Uutislistaukseen

Hiljaisuuden jooga avasi elämän ilolle ja kiitollisuudelle

Kesäkausi Kirkkopuistossa maanantaisin 3.6.–22.7.2024 kello 18–19.

Nainen istuu kalliolla järven rannalla.

kuvaaja: Matti Hautalahti

Seinäjoen seurakunnassa on jo useamman vuoden ajan kokoontunut aktiivinen Hiljaisuuden joogan® harrastajien ryhmä. Ryhmän ohjaajina toimivat oman työnsä ohessa Hiljaisuuden joogan ohjaajiksi opiskelleet lähetyssihteeri Pia Ketola ja viestintäjohtaja Kirsi Poltto.

– Hiljaisuuden jooga on sairaalapappi, joogaopettaja Heli Harjunpään kehittämä kristillisen joogan muoto, jossa yhdistyvät lempeä kehollinen harjoitus, mielen rauhoittuminen ja hengellisyys.

Vain viidessä vuodessa Hiljaisuuden jooga on kotiutunut kymmeniin seurakuntiin ympäri maata, ja Harjunpään koulutuksista valmistunut yli kaksisataa ohjaajaa, joiden ryhmistä tuhannet seurakuntalaiset ovat löytäneet paikkansa.

– Kuulun itsekin tähän etsijöiden joukkoon ja koen, että Hiljaisuuden jooga ikään kuin annettiin avukseni elämässä tapahtuneiden myllerrysten keskelle.

Poltto aloitti ohjaajaopinnot kevättalvella 2020, jonka jälkeen samaan vuoteen tulivat rintasyöpädiagnoosi, avioero ja lapsen vakava sairastuminen.

– Hiljaisuuden jooga on tällä matkalla sekä kannatellut että avannut elämääni ilolle ja kiitollisuudelle tavalla, joka ei ilman sitä olisi koskaan ollut mahdollista.

Keho ja lempeä realismi

Hiljaisuuden jooga sopii kaikille. Siinä opetellaan suhtautumaan kehoon lempeän realistisesti.

– Hiljaisuuden joogassa myös minä, joka olen ulkoiseen olemukseeni kohdistuneen koulukiusaamisen jättämien jälkien myötä aina inhonnut kehoani ja vierastanut kaikkea ruumiillista, tunnen olevani turvassa, Poltto iloitsee.

Hiljaisuuden joogassa liitytään kristilliseen perinteeseen rukouksilla, Raamatun teksteillä ja virsien sanoilla, jotka yhdistyvät harjoituksiin ja kehollisiin rukouksiin. Kristinuskon rakkauden sanoma tuodaan esille niin, että kukaan ei tunne jäävänsä sen ulkopuolelle.

– Ryhmässä jokainen saa kokea olevansa hyväksytty ja kannateltu, avaudumme Hiljaisuuden joogalle yhdessä ja yhdenvertaisina – ja samalla saamme kukin olla omana itsenämme omalla sisäisen hiljaisuuden matkallamme.

Kohti sisäistä hiljaisuutta

Hiljaisuuden joogan nimessä on myös sana jooga. Tämä on oikein ja rehellistä, sillä Hiljaisuuden joogassa käytetään kehon hoitamiseen monille jo kansalais- ja työväenopistojen kursseilta tuttuja joogan perusliikkeitä.

– Hiljaisuuden joogaharjoitukset ovat hiljaisuuden viljelyä koko olemuksella – keholla, mielellä ja hengellä. Niissä avaudutaan kohden sisäistä hiljaisuutta, hengellistä ulottuvuutta, jossa mieli hiljenee ja tulee tilaa Jumalan läsnäolon kokemiselle.

Poltto kertoo, miten Heli Harjunpää kirjassaan Hiljaisuuden tie siteeraa teologi Elvi Saarta, joka oli yksi Suomen ensimmäisiä joogaopettajia.

– Saari on todennut, ettei ole kuullut ainoankaan joogan harjoittajan luopuneen kristinuskosta joogan takia, mutta tietää runsaasti tapauksia, joissa jooga on ollut apuna johdattamassa kristinuskosta vieraantunutta entistä elävämpään uskoon. Tämä on kuin suoraan minun tarinani.

 

Hiljaisuuden joogaa® Kirkkopuistossa kesällä 2024

Hiljaisuuden joogaa Kirkkopuistossa (Lakeuden Ristin takana) ma 3.6.–22.7. klo 18–19.

Pukeudu sään mukaiseen vaatetukseen, ota mukaasi jooga-alusta ja vesipullo.

Ilmoittautuminen: seinajoenseurakunta.fi/hiljaisuuden-toiminta

29.5.2024 08.00