Uutislistaukseen

Unkarista Ahvenanmaalle rippikouluun

Unkarilainen Lili Varga työskenteli viime kesänä leiriavustajana Seinäjoen seurakunnan rippileirillä Ahvenanmaalla ja pääsi samalla kokemaan suomalaista juhannuksen viettoa. Vargan osallistumisen suomalaiseen rippikouluun mahdollisti Seinäjoen seurakunnan yhteistyö Unkarin Sopronissa sijaitsevan ystävyysseurakunnan kanssa.

vko_38_Lili_Varga_Rippikoulu_2024_kuva_3.jpg

Unkarilainen Lili Varga kävi Seinäjoen seurakunnan saaristoriparin Ahvenanmaalla. Kuva: Lili Vargan kotialbumi.

Suomi ja suomen kieli kiinnostavat Budapestissä yliopistossa unkarilaista kirjallisuutta ja kieltä opiskellutta Vargaa.

– Aloin opiskella unkarin lisäksi suomea, koska kieli, maa ja kulttuuri viehättivät minua kovasti ensimmäisellä Suomen matkallani. Syyskuusta alkaen jatkan opintojani suomalais-ugrilaisten kielten maisterin tutkinnolla, pääpainona suomi, kertoo Varga.

Seikkailu lisäsi itsevarmuutta

Seinäjoen seurakunnan saaristorippileirille osallistumisen Varga otti sekä seikkailuna että kieliharjoitteluna.

– Oli hyvin jännittävää puhua ja kuulla vain suomea, ja vaikka se ei ollut helppoa, kasvoin paljon ja tulin itsevarmemmaksi. Koko kokemus oli minulle hieno tilaisuus ja seikkailu. Juhannuksen viettäminen täällä oli myös jännittävä kokemus. Se ei ole suuri juhlapäivä Unkarissa, eivätkä monet edes juhli sitä, mutta tiesin, että se on tärkeä päivä pohjoisessa.

Suomalaisten ja unkarilaisten rippikoulujen käytänteissä on paljon eroavaisuuksia, vaikka opetus onkin yhteneväistä.

– Seurakunnassamme on vuosittaisin vain kaksi ryhmää, jotka kokoontuvat kerran viikossa syyskuusta alkaen. Kirkossamme on myös tapana, että nuoret viettävät keväällä viikonlopun Balaton-järvellä, vähän niin kuin suomalaisilla leireillä. Valmistautuminen päättyy konfirmaatiojumalanpalvelukseen helluntaisunnuntaina.

Seurakunnan kansainvälinen ystävyystoiminta

Seinäjoen seurakunnassa rippikouluryhmiä on vuosittain useita kymmeniä. Varga aikoo suomalaisista rippileirikokemuksistaan innostuneena viedä uusia käytäntöjä myös kotiseurakuntaansa.

– Opin paljon uusia pelejä, joita olemme sittemmin jo kokeilleet kotona. Oli hyvä oppia leikkimielisesti, esimerkiksi roolipelin avulla diakoniatyöstä. Yksi parhaista kokemuksistani oli iltajumalanpalvelukset: kun kaikki ovat joka päivä mukana valmisteluissa, se auttaa ymmärtämään koko prosessia paremmin.

Suomalaisia nuoria, joilla rippikoulu on edessä, Varga kannustaa avoimuuteen ja kysymysten esittämiseen.

– Rippikoulu voi olla hyvin tärkeä ja ratkaiseva kokemus, jota kannattaa lähestyä avoimin mielin. Sinulla on mahdollisuus tavata uusia ihmisiä ja kysyä rohkeasti mieltäsi askarruttavia kysymyksiä ja saada samalla vastauksia, joita et ehkä osannut odottaa.

Hän myös rohkaisee nuoria osallistumaan kansainväliseen ystävyystoimintaan, josta hänellä itsellään on nyt kokemusta.

– Toivoisin, että tällaisia ja vastaavia mahdollisuuksia olisi jatkossakin kaikille, jotka haluavat oppia suomea tai unkaria. Rippikoulu avaa monia mahdollisuuksia, voit jopa vierailla Unkarissa seurakunnan nuorisotyön kautta – samaa reittiä kuin minä pääsin tänne. Me Sopronissa arvostamme suomalais-unkarilaisia suhteita, joten toivon tapaavani monia teistä myös Unkarissa.

Ilmoittaudu 2025 rippikouluun

Ilmoittautuminen vuoden 2025 rippikouluihin päättyy 20.9.2024.

Ilmoittautuminen osoitteessa seinajoenseurakunta.fi/rippikoulut

Viikolla 40 lähetetään sähköpostitse tieto siitä, mihin rippikouluryhmään on päässyt.

Pete Ketola
Pete Ketola
Kasvatuksen johtaja
Kalevankatu 12 B
60100 Seinäjoki
Laura Launiala
Laura Launiala
vs. kappalainen
Ala-Kuljun katu 1A
60100 Seinäjoki

18.9.2024 07.00