Uutislistaukseen

Ruokapankin joulukeräys auttaa vähävaraisia seinäjokelaisperheitä 

48_vko_Ruokapankin-joulukeräys-vapaaehtoistyöntekijä-Anne-Järvinen-KUVAAJA-Matti-Hautalahti-(1).jpg

Vapaaehtoistyöntekijä Anne Järvinen on tuttu näky Ruokapankissa, josta jaetaan maksutonta ruoka-avustusta tilapäisesti vaikeassa elämäntilanteessa oleville kotitalouksille.  

Seinäjoen seurakunnan Ruokapankki välittää maksutonta ruoka-avustusta tilapäisesti vaikeassa elämäntilanteessa oleville kotitalouksille. Ruokapankin auttamistyön kivijalka ovat lahjoitukset, jonka jokainen voi antaa mahdollisuuksiensa mukaan, tai osallistua vapaaehtoistyöhön, yritykset voivat antaa apua myös elintarvikkeina. 

Riittävä toimeentulo ei ole itsestäänselvyys 

Seinäjoen alueseurakunnan diakoniajohtaja Otto Savolainen kertoo, että parhaillaan on menossa Ruokapankin vuosittainen joulukeräys, jonka lyhentämättömällä tuotolla tuodaan joka vuosi joulu satojen seinäjokelaisten, vähävaraisten perheiden ruokapöytään. 

– Lähtökohtaisesti sivistysvaltiossa lähimmäisen auttaminen ei saisi perustua ihmisten hyväsydämisyyden varaan. Kokemuksesta tiedämme kuitenkin, että näin asia on valitettavan usein käytännössä. 

Savolainen on pitkän uransa aikana saanut työssään nähdä, miten perustoimeentulotukijärjestelmämme ja sen muutkaan lakisääteiset etuisuudet eivät pysty turvaamaan kaikkien apua tarvitsevien kohdalla riittävää toimeentuloa. 

– Toimeentulotuen normilaskelma ei huomioi apua hakevan henkilön kaikkia elämisen kannalta tärkeitä menoja. Heikoimmillaan käy niin, että apua tarvitsevan henkilön todellinen hätä jää määrittymättä, koska normilaskelma antaa vääristyneen kuvan henkilön mahdollisuuksista selviytyä arjen maksuistaan. 

Ruoka-apua tarvitsevien määrä jyrkässä kasvussa 

Ruokapankkikeräyksen tavoitteena on tarjota mahdollisimman hyvä joulu heille, joita arjen kohonneet kustannukset ovat kurittaneet erityisellä tavalla. Seinäjoen seurakunnan Ruokapankin asiakkaiden määrä on vuoden 2022 aikana kasvanut merkittävästi viime vuoteen nähden. Lokakuun loppuun mennessä tämän vuoden aikana avustettuja henkilöitä oli jo noin kolmannes enemmän kuin vuonna 2021 yhteensä eli liki 10 000. 

– Kustannusten jyrkkä nousu tuntuu ja vaikeuttaa elämää niin valtaväestöön kuuluvien apua hakevien ihmisten, kuin myös esimerkiksi maansa sotatoimien takia jättämään joutuneidenkin kohdalla. 

Savolainen toteaa, että eri statuksella maahan saapuneiden henkilöiden oletetaan pärjäävän kuntien ja vastaanottokeskusten tarjoamien palveluiden avulla. 

– Yhtälö ei käytännössä kuitenkaan ole aivan näin selvä. Venäjän aloittaman julman sodan seurauksena elämisen kustannukset ovat maassamme kohonneet niin merkittävästi, että pelkkä vastaanottoraha ei kaikkien kohdalla näytä takaavan riittävää toimeentuloa. Etenkin, jos on vielä rahallisesti autettava myös kotimaahan jääneitä. 

Huomionarvoista on Savolaisen mukaan lisäksi se, että myös valtaväestössä pienillä toimeentuloilla elävien ihmisten taloudellinen ahdinko on lisääntynyt merkittävästi kohonneiden elämisen kustannusten seurauksena.  

– Seurakuntana olemme joutuneet tilanteeseen, jossa elintarviketuestamme on riippuvaisena yhä useampi ruokakunta. Pidemmän päälle yhtälö on mahdoton ja kohtuuton seurakunnan ratkaistavaksi. 

 

Lahjoita Ruokapankin joulukeräykseen

Tilisiirto: FI13 5419 0110 000936  | Mobiilimaksu: 63650 | Keräyslupa: RA/2021/586. Lisätiedot: seinajoenseurakunta.fi/ruokapankkikerays 

Kuvaaja: Matti Hautalahti

2022-12-01 14:34:00.0