Uutislistaukseen

Lapuan piispanvaalin logo.

Lapuan piispanvaaliin asetetut ehdokkaat

4.8.2021 12.12

Piispanvaalin ehdokasasettelu alkoi 17. kesäkuuta ja kestää 17. elokuuta kello 16 saakka. Tiedot Lapuan piispanvaaliin asetetuista ehdokkaista päivitetään tähän uutiseen.

Piispanvaalissa on noin 950 äänioikeutettua, joista puolet on pappeja ja puo​​let maallikkovalitsijoita. Vähintään 30 äänioikeutettua voi muodostaa valitsijayhdistyksen, jolla on oikeus asettaa ehdokas.

Piispanvaali toimitetaan tiistaina 2. marraskuuta 2021. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, järjestetään toinen vaalikierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken. Toisen kierroksen vaalipäivä on tiistai 23. marraskuuta 2021. Uuden piispan on määrä aloittaa virassaan 1. helmikuuta 2022. Arkkipiispa Tapio Luoma vihkii hänet piispan virkaan Lapuan tuomiokirkossa sunnuntaina 6. helmikuuta.

Lapuan hiippakunnan piispanvaalisivut:
https://www.lapuanhiippakunta.fi/paatoksenteko/rohkeasti-piispanvaali-2021/

 

 

12.8.2021: Lääninrovasti Jouko Ala-Prinkkilä ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi

Ala-Prinkkilä.jpg

Lääninrovasti Jouko Ala-Prinkkilä on asetettu ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi. Hänen tukiryhmänsä toimitti valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjat Lapuan hiippakunnan tuomiokapituliin 12. elokuuta.

Vuonna 1961 syntynyt Ala-Prinkkilä on toiminut Kauhajoen seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2001. Hän on myös Kauhajoen rovastikunnan lääninrovasti. Aiemmin hän on työskennellyt seurakuntapappina Kauhajoen seurakunnassa ja Kristiinankaupungin suomalaisessa seurakunnassa. Hän on toiminut Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin pappisasessorina kahdella kolmivuotiskaudella. Koulutukseltaan Ala-Prinkkilä on teologian tohtori. Hänet on vihitty papiksi vuonna 1990.

Jouko Ala-Prinkkilä on tähän mennessä neljäs virallisesti ehdolle asetettu ehdokas Lapuan piispanvaalissa. 

Jouko Ala-Prinkkilän sivut: https://www.joukoala-prinkkila.fi/​ 

 

2.8.2021: Hiippakuntadekaani Terhi Kaira ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi

Kuvassa Terhi Kaira.Hiippakuntadekaani Terhi Kaira on asetettu ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi. Hänen tukiryhmänsä toimitti valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjat Lapuan hiippakunnan tuomiokapituliin 2. elokuuta.

Vuonna 1973 syntynyt Kaira työskentelee Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa hiippakuntadekaanina. Vuosina 2008–2020 hän toimi Kirkkohallituksen palveluksessa eri tehtävissä, muun muassa kansliapäällikön erityisavustajana ja projektipäällikkönä kirkon yhteisissä​ kehittämishankkeissa. Aiemmin (2005–2008) hän on työskennellyt Seinäjoen seurakunnassa seurakuntapastorina. Kaira toimii oman virkansa ohella kirkolliskokouksen talousvaliokunnan valiokuntasihteerinä. Koulutukseltaan hän on teologian tohtori. Hänet on vihitty papiksi vuonna 1998.

Terhi Kaira on tähän mennessä kolmas virallisesti ehdolle asetettu ehdokas Lapuan piispanvaalissa. 

Terhi Kairan sivut: http://www.terhikaira.fi/

 

19.7.2021: Tuomiorovasti Matti Salomäki ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi

Kuvassa Matti Salomäki.Tuomiorovasti Matti Salomäki on asetettu ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi. Hänen tukiryhmänsä toimitti valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjat Lapuan hiippakunnan tuomiokapituliin 19. heinäkuuta.

Vuonna 1968 syntynyt Salomäki on toiminut Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherrana eli tuomiorovastina vuodesta 2012. Vuosina 1994–2012 hän työskenteli pappina Pielaveden seurakunnassa, vuodesta 2003 kirkkoherrana. Salomäki on ollut pappisedustajana kirkolliskokouksessa vuodesta 2016. Koulutukseltaan hän on teologian maisteri. Hänet on vihitty papiksi vuonna 1994.

Matti Salomäki on tähän mennessä toinen virallisesti ehdolle asetettu ehdokas Lapuan piispanvaalissa. 

Matti Salomäen sivut: http://www.mattisalomaki.fi/

 

19.7.2021: Lähetys- ja kansainvälisen työn asiantuntija Jukka Jämsén ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi

Kuvassa Matti Jämsén.Rovasti Jukka Jämsén on asetettu ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi. Hänen tukiryhmänsä toimitti valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjat Lapuan hiippakunnan tuomiokapituliin 19. heinäkuuta.

Vuonna 1963 syntynyt Jämsén työskentelee asiantuntijana Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa (Jyväskylän toimisto) vastuualueenaan lähetys- ja kansainvälinen työ. Vuosina 2000–2013 hän toimi Suomen Lähetysseuran palveluksessa Lapuan hiippakunnan lähetyssihteerinä, kunnes vuoden 2014 alusta tehtävä muuttui tuomiokapitulin viraksi. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Alavuden seurakunnan seurakuntapastorina ja vuoden ajan lähetystyöntekijänä Taiwanissa. Koulutukseltaan Jämsén on teologian maisteri. Hänet on vihitty papiksi vuonna 1992.

Jukka Jämsén on ensimmäinen virallisesti ehdolle asetettu ehdokas Lapuan piispanvaalissa.

Jukka Jämsénin sivut: https://www.jukkajamsen.fi/