Uutislistaukseen

Kuviin ikuistettu luonto 

Seinäjokinen luontokuvaaja Taru Rantala on syntynyt ja kasvanut Alavudella lähellä luontoa.  

vko_18_taru-rantala kuvaaja Joanina Rantala.jpg

Palkittu luontokuvaaja Taru Rantala vierailee tänä vuonna Seinäjoen seurakunnan järjestämillä Honkiniemen luontopäivillä.

─ Suhteeni luontoon on saanut syntyä mutkattomasti ja luontevasti kauniissa eteläpohjalaisissa maisemissa. Vietimme paljon sisarusteni kanssa aikaa luonnossa leikkien ja tutkien. Sieltä kiinnostukseni luontoon on lähtenyt, Rantala kertoo. 

Jo varhain lapsuudessa Rantala oppi katselemaan ja havainnoimaan ympäristöään. Hän osasi jo silloin nähdä luonnon pienet ihmeet. 

Valokuvaamisen Rantalan elämään on tuonut hänen tätinsä. Rantala muistelee, että jo alle kouluikäisenä häntä kiinnosti valokuvaajaksi opiskelevan tätinsä työskentely järjestelmäkameralla.  

─ Valokuvaamisen maailma ja luonto kiehtoivat jo silloin, ja tiesin, että haluan joskus oman kameran.  

Vuodesta 2007 Rantala laskee luontokuvaajan uransa alkaneeksi. Sitä ennen hän oli kuvannut parikymmentä vuotta kolmilapsisen perheensä elämää. Kolmen poikansa lennettyä pesästä Rantala alkoi miettiä, mitä nyt kuvaisi.  

─ Sitten muistin lapsuuden unelmani ja päätin suunnata kohti kotiani ympäröivää luontoa. 

Ei kahta samaa hetkeä 

Rantala kuvaa pääsääntöisesti kotinsa lähellä olevaa luontoa, melko pienelläkin alueella. Hän painottaa, että samojen maisemien kuvaamisella on rajattomat mahdollisuudet.  

─ Nautin siitä, että saan sommitella, rajailla ja katsella luonnon värejä. Sama maisema näyttää erilaiselta eri vuodenaikoihin, eri vuorokaudenaikoihin ja eri valossa. Ei ole kahta samanlaista hetkeä.  

Kuvaamaan lähtiessään Rantalalla ei ole mitään tiettyä kohdetta mielessä, vaan hän lähtee avoimin mielin ja silmin tutkimaan ympäristöään. 

─ Mottoni on, etten etsi, vaan löydän. Yleensä lähden vain katselemaan, ja usein silloin näkeekin enemmän. 

Rantala opastaa Honkiniemen luontopäivillä, miten luonnossa voi liikkua uusin silmin havainnoiden erilaisia asioita, mitä ei ehkä normaalisti tule katseltua. Valoja, värejä, rytmejä, pintoja ja muotoja. Rantala muistuttaa, että kännykälläkin saa tänä päivänä erinomaisia kuvia. 

─ Paras kamera on se, joka on mukana. 

Kauneus ympärillä 

Rantala on voittanut Vuoden Luontokuva -palkinnon vuonna 2018 kuvallaan ”Iltakello”. Siitä lähtien hän on ollut mukana monissa kuvanäyttelyissä.  

Rantalan kuvia voi nähdä myös muun muassa Seinäjoen M-talossa psykiatrian osastoilla ja lounaskahvilassa. M-taloa kaunistaa yli 40 Rantalan kuvaa.  

─ Tunnen, että siellä kuvani ovat oikeassa paikassa. Ne rauhoittavat mieltä ja tuovat luonnon lähelle. Me tarvitsemme kauneutta ympärillemme. Sillä on suuri vaikutus.  
 

Honkiniemen luontopäivät 
To 2.5. klo 18 Taianomainen luontokuvailta; Luonnon sylissä; Taru Rantala. 
La 4.5. klo 13–16 Luontokuvausretki Taru Rantalan opastuksella Honkiniemen lähiluontoon.  
2.–12.5. Luontokuvanäyttely; Taru Rantala. 

Honkiniemen luontopäivien tämänvuotisena teemana on luontovalokuvaus. Päivien vieraana on palkittu luontovalokuvaaja Taru Rantala. Kaikki tilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia. Tervetuloa mukaan. 

Tapahtumat osoitteessa: seinajoenseurakunta.fi/tapahtumat

Kuva: Joanina Rantala 

Markku Autio
Markku Autio
Leirikeskustoiminnan johtaja
Honkiniementie 150
63700 Ähtäri

30.4.2024 10.42