Uutislistaukseen

Syntisten pöytä kutsuu kaikkia

Ylistarossa kokoonnutaan syyskuusta alkaen yhteiseen ruoka- ja ehtoollispöytään. 

kuvaaja_Sarah_Senf-4222.jpg

Ylistaron kappeliseurakunta kutsuu kaikkia mukaan Syntisten pöytään.

Ylistaron kappeliseurakunnassa alkavat 11. syyskuuta uudet Syntisten pöytä -nimellä kulkevat iltapäivätilaisuudet, ensin ruokaillaan yhdessä seurakuntakeskuksessa ja sen jälkeen siirrytään kirkkoon messuun. 

– Syntisten pöytä saattaa tuoda joillekin mieleen Erika Vikmanin samannimisen poppikappaleen, mutta tätä tilaisuutta rakentaessa olemme olleet katekismuksen oleellisimpien opetusten äärellä: Kristus kutsuu pöytäänsä erityisesti heitä, jotka tuntevat itsensä syntisiksi, avaa vt. johtava kappalainen Jarmo Happonen

Happonen sanoo kappaleen ensi kertaa kuullessaan ihmetelleensä, miten tavallisella kaupallisella radiokanavalla soitetaan gospelia. 

– Itse asettelisin jossakin kohden sanani toisin, mutta tällaisenaankin kappaleen lyriikassa on paljon hyvää. Seurakunta ja messu ei ole täydellisiä ihmisiä varten, vaan meitä kaikkia varten.   

Jeesuksen seuraajat ovat kirkon syntyhetkistä alkaen kokoontuneet yhteiseen pöytään jakamaan sekä aterian että uskon ja nauttimaan yhdessä ehtoollista. 

– Ehtoollinen on tarkoitettu jokaiselle kristitylle. Kun tutkimme itseämme, joudumme myöntämään, että olemme epäuskoisia ja rakkaudettomia eli syntisiä. Tarvitsemme tätä ateriaa, pohtii Happonen.  

Syntisten pöytä ei tarkoita sitä, että meillä olisi tieten tahtoen lupa tehdä syntiä ja jatkaa synnissä elämistä. 

– Mutta kun Jeesuksen eteen tulemme, hän ei vaadi meiltä mitään. Hän lahjoittaa armon jokaiselle.  

Uskottu, toivottu, rakastettu 

Syntisten pöytä -kappale on myös soinut Ylistaron kappeliseurakunnan tilaisuuksissa. Ensi kerran Syntisten pöytä kuultiin Ylistaron kirkossa sen 170-vuotisjuhlassa toukokuussa. 

– Julia Myllärin, Marja Palon, Hennan Nortusen ja Maiju Ylisen lauluyhtye Alku esitti sen ja palaute oli pelkästään positiivista, kertoo Jarmo Happonen.  

Happonen toivoo, että ihmiset lähtisivät osallistumisen lisäksi myös tekemään Syntisten pöytä -tilaisuuksia yhdessä seurakunnan työntekijöiden kanssa. 

– Itseä kiinnostavista tehtävistä voi tulla juttelemaan ja sopimaan vaikka ensimmäisen aterian yhteydessä tai ensimmäisen messun jälkeen. 

Tematiikka ihmisten samanarvoisuudesta on vahvasti esillä myös tämän syksyn seurakuntavaaleissa. 

– Olemme kaikki tervetulleita kirkkoon ja äänestämään ja seurakuntavaalien tunnuksen mukaisesti uskottuja, toivottuja ja rakastettuja. Tavoitteena on saada jokaiseen seurakuntaan kaikenikäisiä, erilaisissa elämäntilanteissa olevia luottamushenkilöitä eri aloilta. Äänestäminen on hyvä tapa vaikuttaa oman seurakunnan asioihin.  

Maksuton ruokailu 

Syntisten pöytä -tilaisuuksien keittoruokailut Ylistaron seurakuntakeskuksessa ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, halutessaan voi antaa vapaaehtoisen ruokarahan. 

– Yhteinen päivällinen aloitetaan sunnuntai-iltapäivällä kello 15 ja sen päätteeksi siirrytään Ylistaron kirkkoon viettämään messua kello 16 alkaen. Syömään voi tulla, vaikka kirkkoon ei tulisikaan. Ketään ei käännytetä ovelta pois, sanoo Jarmo Happonen. 

Tänä syksynä tilaisuuksia on yhteensä kolme, jatkossa tavoitteena on kokoontua yhteen kerran kuukaudessa. 

– Toivon, että tilaisuudet herättävät keskustelua ja mielenkiintoa, sekä erityisesti, että jokainen lähtisi itse katsomaan, mistä on kyse. 

Kuvaaja: Sarah Senf  

 

Syntisten pöytä su 11.9, 9.10 ja 18.12.2022 Ruokailu klo 15 Ylistaron srk-keskus ja messu klo 16 Ylistaron kirkko.  Katso lisätiedot: seinajoenseurakunta.fi/tapahtumat

6.9.2022 14.31