Uutislistaukseen

Hiljentyminen luonnon äärellä

Luonnossa voi kokea iloa ja yhteyttä sekä itseemme että luomakuntaan.

Nainen nojaa puuhun ja katsoo kameraan.

Johanna Piuhola on järjestänyt 15 vuotta Seinäjoen seurakunnan ruskaretkiä Lappiin. Hän tekee joka vuosi myös omalla vapaa-ajallaan vaellusmatkoja.  

Seinäjoen seurakunnan diakoni Johanna Piuhola on kotoisin maaseudulta ja kasvanut luonnon helmassa. Piuhola kertoo, että hänen perheensä hyödynsi aina luonnonantimia ja kävi yhdessä retkeilemässä.

 
 Metsä oli äidilleni erityisen rakas. Isälleni myös. Äiti aina sanoi, että metsä on kirkko, Piuhola muistelee. 
Piuholan työuran alussa seurakunnalla järjestettiin metsäkirkkoja.

 
 Usein retkillä mennään laavulle tai kodalle, mutta me lähdimme vaeltamaan metsän siimekseen kallioiselle paikalle, jossa pidimme Jumalanpalveluksen. Ympärillä ei ollut mitään ihmisen rakentamaa, oli vain metsää.  
Luonto antaa oivan paikan hiljentymiselle, itsensä kuuntelemiselle ja mietiskelylle. 

 Vaeltaessa voi kokea yhteyden luontoon, ja sanotaan, että luonto puhuttelee. Siellä näkee luojan luodun, jota meidän tulisi viljellä ja varjella.

Rauhassa eteenpäin 

Piuhola on järjestänyt noin 15 vuotta Seinäjoen seurakunnan vaellusmatkoja eli ruskaretkiä Lappiin. Hän käy joka vuosi noin kolme kertaa Lapissa.  

 Retkillä pääasiana on luonnossa liikkuminen. Lisäksi pidämme aina aamu- ja iltahartaudet. Luonnossa ymmärtää, kuinka vähän ihminen oikeastaan tarvitseekaan, kun kaikki elämiseen tarvittava mahtuu reppuun.

Vaeltaminen on Piuholalle rakas harrastus myös vapaa-ajalla. Hän tekee joka vuosi kahdesta kolmeen vaellusmatkaa Lappiin.  

 Vaelluksilla irrottautuu kaikesta muusta, kun puhelimet ovat suljettuina, eivätkä aikataulut paina päälle. On rauhoittavaa, kun saa keskittyä vain eteenpäin kulkemiseen.  

Piuhola vertaa vaeltamista elämään. Välillä vaellusreiteillä on rankempia matkaosuuksia ja välillä kevyempiä. 

 Matkaan, niin kuin elämäänkin, kuuluu hyviä ja helppoja osuuksia. Välillä tulee niitä tosi vaikeitakin paikkoja. Silloin pitää muistaa luottaa siihen, että niistäkin selvitään, ja että kaikki aina järjestyy. 

Uutena takaisin 

Piuholan pitkäaikainen haave toteutui viime syksynä, kun hän pääsi pyhiinvaellusmatkalle Espanjaan Santiago de Compostelaan, joka on yksi kolmesta pyhästä paikasta Kristinuskon mukaan.  

 Ajatellaan, että siellä on apostoli Jaakobin pyhäinjäännökset. Se on syy, miksi sinne on tehty pyhiinvaelluksia.  
Pyhiinvaellus oli 120 kilometriä pitkä. Kokonaisuudessaan Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitti on 800 kilometriä pitkä. 

 Suuri haaveeni on lähteä Pyreneiden juurelta Ranskasta 800 kilometrin pituiselle Caminolle Santiago de Compostelaan. Silloin vaellus kestäisi kuukauden. Kyllä vaelluksilta tulee aina jollain tavalla uutena ja voimaantuneena takaisin. Suosittelen ehdottomasti kaikille. Välttämättä ei tarvitse lähteä edes kauas, vaan meillä on täällä Seinäjoen alueellakin upeat retkeilymaastot. 

Seurakuntamatka Enontekiölle 26.-30.8.2024 

Aikuisille suunnattu vaellusmatka Pallas-Yllästunturin kupeeseen. Matkalla tehdään eripituisia vaelluksia lähiseudun tuntureille. Yhtenä päivänä on tarkoitus kivuta Saana-tunturille.  
Matkan hinta 535 €, joka sisältää bussimatkat, majoituksen ja Lapin täysihoidon (aamupala, retkieväät, päivällinen). 
Ilmoittautuminen 31.5.2024 mennessä: johanna.piuhola@evl.fi 

Teksti: Saara Tuomela 
Kuvaaja: Jenna Koivisto 

Johanna Piuhola
Johanna Piuhola
Diakoni
Kalevankatu 12 b
60100 Seinäjoki

8.4.2024 17.02