhdistyksen kautta. Valitsijayhdistysten perustamisasiakirjat on jätettävä hyväksyttäviksi 15.9.2022. 

Valitsijayhdistysten taustat voivat olla hyvin erilaisia. Yhdistyksen taustalla voi olla esimerkiksi puolue tai herätysliike, mutta valitsijayhdistyksen voi perustaa myös esimerkiksi kaupunginosan tai jonkin yhdistävän paikallisen teeman äärelle.  Ehdokkaita voi yhdistää ajatus vaikkapa nuorten aseman vahvistamisesta, ympäristötyön tai jumalanpalveluselämän kehittämisestä tai tasa-arvon edistämisestä kirkossa.

”Ehdokkaiksi tarvitaan niin seurakuntakonkareita kuin uusiakin kasvoja. On seurakunnan toiminnan kehittämisen kannalta hyvä tilanne, jos ehdokkaina ja siten päättäjinä on eri-ikäisiä, erilaisista taustoista tulevia ihmisiä”, toteaa viestintäjohtaja Eeva-Kaisa Heikura. 

“Jos oman seurakunnan tai kirkon toiminta ja tulevaisuus tuntuu tärkeältä, nyt on hyvä hetki miettiä, voisiko ryhtyä ehdokkaaksi”, Heikura sanoo. 

Vaalisivut on avattu

Seurakuntavaalit.fi-sivustolle on koottu tietoa ehdokasasettelusta ja valitsijayhdistyksistä. 

Seurakuntavaalit.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä-sivun aineistoa täydennetään vaiheittain. Ensimmäinen vaihe koskee ehdokasrekrytointia ja toinen äänestämistä. Myös vaalien tulostiedot tulevat sivuille vaalien jälkeen.

Englanninkielistä tietoa seurakuntavaaleista tuotetaan kirkon verkkosivuille evl.fi/englishLinkki avautuu uudessa välilehdessä, viittomakielistä sisältöä sivustolle viittomakieli.evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja selkokielistä tietoa selko.evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä-sivustolle. Vaalitietoa löytyy myös saamenkielisiltä sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätiedot:
seurakuntavaalit.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

17.3.2022 12.57