Uutislistaukseen

Kohtaamispaikka jo 30 vuoden ajan

Seinäjoen seurakunnan kohtaamispaikka, Ystävän tupa juhlii 30-vuotista taivaltaan ystävänpäivänä 14. helmikuuta.

Kaksi naista istuvat sohvalla kahvikuppien kanssa ja katsovat toisiaan hymyillen.

Lähes 20 vuotta Ystävän tuvan vetäjänä ollut Aino Vähäsarja ja Seinäjoen seurakunnan diakoni Johanna Piuhola kertovat, että vapaaehtoisia riittää enemmän kertaluontoisiin tapahtumiin. Pitkäaikaisia vapaaehtoisia on vaikeampi löytää.

Teksti: Saara Tuomela Kuva: Matti Hautalahti

Ystävän tupa on Seinäjoen seurakunnan diakoniatyöntekijöiden ja vapaaehtoisten ylläpitämä kohtaamispaikka, joka on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10–14 Kismuksen tiloissa. 

Ystävän tupa viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Syntymäpäiviä juhlitaan ystävänpäivänä 14. helmikuuta perinteisin täytekakkukahvein Kismuksessa klo 11 eteenpäin. 

- Syntymäpäiväjuhlaan tulee seurakunnan ukuleleryhmä, diakoniajohtaja Otto Savolainen ja seurakunnan pappeja. Luvassa on pientä ohjelmaa ja yhteislauluja kanttorin säestyksellä, Seinäjoen seurakunnan diakoni Johanna Piuhola kertoo. 

Vapaaehtoisille kiitos

Kuka tahansa voi tulla Ystävän tuvalle juomaan kahvia, lukemaan lehteä, pelaamaan biljardia tai keskustelemaan. 

– Tärkeintä Ystävän tuvan toiminnassa on se, että kaikki, jotka täällä käyvät, tulisivat kohdatuiksi. Joskus pelkkä hymykin riittää. Joillekin tämä voi olla ainut paikka, jossa pääsevät juttelemaan toisen ihmisen kanssa, Piuhola muistuttaa. 

– Alusta asti ajatuksena on ollut, että kaikki ovat yhtä arvokkaita, ja kaikki voivat tulla tuvalle kohtaamaan muita. Nimi kuvaa toimintaa hyvin eli ollaan ystäviä toisillemme, lähes 20 vuotta Ystävän tuvan toimintaa vetänyt Aino Vähäsarja sanoo.

Nyt jo seitsemän vuotta eläkkeellä ollut Vähäsarja kertoo, että Ystävän tuvan toiminnan perustamisesta asti hyvin tärkeässä roolissa ovat olleet vapaaehtoiset. 

– Ilman vapaaehtoisia ei olisi Ystävän tupaa. Olen heistä kaikista todella kiitollinen. Erityiskiitoksen haluan antaa pitkäaikaisvapaaehtoisille Taina Mikkoselle ja Timo Brännforsille, jotka ovat antaneet sydämensä, taitonsa ja aikansa ihmisten kohtaamiselle, Piuhola kiittää. 

Vähäsarja ja Piuhola pohtivat, että vapaaehtoistyön parhaita puolia on se, että saa tehdä hyvää yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa. 

– Pieni sana, kiitos, on mielestäni tärkeä. Se innostaa ja auttaa jaksamaan vuodesta toiseen, Vähäsarja sanoo.

Järjestettyä toimintaa

Viikoittaisten avoimien ovien lisäksi Ystävän tuvan viikkorytmissä on erilaista toimintaa. Maanantaiaamuisin Ystävän tupa järjestää tuolijumppaa, jolla on pitkät perinteet, ja joka kerää noin 20–30 jumpparia joka maanantai.

Torstaisin järjestetään hartaushetki, jonka jälkeen on yhteinen ruokailu kolmen euron maksua vastaan. 

– Joka toinen perjantai meillä on yhteistyöhankkeena toteutettu talousneuvola, jossa voi keskustella luottamuksellisesti raha-asioista eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Talousneuvolaan voi tulla ilman ajanvarausta, Piuhola kertoo.

Mitä ja missä?

Ystävän tuvan 30-vuotissyntymäpäivät Kismuksessa 14.2. klo 11. Tarjolla täytekakkua ja pientä suolapalaa. Tervetuloa!
 

Johanna Piuhola
Johanna Piuhola
Diakoni
Kalevankatu 12 b
60100 Seinäjoki

12.2.2024 14.04